?>

Japonların geleneksel çiçek süsleme sanatı 'ikebana' ile doğa farkındalığı oluşturuyor

Japon Müziği ve Sanatları Derneği Başkanı Neslihan Noyan, "İkebana, sadece dışarıda gördüğümüz o güzelliğin iç mekanda seyredilmesinden çok doğa bilincini, doğa sevgisini insanla buluşturan bir sanattır." dedi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Ankara

Japon Müziği ve Sanatları Derneği Başkanı Neslihan Noyan, Japonya'da okulunda öğrendiği geleneksel çiçek süsleme sanatı "ikebana" ile doğa farkındalığına dikkat çekiyor.

ATO Congresium'da, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı"nda, "İkebana ile Doğa Farkındalığı Yaratmak" adlı oturuma katılan Noyan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Noyan, "Herkesin Japon geleneksel çiçek düzenlemesi diye bildiği ikebana, esasen sadece bir çiçek aranjmanı olmaktan öte doğa insan ve evren üçlüsünü birleştirerek, doğa farkındalığı yaratmayı sağlayan bir tür ritüeldir." dedi.

Japonya'da çeşitli geleneklere bağlı olarak gelişen ikebananın şu anda yaklaşık 3 bine yakın okulu bulunduğunu kaydeden Noyan, Ohara Ryu İkebana Okulunda eğitim aldığını belirtti.

Neslihan Noyan, Japonlar için çiçek ve doğanın çok önemli olduğuna işaret ederek, Japonların özellikle sakura, kiraz ağaçlarının açtığı dönemde dışarı çıkıp saatlerce çiçekleri izleyip, fotoğrafladıklarını aktardı.

"Japonlar orada yıllarca bulunmalarına rağmen hala nasıl bir çiçeğe sanki ilk defa görüyorlar gibi bakıyorlar?" diye bir arkadaşına sorduğunu belirten Neslihan Noyan, "Sakura ağaçları ancak yılda bir haftalığına açar, sonra gelen yağmurla ve rüzgarla çiçekler dökülür. Bu bize yaşamı anlatır. İnsanoğlunun yaşamı da tıpkı çiçekler gibidir. Bugün varız, yarın yokuz. Dolayısıyla bir çiçeğe bakarken hayatımızı düşünürüz. Hayatımızı nasıl anlamlı kılmalıyız, hayatımıza ne tür değerler katmalıyız, bunu anımsarız çiçekleri izlerken." yanıtını alması üzerine ikebanaya başladığını anlattı.

İkebananın, bildiğimiz çiçek aranjmanı gibi göründüğünü ifade eden Noyan, "Esasen ikebana kendini bilme, özünü bilmeye giden bir yoldur. Bunu Japonya'da öğrendikten sonra kendi kendime ant içtim, 'ülkeme döndükten sonra bunu yaygınlaştırmak ve doğa bilincinin doğa sevgisini aşılamak için canla başla çalışacağım.' Çok şükür şimdi Japon Müziği ve Sanatları Derneği Başkanıyım ve birçok proje yürütüyoruz. Japon çiçek düzenleme sanatı, Japon çiçek izleme kültürünü Türkiye'de yaygınlaştırma projesi ile uğraşıyorum." diye konuştu.

"Öğrencilerle doğa çalışmaları yapacağız"

Japon Müziği ve Sanatları Derneği Başkanı Neslihan Noyan, Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar yaparak, öğrencilere yönelik doğa çalışmaları yürüteceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Orman terapisi ile çocuklarımızı ormana götürüp çiçeklerle doğa ile buluşturacağız. Bu çok önemli biliyorsunuz ağaç yaşken eğilir derler. Bunu da küçükten başlayarak eğer aşılayabilirsek, doğayı seven, sayan, ona saygı duyan, daha barış dolu ve huzur dolu nesiller yetiştirebiliriz diye düşünüyorum. İklim krizine de önlem almak zorundayız. Buna da ne kadar erken başlarsak o kadar iyi. İkebana, sadece dışarıda gördüğümüz o güzelliğin iç mekanda seyredilmesinden çok doğa bilincini, doğa sevgisini insanla buluşturan bir sanattır."

Neslihan Noyan, "Sakura Der ki - Bir Çiçekten Tavsiyeler" adlı bir kitap yazdığını da belirterek, kitapta sakura çiçeğinin insanoğlunu doğaya çağırarak, "bana gelin, beni sevin, anda kalın ve hoşça kalın." dediğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gelir vergisi beyanında son gün yarın

2022-03-30 14:11 - Ekonomi

Albaraka Türk'ün 'Dua Vakti' sergisi ziyarete açıldı

2022-04-02 18:29 - Kültür Sanat

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, 11. kez Avrupa şampiyonu oldu

2022-04-02 22:47 - Spor

Milli güreşçi Rıza Kayaalp 11. kez Avrupa şampiyonu oldu

2022-04-02 22:56 - Spor

Milli güreşçi Burhan Akbudak, Avrupa üçüncüsü oldu

2022-04-03 20:56 - Spor

Çeçenistan Enformasyon Bakanı Ahmed Dudayev: Dünya, Donbass'ta yaşananlara susmamalı

2022-04-02 04:25 - Özel Haber

Zonguldak'ta maden işçileri ilk sahurlarını yerin metrelerce altında yaptı

2022-04-02 09:07 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Türkiye'de en fazla boşanma nedeni 'sorumsuz ve ilgisiz davranma'

2022-04-01 11:20 - Gündem

Japonların geleneksel çiçek süsleme sanatı 'ikebana' ile doğa farkındalığı oluşturuyor

2022-04-04 12:15 - Çevre-Hayat

Zelenskiy, Rusya'ya yaptırımların sertleştirilmesini istedi

2022-03-29 02:28 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir'de 8 yıldır park halindeki otomobili sarmaşıklar sardı

16:22 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da şehit ve gazi çocukları tarihi mekanları gezdi

14:43 - Çevre-Hayat

Kilis'te zeytin hasadı başladı

14:38 - Çevre-Hayat

Tokat'ta yaralı bulunan yılan kartalı Samsun'da tedavi ediliyor

14:22 - Çevre-Hayat

Edirne'de köye kurulan tesiste bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşüyor

12:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'da Filistin'e destek amacıyla tarihi Brandenburg Kapısı'na pankart asıldı

19:23 - Dünya

AB, Çin'den online alışverişe karşı önlem alıyor

19:13 - Ekonomi

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 89'a çıktı

19:03 - Gündem

Asya Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 2 yılda 6 milyar dolar finansman planlıyor

18:57 - Ekonomi

İçişleri Bakanlığından 6 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı

18:37 - Gündem