Japon tasarımcı, Türkiye'yi Anadolu'yu resmeden seyyah amcasının eserleriyle yad ediyor

Japon tasarımcı Hoşino Şooko, amcası Miyazawa Takaşi'nin Anadolu'yu gezerek resmettiği 40 yıllık eserleriyle Türkiye'yi anıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Tokyo

Yaşamını 2019'da yitiren Japon ressam Miyazawa'nın "Türkiye seyahatleri" sırasında resme döktüğü yaşam izlenimleri başkent Tokyo'da sergilendi.

Serginin küratörü tasarımcı Hoşino, ressam amcasının eserlerinin, Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) ziyarete açılmasının ardından Miyazawa'nın öyküsünü, sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği eserlerin tasnifini ve Türkiye'ye yönelik düşüncelerini AA muhabirine değerlendirdi.

Miyazawa'nın, Türkiye'yi anlatan eserlerini öncelikle skeç, karakalem çalışmaları olarak hazırladığını kaydeden Hoşino, amcasının seyahatlerinde insanların etrafına "acaba ne çiziyor diye merak edip toplandığını" aktardı.

İtalya'dan Afganistan'a pek çok ülke gezen Miyazawa'da en çok etki bırakan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Hoşino, "Türkiye'den eser çıkartması gerek kariyerinde gerek karakterinde büyük izler bıraktı." dedi.

Türkiye'de Miyazawa'nın günlük hayatının detaylarını gözlemleme fırsatı elde ettiğini söyleyen Hoşino, "Kimi zaman çocuklar kimi zaman anneler kimi zaman mahallenin delikanlıları toplanırmış. Bazen tatlı atışmalar da yaşanıyormuş." ifadelerini kullandı.

İnce belli bardakta Türk çayı

Kendisi ortaokul öğrencisiyken amcasının ilk kez Türkiye'ye gidip geldiğini dile getiren Hoşino, "Miyazawa amcam ilk Türkiye'ye gidip geldiğinde, evde ilk işi slayt makinası kurup, herkesi oturtup, çektiği fotoğrafları aileye göstermek olmuştu." dedi.

Amcasının, maceralarını, slaytları gösterirken "Burada şöyle oldu, bu fotoğrafta şuradaydık" diye detaylı ve heyecanlı bir şekilde anlattığını hatırladığını belirten Hoşino, "slaytlı anlatımın, izleyenlerin içine işlediğini" söyledi.

Güzel Sanatlar Üniversitesini seçmeden önce danışmak için amcasının evine gittiğini kaydeden Hoşino, her misafirliğe gidişinde Miyazawa'nın, Türkiye'den aldığı çayı ince belli bardaklarla ikram ettiğini anlattı.

Masalların içinde bir ülke

Slaytların ve hikayelerin "amcasının filtresinde eğlenceli hale geldiğini ve aklında yer ettiğini" dile getiren Hoşino, "Amcamın bana anlattığı, masalların içinden çıkmış gibi bir ülkeydi. Şu anda da politik gücüyle, uluslararası ilişkilerdeki durumuyla daha farklı bir konumda." dedi.

Hoşino, fırsat bulunca Türkiye'yi gezmek istediğini belirterek amcasının gezdiği yerlere gitmek, o yerlerin nasıl değiştiğini görmek ve Türkiye'de gözlemlediği yerlerde eserler üretmek istediğini anlattı.

Türkiye'nin birçok bölgesini yansıtan ve günümüze kalan eserlerin, Miyazawa ve eşinin vefatının akabinde "gün yüzü görmesi" için bir süre düşündüğünü kaydeden Hoşino, eserlerin hibe edilmesi konusunu bir süre değerlendirdiğini söyledi.

Hak ettiği değeri gördü

Hoşino, "Bizim elimizde de dursa, biz ölünce bu eserler bir şekilde ayrı gayrı başka yerlere gider, yok olur, kaybolurlar. Eserlerin ayrılması, düzenlenmesi, listelenmesi bana düştü. Düşündüğümüzde, Japonya'da bu eserleri en güzel koruyup sahip çıkabilecek, Türk Büyükelçiliği diye düşündük." dedi.

Miyazawa'nın daha önce hazırladığı eser kataloğuyla Türk Büyükelçiliğine başvurduğunu kaydeden Hoşino, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen'in takdiriyle, eserleri Büyükelçiliğe bağışladıklarını söyledi.

Hibe edilmesi sonrasında, eserlerin, YEE Tokyo'da sergilenmesinden büyük heyecan duyduğunu dile getiren Hoşino, sahip çıkılması ve hak ettiği değeri görebilmeleri için insanların önüne sunulabilmesinin kendisini derinden etkilediğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Berber Uğur Yazkan: Berberler için gidişat hiç iyi değil! -Yunus Şanlı'nın haberi-

2022-06-18 06:00 - Özel Haber

Crocus Group, IKEA'nın Rusya'daki fabrikalarının satın alınmasını görüşüyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-06-20 21:22 - Özel Haber

Bandido Show büyük ilgi gördü -Selçuk Aka, magazin dünyasından bildiriyor-

2022-06-16 19:32 - Magazin

Türk Yıldızları Amasya semalarında gösteri yaptı

2022-06-15 21:07 - Günün Fotoğrafı

Atık malzemelerle Geri Dönüşüm Kütüphanesi oluşturdular

2022-06-15 11:58 - Çevre-Hayat

İstanbul’un köprüleri skolyoz hastalığına dikkati çekti

2022-06-18 03:20 - Günün Fotoğrafı

'Balkan Ninnisi'nin Pavel'i Kaan Turgut, oyunculuk serüvenini anlattı

2022-06-17 15:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İstanbul’un köprüleri Sahil Güvenlik Komutanlığının 40. yılı için aydınlatıldı

2022-06-19 08:12 - Günün Fotoğrafı

Turist Otobüsünü Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

2022-06-16 12:56 - İnsan&Hayat

Basın Kanunu’nda öngörülen değişikler neler getiriyor?

2022-06-17 21:37 - Özel Haber

İlgili Haberler

Osmanlı'da sarayın doğal kokusu Edirne gülü düzenlenen şenlikle hasat edildi

17:58 - Çevre-Hayat

Kırklareli'nde amatör balıkçı 1 metre uzunluğunda turna balığı tuttu

15:27 - Çevre-Hayat

Ağrı Dağı'ndaki sulak alan Afrika'dan gelip mola veren kuşlarla hareketlendi

14:27 - Çevre-Hayat

Hobi olarak arıcılığa başlayan terör gazisi, devlet desteğiyle 400 kovana ulaştı

13:18 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı'nda etkili olan sis görüş mesafesini düşürdü

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AirChina, Çin üretimi yolcu uçağından 100 adet satın alacak

18:32 - Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna'ya daha fazla destek yolda

18:27 - Dünya

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine saldırılar düzenlediğini duyurdu

18:23 - Dünya

Ardahan'da 25 lise öğrencisi gıda zehirlemesi şüphesiyle hastaneye başvurdu

18:13 - Gündem

İsrail savaş uçakları Refah'ta sivillerin yaşadığı evi vurdu, 4 kişi öldü

18:08 - Dünya