?>

İsviçreli Milletvekili Fridez, ABD'nin fiyat artışı nedeniyle F-35A anlaşmasının iptalini isted

İsviçre Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Pierre-Alain Fridez, ABD'nin daha önce ülkesine sabit fiyat sözü vermesine rağmen ek ödeme talep etmesinin ardından, İsviçre hükümetine F-35A savaş uçağı alım planını iptal etme çağrısında bulundu.

Dünya - 3 hafta önce

Cenevre

İsviçre, 2022'de ABD'li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin'den 36 F-35A satın almak için 6 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 7,5 milyar dolar) tutarında anlaşmaya varmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son dönemdeki yüksek enflasyon ve artan malzeme fiyatları nedeniyle F-35A uçakları için 1,3 milyar İsviçre frangına kadar çıkabilecek ek fon gerektiğini İsviçre'ye bildirdi.

????

Pentagon, "sabit fiyat"ın yalnızca uçak üretimi başladığında geçerli olduğunu gerekçe gösterdi.

ABD, olayı "yanlış anlama" olarak nitelendirirken, İsviçre anlaşmada hukuki yollara başvurulmasını engelleyen bir madde olduğu için diplomatik çözüm arayışına girdi.

"Bu uçaktan vazgeçmeliyiz"

F-35A savaş uçağı alım anlaşmasına uzun süredir karşı çıkan Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Fridez, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin silah satış prosedürlerinin her zaman şeffaf olduğunu ancak İsviçre'nin tedarik sürecini kasıtlı olarak F-35A'yı avantajlı kılacak şekilde tasarladığını belirtti.

Fridez, F-35A'nın ülkenin ulusal savunma ihtiyaçlarına uygun olmadığını vurgulayarak, "Bu uçaktan vazgeçmeliyiz." ifadesini kullandı.

Satın almanın sürdürülmesinin stratejik ve mali açıdan ciddi bir hata olacağı değerlendirmesinde bulunan Fridez, "İsviçre'nin asıl ihtiyacı olan hava devriyesine uygun olmayan F-35A'nın alınması, dünyanın en pahalı uçağının tercih edilmesi bir hatadır." ifadesine yer verdi.

Fridez, İsviçre'nin mevcut 30 "F/A-18" savaş uçağının hizmet süresinin uzatılmasını ve uzun vadede Rafale gibi Avrupa yapımı bir savaş uçağı alınmasını talep etti.

Avusturya'nın yaklaşımına benzer aşamalı ve daha uygun maliyetli bir alternatif de sunan Fridez, İtalyan savunma sanayi şirketi Leonardo'nun ürettiği "M-346" uçağının eğitim ve hava devriyesi görevleri için alınmasını önerdi.

Fridez, uçak modeli seçimi sürecinde F-35A'nın kazanmasını garanti altına alacak şekilde yönlendirildiği eleştirisinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Öncelikli olarak bu uçağı bırakmalıyız çünkü onu kontrollü bir prosedür sonucunda seçtik. Satın almadan sorumlu kişiler, süreci F-35A'yı öne çıkaracak şekilde organize etti."

Fiyatın halen sabit olduğunu savunan İsviçre hükümeti, anlaşmadan resmi olarak çekilmedi. Ancak beklenmedik maliyet artışı ve şeffaflık konusundaki endişeler nedeniyle artan kamuoyu baskısı ve siyasi baskı, hükümeti alternatifleri yeniden değerlendirmeye zorlayabilir.

Son gelişmeler, tarafsızlık, mali sorumluluk ve stratejik uygunluk konularında uzun süredir devam eden İsviçre savunma modernizasyonu tartışmalarına yeni bir boyut da kazandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Wimbledon'da Carlos Alcaraz ve Taylor Fritz, yarı finale yükseldi

2025-07-08 21:58 - Spor

Üniversitenin kadın kaynakçı ustası, azmiyle örnek oluyor

2025-07-08 12:53 - Çevre-Hayat

Rusya'da bu sabah görevden alınan Ulaştırma Bakanı Starovoyt'un intihar ettiği düşünülüyor

2025-07-07 19:02 - Dünya

İTO’da Rusya - Türkiye ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi toplantısı

2025-07-09 07:22 - Özel Haber

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

2025-07-06 14:07 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, yargı kararına rağmen Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkıyo

2025-07-06 00:27 - Dünya

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, yarımadada barış için Kuzey ile diyalog hedefliyor

2025-07-03 11:23 - Dünya

Sigara filtresi üretimi ve ticaretine ilişkin usul ve esaslar belirlendi

2025-07-03 11:08 - Ekonomi

Nihat Genç batıl davanın samimi neferi -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

2025-07-05 19:33 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un yeni modeli T10F'yi test etti

2025-07-05 19:02 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

05:33 - Dünya

Starbucks'ın küresel satışları, nisan-haziran döneminde de düştü

00:38 - Dünya

Fiji'de 5,8 ve 6,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi

22:18 - Dünya

ABD Başkanı Trump, "Gazze'deki çocukların açlık çektiğini" belirtti

22:13 - Dünya

Alman insan hakları örgütleri ve uzmanları: İsrail Gazze'de soykırım yapıyor

22:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

05:33 - Dünya

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

03:23 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına Ferhat Pirinççi ve İlhami Giray Şahin atandı

02:47 - Medya

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliğine ziyaret

00:48 - Siyaset

Yangın bölgesine patlayan lastiğine rağmen su taşıyan çiftçiye su tankeri hediye edildi

00:42 - Gündem