?>

'İstasyon Berberi' biriktirdiği yüzlerce fotoğrafla geçmişi yad ediyor

Yedikule tren istasyonuna komşu, camında "İstasyon Berberi Cavit" yazan 8 metrekarelik bir dükkanda 60 yıldır berberlik yapan Cavit Durukan, biriktirdiği yüzlerce fotoğrafla geçmişi yad ediyor.​​​​​​​

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul

Gelenleri kapıda, hercai, kaktüs, sukulent ve mesleğinde yarım asrı geride bırakan Cavit Durukan'ın güler yüzü karşılıyor. Dükkandan içeriye adım atıldığında ise yüzlerce fotoğrafla farklı bir dünyanın kapıları aralanıyor.

Durukan, "kimler geldi, kimler geçti" diyerek başlıyor AA muhabirine yarım asırdır biriktirdiği fotoğrafların hikayesini anlatmaya. ​​​​​​​

"Hatıraları muhafaza edebilmek için fotoğraflarını sergiliyorum"

Durukan, berberliğin baba mesleği olduğunu ve Çanakkale’nin Kumkale köyünde babasıyla 10 yıl çalıştan sonra 1972’de İstanbul’a geldiğini söyledi.

Berberlikte 60 seneyi tamamladığını dile getiren Durukan, "Berberliğe başladığım yıllarda, arkadaşlar dükkanıma geldiği zamandan beri çektirdikleri hatıra fotoğraflardan birer tane benim dükkanıma bırakıyorlardı. Fotoğraf biriktirme ve bunları muhafaza etme o günlerden başladı." dedi.

Durukan, yüzlerce fotoğraf biriktirdiğini vurgulayarak, "‘Kimler geldi, kimler geçti’ fotoğrafları çok biriktiği için tabloya aldım. Bunların içerisinde çok eski müşterilerimin, hayatta olan ve hayatta olmayan arkadaşların bana bırakmış olduğu hatıra fotoğraflar var." diye konuştu.

Fotoğrafları çok sevdiğini ifade eden Durukan, şunları anlattı:

"Bana sohbete gelmiş, tıraşa gelmiş, fotoğraf çekimine gelmiş arkadaşlarla hatıraları muhafaza edebilmek için fotoğraflarını sergiliyorum. Yerim yetmediği için çoğunu arşivimde muhafaza ediyorum. Zaman zaman dışarıda olanları içeriye alıp arşivdekilerini sergiliyorum. Herkesi bir arada görmek istiyorum, o bakımdan hepsini sergilemeye çalışıyorum."

Sanat ve sanatçılarla geçen ömrün kaydı

Durukan, eskiden fotoğrafçılarda çekilen vesikalıkların çok olduğunu, herkesin hatıra fotoğraf bıraktığını ama şimdi insanların vesikalık fotoğraflarını bırakmadığını belirtti.

Artık fotoğrafların cep telefonundan çekildiğini dile getiren Durukan, “Yeni gelenler vesikalık değil, fotoğrafçılar çekmiş olduğu fotoğraflardan birer tane hatıra gönderiyorlar. ‘Sizinle beraber hatıra fotoğrafımız mekanımda olsun’ diye kendilerinden fotoğraf rica ediyorum. Böylelikle arşivim doluyor." dedi.

Durukan, çeşitli sanatçılarla fotoğrafları olduğunu göstererek, şöyle devam etti:

"Bülent Ersoy ile Gülhane şenliklerinde tanıştım, orada kendilerinden imzalı fotoğraf aldım. Sahnedeyken kendisin de fotoğraflarını çektim. Ayşen Birgör’ün konserlerine TRT’ye gittim, kendisiyle orada tanıştım, fotoğraflar oradan. Pop Star yarışmasında İhsan Güvenç’in programlarına ve konserine gittiğimde tanıştım. Diğer sanatçılarla da Gülhane’de ve konser yerlerinde tanıştım. Bu fotoğrafları muhafaza etmeye çalışıyorum hatıra olarak, hepsini karşımda görmek bana mutluluk veriyor."

Türkan Şoray’a mektup yazarak fotoğraf göndermesini rica ettiğini anlatan Durukan, Şoray’a olan ilgisini şöyle anlattı:

"O zaman renkli fotoğraf yoktu, siyah beyaz fotoğraf gönderdi. 1966’da rica ettim, mektupla geldi. Fotoğrafın imzası solduğunda, Yedikule Tren İstasyonu’na çekim için geldiğinde kendisiyle tanıştım, imzasını yenilenmesini istedim. Fotoğrafın orijinal kalmasını istedi ve renklisini imzaladı. Bu da yaklaşık 25 sene oluyor. Siyah beyaz ve renkli fotoğrafı yan yana dükkanımda muhafaza ediyorum."

Fotoğraflarda hatıra kalan eski dostluklar

Müşteriyle arasında sırdaşlık, arkadaşlık, dostluk oluştuğunu söyleyen Durukan, "Fotoğrafları tabloda gördüğümde, arşivden çıkarıp değişiklik olsun diye sergilediğimde duygulandığım anlar oluyor. Fotoğraflar bana hem duygu yaşatıyor, hem beni mutlu ediyor, hem eski günleri yad etmiş oluyorum." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kadın itfaiyeciler her an göreve hazır

2021-09-30 17:17 - Çevre-Hayat

Japonya Başbakanlığına Kişida Fumio seçildi

2021-10-04 11:33 - Dünya

Lezzet festivali 'Konya GastroFest' başladı

2021-10-02 00:17 - Çevre-Hayat

Malatyaspor sahasında mağlup

2021-10-03 18:56 - Spor

Finansın Geleceği Zirvesi

2021-09-28 20:17 - Ekonomi

Kano tutkunlarının Doğu Anadolu'daki adresi: Keban Baraj Gölü

2021-10-03 15:26 - Spor

Yüzlerce yıllık gelenek Türk kahvesi Ege’nin karşı yakasında da sohbetlerin 'baş tacı'

2021-10-01 15:41 - Çevre-Hayat

Kovid-19 tedavisi gören aşı karşıtı çift yaşadıkları pişmanlığı anlattı

2021-09-29 15:31 - Çevre-Hayat

İstanbul'un havalimanları yeni yılla birlikte metrolarına kavuşuyor

2021-10-01 15:48 - Ekonomi

Japonya'da Suga başbakanlığa veda ediyor

2021-10-03 15:26 - Dünya

İlgili Haberler

Huzurun hakim olduğu Hakkari, doğa turizminin yeni gözdesi oluyor

12:12 - Çevre-Hayat

Bursa'da kadınların şekillendirdiği çömlekler 94 ülkeye ihraç ediliyor

12:02 - Çevre-Hayat

Çocukluk tutkusunu fırçasıyla duvarlara işliyor

11:58 - Çevre-Hayat

Yıllar sonra kavuştuğu protez koluna savaşta kaybettiği anne babasının adını verdi

11:53 - Çevre-Hayat

Balıkesir'de sahillerin güvenliğini atlı jandarma birliği sağlayacak

10:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İzmir'deki orman yangınlarının yaraları sarılmaya çalışılıyor

12:32 - Gündem

Doğayla bütünleşmenin adresi Bali, sosyal medya turizmiyle sınanıyor

12:27 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği son saldırılarda 26 Filistinli hayatını kaybetti

12:23 - Dünya

Fransa'da Ulusal Birlik partisi, hakkındaki yolsuzluk soruşturma ve davaları nedeniyle zorda

12:18 - Dünya

Türkiye'de geçen yıl 15-34 yaş grubunda işgücüne katılma oranı yüzde 60,1 oldu

12:13 - Ekonomi