?>

İstanbul'a dev proje müjdesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Yakında İstanbul Boğazı'nın altında geçecek dev bir projeye başlayacağız. Bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz. 9 farklı raylı sistem ve ekspres metro ile iki kıta birbirine bağlanacak. dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Londra metrosundan 12 yıl sonra 1875'te Karaköy ile Beyoğlu'nu birbirine bağlayan tünelin Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci metro çalışması olduğunu söyledi.

Türk milletinin 626 metrelik tünelin ardından yeni bir metro hattının hizmete girmesi için 143 yıl beklediğini kaydeden Turhan, "İstanbullular, 1989'da hizmete açılan 7 kilometrelik Aksaray Metrosu ile rahmetli Turgut Özal döneminde tanıştı. Oysa geride bırakılan 150 yılda dünyanın birçok metropolünde ulaşım, yer altında metrolarla sağlanmaya başlanmıştı. Açıkçası elin oğlu şehirlerin altını, üstünü demir ağlarla örerken ülkemizde havanda su dövülüyordu." diye konuştu.

Sebebi ne olursa olsun, suçlu kim veya kimler olursa olsun bu durumu kabullenmenin mümkün olmadığını dile getiren Bakan Turhan, şöyle devam etti:

"Bu duruma en esaslı itirazı, 1994'te, İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla Sayın Cumhurbaşkanımız yapmıştır. Cumhurbaşkanımızın özellikle ulaşım konusunda belediye başkanlığı döneminde, ortaya koyduğu vizyon, daha sonraki süreçlerde de meyvesini vermeye devam etti. Böylece, metro konusunda 150 yılda bir arpa boyu yol alınmazken, 15 yıl gibi kısa sürede sadece İstanbul’da 160 kilometre uzunluğunda metro yapıldı. Bu yıl sonunda 233 kilometreye ulaşacak. Bugün açılışını yaptığımız Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosu da bu vizyonun bir ürünüdür."

İstanbul'un, milletin nazarında çok büyük bir anlam ve önem taşıdığını vurgulayan Turhan, şöyle konuştu:

"İstanbul'a ne kadar hizmet etsek azdır. Çalışmalarımız İstanbul'un her bölgesinde devam ediyor. Metrolarıyla, karayolu ulaşım sistemiyle bütün İstanbul'un her köşesinde, çalışmalarımız sürmektedir. Yakında İstanbul Boğazı'nın altında geçecek dev bir projeye de başlayacağız. Bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz. Günde 6,5 milyon insanın kullanacağı, toplam 9 farklı raylı sistem ve ekspres metro ile iki kıta birbirine bağlanacak. Bugün hizmete girecek Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattı, sadece 3 ilçeyi birbirine bağlamayacak, Üsküdar’dan Marmaray, oradan da Hacıosman metrosuna entegre olacak. Kısacası İstanbul’un tüm ilçelerini birbirine bağlama hedefimize daha da yaklaşmış olacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli olarak diğer projelerimizi de bir bir hayata geçeceğiz."

Bakan Turhan, metronun hizmete girmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, sözlerini tamamladı.

Muhabir: Adem Demir

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düşen Özel Türk jetinin kaza ön raporu yayınlandı

2018-10-17 19:47 - Gündem

İstanbul'a dev proje müjdesi

2018-10-21 23:27 - Ekonomi

Fenerbahçe'ye Sivas'ta coşkulu karşılama

2018-10-20 07:32 - Spor

41 piton yavrusuna özenle bakıyorlar

2018-10-20 20:02 - Çevre-Hayat

'Sadri Alışık ve Çolpan İlhan' sergisi açıldı

2018-10-20 23:02 - Kültür Sanat

Ruslara soyadını ezberleten güreşçi: İsmail Ogan

2018-10-19 19:32 - Çevre-Hayat

Kars’ta, askerlerin silahlı şakası kanlı bitti

2018-10-20 00:52 - Asayiş

Kapadokya'da yeni 'altın yıl' heyecanı

2018-10-15 15:12 - Çevre-Hayat

Trump: Kaşıkçı ölmüş olabilir

2018-10-19 02:32 - Dünya

Van Gölü flamingoları ağırlıyor

2018-10-19 13:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Antalya Havalimanı bir günde 230 bin yolcu ağırladı

18:38 - Ekonomi

Maliye, tamamen robotik ve yapay zekalı işlem dönemini başlattı

12:13 - Ekonomi

Hatay'da kafeste yetiştirilen balıklar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

12:03 - Ekonomi

Yenilenebilir enerji tedarik anlaşmaları sanayide rekabet gücünü artırıyor

11:48 - Ekonomi

Depreme dayanıklı şehirler için son 23 yılda 6 trilyon lira yatırım yapıldı

11:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev ve protestolara katılanların sayısı 1 milyonu aştı

00:47 - Dünya

Beşiktaş lige galibiyetle başladı

00:18 - Spor

Gaziantep'te geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

23:47 - Gündem

RAMS Başakşehir, konuk ettiği Zecorner Kayserispor ile berabere kaldı

23:43 - Spor

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev protestolarına 220 bin kişi katıldı

23:07 - Dünya