İsrail resmi televizyonu: İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor

İsrail ordusunun çok yakında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine karadan işgal başlatmaya hazırlandığı belirtildi

Medya - 2 yıl önce

Kudüs
İsrail resmi televizyon kanalı KAN'ın adı belirtilmeyen askeri kaynaklardan aktardığına göre, İsrail ordusu çok yakında çok sayıda Filistinliyi tahliye etmek üzere Refah'a karadan işgal operasyonu için hazırlanıyor.
Kanalın askeri haberler yorumcusu İtay Blumental, "İsrail ordusunun planına göre, Refah'taki 1 milyondan fazla Filistinlinin bölgeyi tahliye ederek, Gazze Şeridi'nin güneyi ve orta kesiminde son zamanda hazırlanan barınaklara gelmesi istenecek." dedi.
Blumental, Refah'tan gelen yerinden edilmiş Filistinliler için uluslararası yardım kuruluşları ve diğer devletler tarafından daha önce Gazze'nin güneyi ve orta kesiminde binlerce çadır hazırlandığını kaydetti.
KAN, yayınında, uydular tarafından Refah kenti ile Han Yunus arasında son haftalarda kurulmuş olan çadır kenti gösteren fotoğrafları gösterdi.
ABD ve adı belirtilmeyen bölge ülkelerine planın sunulduğunu belirten Blumental, İsrail ordusunun Refah'ta ilerlemesinin aşamalı gerçekleşeceğini söyledi.
Blumental, İsrail ordusunun Refah'a yönelik kara harekatı başlamadan önce tahliye edilecek bölgede bulunan insanlara bunun tebliğ edileceğinin altını çizdi.
Blumental'a göre, İsrailli güvenlik yetkililerine göre, Refah kentindeki insanların tahliyesi 4 ile 5 hafta sürecek.

Revize edilmiş plan

KAN, ABD'nin çekinceleri sebebiyle, İsrail ordusunun hazırladığı planın 4 kez değiştirilerek revize edildiğini aktardı.
Amerikalıların başlangıçta, Refah kentine yönelik kara operasyonuna suçsuz insanlara zarar verir endişesiyle şiddetle karşı çıktıklarını ancak daha sonra kente girişin önemini kavradıklarını iddia eden İsrail resmi televizyonu KAN, Tel Aviv'in Refah operasyonu için ABD ile birlikte bir operasyon odası kurma aşamasında olduğunu kaydetti.
Adı belirtilmeyen İsrailli bir askeri yetkiliye dayandırılan açıklamalarda, yetkilinin, ABD'nin korkularını anladıklarını ancak, Refah'a girilmeksizin Gazze Şeridi'nde bir askeri operasyonun son bulmasının mümkün olmadığını ilettiği ifade edildi.

ABD'nin pozisyonu

Israel Hayom gazetesi, Refah'a karadan işgal konusunda, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın birkaç gün evvel arabulucular aracılığıyla yapılan teklife olumsuz cevap vermesi sonucunda "Refah'a giriş kararının alındığını" yazdı.
İran'ın İsrail'e 13 Nisan'da yaptığı saldırı sonrasında İsrail'in İran'a 19 Nisan'da sınırlı karşılık vermesinin sebebi olarak "ABD'nin Refah'a yönelik operasyona karşı tutumunu yumuşatmak" gösterildi.
Refah'ın karadan işgali konusunda, "İsrail, Refah'a girmek için İsrail ordusunun gerçekleştireceği operasyon konusunda çıkarı olan tüm ülkelerle işbirliği içerisinde çalışacak." ifadelerine yer verildi.
İsrail ile Hamas arasında Mısır, Ürdün ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen dolaylı müzakereler, Tel Aviv yönetiminin Hamas'ın savaşın sona ermesi ve güçlerini Gazze Şeridi'nden çekmesi taleplerini reddetmesi sebebiyle sonuçsuz kaldı.

İsrail'in iddiaları

Gazze'de 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ı karadan işgal etmek isteyen İsrail, insani felaket uyarılarına rağmen, bölgeyi "Hamas'ın son kalesi" olarak nitelendirerek işgalde ısrar ediyor.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzey ve orta kesimine yönelik yoğun hava saldırısı ve karadan işgali sonucunda Filistinliler güneye göç etmeye zorlandı.
Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 183 Filistinlinin ölümüne yol açan İsrail saldırılarında 77 bin 143 kişi de yaralandı.
İsrail, Gazze'deki ihlalleri nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanmasına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına rağmen saldırılarını sürdürüyor.

İsrail'in Refah'a olası kara saldırısı

Uluslararası uyarılara rağmen, Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca kez yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.
Buna karşın, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberinde ise Netanyahu'nun, tarihinin belli olduğunu açıkladığı Refah'a saldırı planının "ertelendiği" iddiasına yer verilmişti.
Ayrıca, İsrail'in, kara işgali öncesinde bölgeye sığınanları çıkarmak için iki hafta içerisinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı öne sürülmüştü.
30 bin ek çadırın da satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedilmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Japonya seyri için Türkiye'den yola çıkan TCG Kınalıada, Cidde limanını ziyaret etti

2024-04-17 19:18 - Dünya

E-spor’u ve Takipçilerini Gelecekte Hangi Trendler Bekliyor?

2024-04-22 22:07 - İnsan-Hayat

İş ve ekonomi dünyası 25-28 Nisan'da Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde buluşacak

2024-04-22 11:13 - Ekonomi

IKBY Başkanı Barzani, Türkiye'nin zor zamanlarda yaptığı yardımlar için teşekkür etti

2024-04-23 03:43 - Dünya

Trabzonspor, Avcı yönetiminde Türkiye Kupası'nda ilk peşinde

2024-04-22 11:23 - Spor

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: 40 adet daha HÜRKUŞ-B tedariki için bugün sözleşmemizi imzalıyoruz

2024-04-18 17:47 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız

2024-04-18 19:08 - Siyaset

Babasının izinden giden bağlama ustası 10 metrekarelik atölyesinden dünyaya açılıyor

2024-04-20 11:58 - Kültür Sanat

Avustralya, gelecek 10 yılda savunma harcamalarına 50 milyar dolar ek bütçe ayıracak

2024-04-17 15:53 - Dünya

İsrail resmi televizyonu: İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor

2024-04-24 03:32 - Medya

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Medya

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

19:23 - Medya

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Medya

İsrail basını: 'Bölgesel savunma birimleri', ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket ediyor

23:57 - Medya

Günün Manşetleri

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi

IEA: Küresel petrol arzı temmuzda günlük 2,4 milyon varil arttı

14:37 - Ekonomi

Bakan Çiftçi: Devlet olarak, teknolojiyi yalanı büyütmek için kullananları engelleyecek, hakikatin s

14:33 - Gündem

Yurdun bazı kesimleri için fırtına ve kuvvetli sağanak uyarısı

14:27 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları'nın açıklamalarına tep

14:23 - Gündem