?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu

Siyaset - 2 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

<br class="k-br" />Cumhurbaşkanı Erdoğan, "195 gündür son asrın en büyük katliamlarından biri Gazze'de yaşanıyor. Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız. Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı, sonrasında ise iki devletli çözümü hayata geçirmeye dönük adımları hemen atmalıyız." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Konuşmasında, Hassan'ı Türkiye'de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, Tanzanya'da 14 Nisan'da meydana gelen sel ve heyelan felaketiyle, Arusha'da yaşanan trafik kazasında 8 ilkokul öğrencisinin hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Tanzanya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde 14 yıl sonra yapılan ilk ziyaretin yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını söyleyen Erdoğan, 2017 yılında ziyaret ettiği Tanzanya'nın Türkiye'nin Doğu Afrika'daki en önemli ortaklarından biri olduğunu vurguladı.

"Ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"

İlişkilerin karşılıklı saygı ve kazan kazan ilkesi çerçevesinde her geçen gün daha da geliştiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü görüşmelerimizde işbirliğimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik. Karşılıklı ticaret ve yatırımların artırılması noktasında atılabilecek adımları ele aldık. İkili ticaret hacmimiz 2003 yılında 11 milyon dolardan geçen sene 345 milyon dolar seviyesine ulaştı. Artışa rağmen mevcut rakamlar da gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. Ticaret hacmimizi ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz Önümüzdeki dönemde çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız. Sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla yarın İstanbul'da düzenlenecek Türkiye Tanzanya İş Forumu, bu açıdan önemli bir adım olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk firmalarının Tanzanya'da bugüne kadar 6,4 milyar dolar değerinde 14 projeyi başarıyla üstlendiğini belirtti.

Tanzanya'nın Türk müteahhitlerince üstlenilen toplam proje bakımından Afrika'da üçüncü, Sahraaltı Afrika'da ise birinci ülke konumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Firmalarımız Tanzanya'da demiryolu inşaatı ve modernizasyonu, tersane ve gemi inşaatı, yol yapımı gibi alanlarda önemli yatırımlara imza atmıştır. Ülkeyi baştan başa saracak standart aralıklı demiryolu projesinin büyük bir kısmının bir Türk şirketi tarafından inşa ediliyor olması bizler için bir iftihar vesilesidir." diye konuştu.

İstişarelerinde terörle mücadele konusunu da ele aldıklarına ifade eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmayan Türkiye, bu alandaki tecrübelerini dostlarıyla paylaşmaya da önem vermiştir. Tanzanya'nın kendi güvenliğini sağlamada atacağı adımlara yardımcı olmaktan da memnuniyet duyacağımızı belirttim. FETÖ ile mücadele kapsamında Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştım. Tanzanya'da Maarif Vakfımızın üstlenebileceği eğitim projeleri hakkında bilgi verdim. İnşallah bu ziyaret sonrasında Tanzanya tarafından da etkili ve somut adımlar göreceğiz. Bu minvalde iki ülke kurumları arasındaki eşgüdümün daha da geliştirilmesi gerektiği aşikardır. Dışişleri bakanlarımız düzenli siyasi istişarelerin yürütülmesi noktasında yüksek düzeyli diyalog mekanizmasını başlatacak adımları atmaya karar vermişlerdir."

"Vahşet karşısında atılabilecek adımları ele aldık"

Afrika kıtasının gönlünde müstesna bir yerinin olduğunu belirten Erdoğan, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde kıtaya 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin, Afrika açılımının kıta ülkeleri tarafından muhabbetle karşılandığını görmenin kendilerini sevindirdiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ticaretten eğitime, tarımdan sağlığa her alanda kıta ile ilişkilerimizi geliştirme kararlılığımız bakidir. Uluslararası platformlarda Afrika'nın sesinin daha çok duyulmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. 'Dünya beşten büyüktür' şiarımızın Afrikalı kardeşlerimiz ve dostlarımız nezdinde yankı bulması, doğru yolda olduğumuzun işaretidir. Tesis ettiğimiz bu samimi ilişkiler, Gazze başta olmak üzere dünyada yaşanan adaletsizliklere karşı mücadele azmimizi güçlendiriyor. Afrikalı kardeşlerimizin Filistin davasına ve adaletsizlere karşı hassasiyeti tüm dünyanın malumudur. Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimizde işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan vahşet karşısında atılabilecek adımları da ele aldık. 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk, kadın, yaşlı ve sivil 34 bin Filistinli, İsrail güçleri tarafından şehit edildi, 75 bin kardeşimiz yaralandı. 195 gündür son asrın en büyük katliamlarından biri Gazze'de yaşanıyor. Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız."

"Kalıcı ateşkes sağlanmalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir an önce acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, sonrasında ise iki devletli çözümün hayata geçirilmesine dönük adımların hemen atılması gerektiğinin altını çizerek, "Bu hafta Batılı ülkelerin İran'ın misillemeleri karşısında tek bir ses olarak tepki verebildiklerini gördük. Aynı aktörlerin şimdi de tek ses olarak İsrail'e 'dur' demeleri gerekiyor. İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gizleme, gündemden düşürme teşebbüslerine fırsat verilmemelidir." dedi.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a ziyaretleri için teşekkür eden Erdoğan, bugünkü görüşmelerin ve imzalanan 6 anlaşmanın hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, başta Tanzanya olmak üzere kardeş Afrika'ya selamlarını gönderdiğini belirtti.

"Türkiye, gerçekten de çok değerli bir ortaktır"

Hassan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye'de mükemmel karşılandığını kaydeden Hassan, bu konuda Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etti.

Tanzanya'nın iki ülke arasındaki faydalı ilişkileri geliştirme taahhüdünü yinelediğini belirten Hassan, "Türkiye, gerçekten de çok değerli bir ortaktır ve benim buraya yaptığım ziyaret bu ortaklığı ne kadar değerli gördüğümüzü teyit etmektedir. İkili görüşmemizde çok büyük memnuniyetle farklı sektörlerdeki kaydedilen ilerlemeye değindik." dedi.

Hassan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iki ülke arasındaki diplomatik, ekonomik işbirliğini, özellikle de üretim ve sosyal sektörlerdeki işbirliğini artırmaya değindiklerini söyledi.

Bu ilişkilerle iki ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacaklarının altını çizen Hassan, "İkili işbirliği açısından ben Türkiye'ye teşekkürlerimi ilettim. Kalkınma desteğinden dolayı ve ülkemizdeki eğitim ve sağlık sektörlerine olan desteklerinden dolayı teşekkür ettim. Özellikle de altyapıya ve beşeri sermayenin gelişmesine yönelik kritik desteklerinden dolayı teşekkürlerimi ilettim." ifadelerini kullandı.

Türkiye ziyaretinde 6 mutabakat zaptı imzaladıklarını aktaran Hassan, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki uzmanlık ve bilgi, Tanzanya'ya şu anda aktarılıyor ve bunlara bizim en önemli projelerimiz de dahil. Bu projeler arasında demir yolları projesi var, standart aralıklı demir yolları projesi var ve Tanzanya'nın da bu projelerin başarılmasına yönelik desteğini yineledim ve bunların da gerçekleştirilmesiyle birlikte kalkınma hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Bakanlarımız ve uzmanlar ile ekiplerimiz bir araya gelerek çerçeve oluşturacaklar ve üzerinde hemfikir olunan işbirliği alanlarındaki çerçeveyi ortaya koyacaklar."

"Türkiye'nin barışçıl çözümlerin bulunması konusundaki gayretlerini destekliyoruz"

Tanzanya'nın Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını kaydeden Hassan, ticaret ve yatırım alanındaki işbirliği konusunda Türkiye'nin özel sektör ve aktörleriyle iletişim kurmayı öngördüklerini dile getirdi.

Hassan, yarın İstanbul'da bir toplantı yapacaklarını ve 3 ana mesaja odaklanacaklarını belirterek, "Bunlardan bir tanesi Türkiye'deki yatırımcıların ve işletmelerin ülkemize yaptığı önemli yatırımlar. İkincisi Tanzanya'daki işletmelerin yapabileceği yatırımları, sunabileceği stratejik piyasa pozisyonu ve stratejik pazar fırsatlarını, Türkiye'deki firmaların bizlerle daha çok iş yapabilmesi için tekrar vurgulayacağız." ifadelerini kullandı.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, ulaştırma, mavi ekonomi, imalat, tarım ve turizm alanlarında görüşmeler yapılacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önemli bölgesel ve küresel hususlarda da görüş alışverişi yaptıklarını kaydeden Hassan, "Tanzanya, Türkiye'nin uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözümlerin bulunması konusundaki gayretlerini desteklemektedir. Gazzelilerin zararına olan durumlar için acil ateşkes çağrısına biz de destek sunuyoruz. Ayrıca insani yardımların da engelsiz bir şekilde ulaşması konusunu destekliyoruz." diye konuştu.

Hassan, Tanzanya'da yoğun yağışlardan dolayı okul çağındaki 8 çocuğun hayatını kaybetmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine ilettiği başsağlığı dilekleri için de teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok verimli görüşmeler yaptıklarını, önemli sonuçlara vardıklarını vurgulayan Hassan, "Eminim ki ortak gayretlerimizle Tanzanya ve Türkiye, güçlü ve etkili ortaklığına ortak değerler temelinde devam edecektir." dedi.

Hassan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da Tanzanya'ya davet etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kudüs Seriyyeleri, İsrail'in güneyine roket saldırısı düzenledi

2024-04-13 08:12 - Dünya

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyine hava saldırısı düzenledi

2024-04-13 09:53 - Dünya

TBMM'de 23 Nisan, 4 gün sürecek özel programlarla kutlanacak

2024-04-17 12:52 - Siyaset

Ahis şirketi 1win Türkiye hakkında yorumlar

2024-04-16 11:25 - İnsan&Hayat

Sümela Manastırı'nı Ramazan Bayramı'nda 10 bin 564 kişi gezdi

2024-04-13 18:43 - Kültür Sanat

BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya Sudanlıları unutuyor

2024-04-15 20:53 - Dünya

Elden ödendiği öne sürülen kira icralık etti

2024-04-16 11:37 - Gündem

Bayram tatilinde Karabük'ten 1 milyon 65 bin 731 araç geçti

2024-04-17 16:32 - Çevre & Seyahat

Bursa'da, Uludağ eteklerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2024-04-14 13:58 - Asayiş

FBI, Rusya'daki konser saldırısı sonrası ABD'de de benzer saldırılardan endişe ediyor

2024-04-12 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan vefatının 6. yılında Nuri Pakdil'i andı

19:32 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "Uluslararası Sıfır Atık Forumu"na ilişkin açıklama

16:33 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Nuri Pakdil için anma mesajı

12:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'nin süratle yaralarını sarmaya ve yeniden ayağa kalkmaya ihtiyacı var

17:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Terörsüz Türkiye" terörsüz bir bölge demektir

20:12 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD'de milyonlarca kişi Trump karşıtı 'Krallara Hayır' protestolarında bir araya geldi

22:03 - Dünya

Kassam Tugayları, bugün bulunan iki İsrailli esirin cesedini teslim edeceğini duyurdu

21:48 - Dünya

Türkiye'nin 25 insani yardım tırı Gazze için Refah Sınır Kapısı'na hareket etti

21:27 - Dünya

ABD ve Çin, tarife müzakerelerinin yeni turunu gelecek hafta Malezya'da yapacak

21:03 - Dünya

Mısır, İran, ABD ve UAEA'lı yetkililerle nükleer müzakereleri görüştü

20:32 - Dünya