?>

İsrail'de 7 Ekim 2023'ten sonra binlerce yüksek teknoloji çalışanı ülkeyi terk etti

İsrail'de 7 Ekim 2023'te başlayan Gazze'ye yönelik saldırıların ardından, yaklaşık 9 ayda, yüksek teknoloji sektöründe çalışan 8 bin 300 civarında kişinin güvenlik nedeniyle ülkeyi terk ettiği bildirildi.

Dünya - 5 ay önce

Kudüs

İsrail İnovasyon Kurumu, yüksek teknoloji sektöründeki istihdam eğilimlerini aktaran 2025 Yüksek Teknoloji İstihdam Durum Raporu'nu yayımladı.

Rapora göre, İsrail'in Gazze, Lübnan ve Suriye'ye yönelik saldırılarının neden olduğu korku, beyin göçünü ve yüksek teknoloji alanında çalışanların ülkeden çıkışını tetikliyor.

İsrail'de toplam istihdamın yüzde 11,4'ünü oluşturan yüksek teknoloji alanındaki istihdamda 2022'den bu yana durgunluk yaşanmaya ve istihdam sayısı azalmaya başladı. Sektörde çalışan sayısı, 2024'te 10 yıl aradan sonra ilk kez 5 bin kişilik bir düşüş gösterdi. Bu durumun, devam eden savaşın ekonomiye verdiği zarardan kaynaklandığına dikkati çekildi.

Ekim 2023 ila Temmuz 2024 arasında, yüksek teknoloji alanında çalışan yaklaşık 8 bin 300 kişinin savaş nedeniyle İsrail'i terk ettiği ve bunun sektördeki toplam iş gücünün yüzde 2,1'ine tekabül ettiği bildirildi.

Söz konusu dönemde yüksek teknoloji sektöründeki birçok İsrailli şirketin yatırımlarını azalttığı ve çalışanlarını ABD ve Avrupa'ya taşınmaya teşvik ettiği aktarıldı.

İsrail'den yüksek teknoloji çalışanlarının beyin göçünü durdurmak için mevcut güvenlik ve siyasi durumdan kaynaklanan belirsizliklerin ortadan kalkması istikrarın sağlanması gerekliliğine işaret edildi.

Sektörün İsrail'in en önemli vergi geliri kaynaklarından biri olduğu, bu durumun mali politikalar üzerinde de endişeye neden olduğu ve ülke ekonomisini olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığı vurgulandı.

İsrail İnovasyon Kurumu Üst Yöneticisi (CEO) Dror Bin, ülkesinin güvenlik, siyasi ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde söz konusu verilerin "acil dikkat gerektiren zorluklara" işaret ettiğini kaydetti.

Bin, ülkeyi terk eden çalışanların İsrail'e dönüşü için hükümet ve sektör yöneticilerinin birlikte çalışarak önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TOKİ, 44 ilde 552 arsa satacak

2025-04-04 10:47 - Ekonomi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yetersiz beslenme nedeniyle 52 çocuk öldü, sayı daha da artabilir

2025-04-06 20:38 - Dünya

PFDK, Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'ya 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi

2025-04-04 02:38 - Spor

5. Esenler Öykü Günleri, 'Direniş: Gazze' temasıyla düzenlenecek

2025-04-07 21:03 - Kültür Sanat

Filistinli aktivist Halil, 8 Mart'ta ABD'de tutuklanmasını 'kaçırılma' olarak niteledi

2025-04-05 15:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 3 bin 645'e çıktı

2025-04-08 17:48 - Dünya

ABD'de Trump'ı destekleyen milyarder, tarifelerin askıya alınması görüşünde

2025-04-07 15:37 - Ekonomi

TBB'den bankacılık işlemleri hakkında çıkan haberlere ilişkin açıklama

2025-04-05 17:07 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığının 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine sektörden tam destek geldi

2025-04-03 14:23 - Ekonomi

Dominik Cumhuriyeti'nde eğlence mekanının çatısının çökmesi sonucu en az 44 kişi öldü

2025-04-08 22:07 - Dünya

İlgili Haberler

Filistin Devleti'ni tanıyan BM üyesi ülkelerin sayısı 157'ye çıktı

13:23 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetti

12:58 - Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, New York'ta Trump'ın konvoyu nedeniyle trafikte mahsur kaldı

12:43 - Dünya

UCM, Duterte hakkındaki iddianamede yer alan suçları açıkladı

12:12 - Dünya

Trump'ın 100 bin dolarlık vize ücreti işverenleri ve yabancı çalışanları endişelendiriyor

12:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Köpeklerden kaçan su samuru otomobilin kaputuna sığındı

13:48 - Gündem

Akdeniz Üniversitesinden 23 akademisyen dünyanın en etkili bilim insanları listesinde

13:42 - Gündem

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Yargıtaydan "çocuk, annenin yeni evlendiği kişinin soyadını alamaz" kararı

13:33 - Gündem

Dergul tahini tescillenince Şırnak'ta susam üretim alanı arttı

13:28 - Ekonomi