?>

İran'da reformistler seçimleri boykot etmeyi tartışıyor

Eski İran Cumhurbaşkanı Hatemi "Reformistlerin adaylıklarının reddedilmesi halinde ülkede çok az aday kalsa dahi reformistler yetenekli, inançlı ve cesur kişilerle seçimlere girmelidir." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Tahran

Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, reformist partilerden, gösterecekleri adaylar reddedilse dahi seçimleri boykot etmemelerini ve "cesur kişilerle" halkın karşısına çıkmalarını istedi.

İran İlerici Reformist Parti yöneticileriyle bir araya gelen Hatemi, reformist adayların Anayasayı Koruyucular Konseyince reddedilmesi ve seçimlerin boykot edilmesi tartışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Reformistlerden dayanışma içinde seçimlere girmelerini ve adayların yolsuzluğa bulaşmamış olmasına dikkat etmelerini isteyen Hatemi, "Reformistlerin adaylıklarının reddedilmesi halinde ülkede çok az aday kalsa dahi reformistler yetenekli, inançlı ve cesur kişilerle seçimlere girmelidir." dedi.

İran'ın en iyi yetişmiş gücünün ötekileştirildiği ve zan altında bırakıldığı eleştirisinde bulunan Hatemi, "Rejimin yıkılması ve ülkenin bölünmesine inananların sayısı çok değil. Rejimi yıkmaya çalışanların bulunduğu çevreyi o kadar genişletmeyelim. Muhalefet edenleri ve eleştirenleri de bu gruba dahil edip onlarla mücadele etmeyelim. Yapacağımız en büyük yanlışlık rejim karşıtlarını kendi elimizle güçlendirmektir." şeklinde konuştu.

Seçimlerin meşruiyetinin sorgulamaya açılmaması gerektiğini dile getiren Hatemi, "Boykot kokan fısıltılar çok tehlikelidir. Hiçbir zaman boykotu düşünmemeliyiz. Çünkü seçimler, halkın kaderini belirlemek için katılım gösterdiği en bariz araçlardan bir tanesidir." değerlendirmesinde bulundu.

İran'da 21 Şubat 2020 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinde reformistlerin adaylıklarının Anayasayı Koruyucular Konseyi (Nigehban) tarafından reddedileceği iddiaları bir süredir ülkenin gündeminde. Reformist siyasetçiler, bir süredir üyeleri İran lideri Ali Hamaney tarafından atanan Nigehban'ın muhafazakarları destekleyeceği ve reformistlerin adaylıklarını reddedeceği yönünde eleştiriler dile getiriyor.

Reformist siyasetçi ve gazeteci-yazar Ali Şukuhi, İtimad gazetesindeki 10 Temmuz tarihli köşesinde, Anayasayı Koruyucular Konseyi, İran devlet televizyonu ve cuma imamlarının seçimlerde el ele vererek "rakiplerini yönetim sahnesinden uzaklaştırmanın mücadelesini verecekleri" iddiasını gündeme taşımıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çamur, taş ve ahşabı sanat eserine dönüştürüyor

2019-07-20 16:02 - Çevre-Hayat

Moğolistan'dan Türk iş adamına Dostluk Nişanı

2019-07-20 16:47 - Dünya

Ata yadigarı 'siyez' buğdayında hasat sevinci

2019-07-18 21:31 - Ekonomi

Sahte içkiyle mücadele sürüyor

2019-07-19 14:27 - Gündem

Bulgaristan'da İslam bilimcisi Doç. Dr. İbrahim Yalımov vefat etti

2019-07-20 01:12 - Dünya

Beşiktaş, Vodafone ile sözleşme yeniledi

2019-07-16 17:46 - Spor

'Türk askeri Kıbrıs'ta kurtarıcıydı'

2019-07-20 21:23 - Çevre-Hayat

'Daha iyi yaşam standartları daha üretken hale gelmekle olanaklıdır'

2019-07-21 11:17 - Dünya

İran'da reformistler seçimleri boykot etmeyi tartışıyor

2019-07-21 13:02 - Dünya

Erkenci patates kalite ve verimiyle yüz güldürdü

2019-07-20 15:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump, Putin ile Zelenskiy'i bir araya getirecek zirve için hazırlıklara başladığını açıkladı

01:43 - Dünya

İspanya, Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecine desteğini yineledi

23:12 - Dünya

Belçika'da okullarda cep telefonu yasağı 2025-2026'da yürürlüğe giriyor

23:02 - Dünya

Avrupalı liderler, Rusya-Ukrayna barış süreci için Beyaz Saray’da konuştu

22:38 - Dünya

Netanyahu, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'yla Gazze'yi işgal planını görüştü

21:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Putin ile Zelenskiy'i bir araya getirecek zirve için hazırlıklara başladığını açıkladı

01:43 - Dünya

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

00:43 - Gündem

Malatya'daki orman yangını söndürüldü, 2 ildeki yangınlar ise kontrol altına alındı

23:52 - Gündem

Süper Lig'de 2. haftanın kapanış maçında Trabzonspor deplasmanda kazandı

23:47 - Spor

İspanya, Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecine desteğini yineledi

23:12 - Dünya