?>

Erkenci patates kalite ve verimiyle yüz güldürdü

Patates üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan Niğde'nin Altunhisar ilçesinde hasadı devam eden yazlık patates, verim ve kalitesiyle çiftçiyi memnun ediyor.

Ekonomi - 6 yıl önce

Niğde

Niğde'nin Altunhisar ilçesinde hasadı devam eden erkenci patatesler, verimi ve kalitesiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye'nin patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde'nin Altunhisar ilçesinde yazlık patates hasadı sürerken, kalitenin getirdiği fiyat da çiftçiyi memnun ediyor.

Niğde'de üretimin ilk başladığı ilçede, geçen sene yaklaşık 10 bin dekar alanda yapılan üretim bu sene 20 bin dekara çıktı. Geçen seneye göre üretim alanı ve verimi artan patateste bu yıl bölgede yaklaşık 80 bin ton üretim bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin patates üretimde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını söyledi.

Patatesin ülkenin en temel bitkisel üretim materyallerinden olduğunu belirten Baş, şunları kaydetti:

"Verimimiz çok güzel. Üreticilerimizin ifadesi de bu şekilde. Altunhisar ilçesi erkenci hasadın olduğu bir ilçe. Buradaki patatesler direkt tarladan piyasaya sürülüyor. Dekarda yakalaşık 4-4,5 ton verimimiz var. 20 bin dekara yakın alanda patates üretimimiz var.

Ekim alanında geçen yıllara göre artış oldu. Verim ve kalite arttıkça üreticimiz fiyat konusunda çok fazla sıkıntı yaşamıyor. Piyasaya tercih edilen ürünler yetiştiriliyor. Altunhisar ilçemiz erkenci bölgemiz.

Hem kalitemizde hem verimimizde hem de ekim alanımızda artış var. Kalite ve verim artışının getirdiği fiyatta da bir memnuniyet var. İnşallah istikrarlı dengeli bir şekilde devam eder diye düşünüyoruz. Bu yıl erkenci çeşitlerde 80 bin ton civarında rekolte bekliyoruz."

"Dekar başına bin lira kalıyor"

İlçeye bağlı Yakacık köyünde yaklaşık 450 dekar alanda patates üretimi yapan çiftçi Şaban Demirelli de köylerinde yaklaşık 4 bin 500 dekar ekim alanı bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hasada başlayalı 10 gün oldu. Hiç durmadan çalışıyoruz, söküme devam ediyoruz. Ürünlerimiz kaliteli, verimimiz de Allah'a şükür iyi. Şu anda zarar etmiyoruz. Verim alamazsanız zarar edersiniz. Dekarda 3 tonun altına düşerse zarar eder. Burada 4,5-5 ton arası bir verimimiz var, dekar başına bin lira gibi para kalıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Sihirli notaları" sinagogta seslendirdi

2019-07-19 14:12 - Çevre-Hayat

Kayısı yiyen sincaplar renkli görüntüler oluşturdu

2019-07-13 16:37 - Çevre-Hayat

İran'ın Hürmüz'de alıkoyduğu tanker 'kaybolan tankerle' aynı adı taşıyor

2019-07-19 18:37 - Dünya

Bakanlıktan 'gıda zehirlenmeleri' uyarısı

2019-07-20 13:57 - Sağlık

Polisi şehit eden sanığa ağırlaştırılmış müebbet

2019-07-16 21:33 - Asayiş

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na doğru

2019-07-19 18:09 - Spor

Rengarenk 'Antep kurutmalıklar' tezgahlara asıldı

2019-07-19 14:47 - Gündem

Turkcell'den, şehit eş ve çocukları ile gazilere destek

2019-07-15 00:33 - Genel

Hindistan'ın ikinci Ay görevi ertelendi

2019-07-15 18:45 - Dünya

Şule Çet'in ölümüyle ilgili davada bilirkişi inceleme yapacak

2019-07-16 16:45 - Asayiş

İlgili Haberler

Karadeniz Sahil Yolu'ndaki kaldırımlarda fındık kurutma mesaisi başladı

14:33 - Ekonomi

Misafirliğe geldikleri Elazığ'da 4 yılda 6 bin dönüm atıl araziyi tarıma kazandırdılar

13:52 - Ekonomi

Tekstil ve moda sektöründe yapay zeka kullanımı israfı önlüyor

13:48 - Ekonomi

"Sürdürülebilir turizm" dünya rekabetinde Türkiye'ye avantaj sağlayacak

12:37 - Ekonomi

Türkiye'nin yeni kuru incir çeşidi "siyah orak"ta hasat sürüyor

12:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan'ın Melania Trump'a gönderdiği Gazze mektubu dünya basınında geniş yer buldu

16:32 - Gündem

"İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze" konferansı çalıştaylarla sürüyor

16:02 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

15:57 - Gündem

Muş'un Malazgirt ilçesinde şanlı zaferin 954. yıl dönümü coşkusu yaşanıyor

15:53 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

15:17 - Gündem