Irak Meclis Başkanı'ndan İranlı mevkidaşına: Arap Körfezi adı Irak’ın resmi duruşudur

Irak Meclis Başkanı Heybet el-Halbusi, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile görüşmesinde Basra Körfezi’nin adlandırılması konusunun gündeme geldiğini belirterek, ülkesinin kabul ettiği ismin “Arap Körfezi” olduğunu söylediğini aktardı

Dünya - 2 saat önce

Halbusi, bir panelde yaptığı konuşmada, Kalibaf’ın Bağdat'taki ziyaretinde ve görüşme sırasında “Basra Körfezi” konusunu gündeme getirdiğini belirtti.
Kendisinin de Irak’ta kabul edilen adlandırmanın “Arap Körfezi” olduğunu söylediğini dile getiren Halbusi, görüşmenin ardından sosyal medya paylaşımlarına değinerek, kendisinin Irak’ın resmi duruşunu temsil ettiğini anlattı.
"Bu bir anlaşmazlık noktası değil, sadece bir bakış açısı" ifadesini kullanan Halbusi, tarihsel adlandırmaya da değinerek, “Osmanlı Devleti dönemine dönecek olursak burası ‘Basra Körfezi’dir; asıl ismi Basra Körfezi’dir.” değerlendirmesinde bulundu.
Körfezin kıyısındaki ülkelerin ezici çoğunluğunun Arap olduğunu hatırlatan Halbusi, Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt’i örnek gösterdi.
"Arap Körfezi adı Irak’ın resmi duruşudur" diyen Halbusi, bu konuda “sabitlenmiş haritalar” ve mevcut anlayış doğrultusunda hareket ettiklerini kaydetti.
Halbusi, Kalibaf’ın konuyu görüşme sırasında gündeme getirmesi üzerine kendisine “Aramızda kriz yapmayalım” dediğini, Kalibaf’ın da “Sizde bir isim var, bizde bir isim var” şeklinde karşılık verdiğini aktardı.
Görüşmenin ardından Kalibaf’ın Irak Cumhurbaşkanı ile de konuyu espri konusu yaptığını anlatan Halbusi, Kalibaf’ın “Meclis Başkanı’nın yanındaydım, o Arap Körfezi diyor, ben Fars Körfezi diyorum.” dediğini, Irak Cumhurbaşkanı’nın ise “Neden ‘İslam Körfezi’ deyip meseleyi kapatmıyoruz?” şeklinde esprili bir cevap verdiğini söyledi.
Halbusi, daha sonra Kalibaf’ın sosyal medya hesabından arka planda “Fars Körfezi” ifadesinin yer aldığı bir fotoğraf paylaşması üzerine Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’i arayarak durumun kabul edilemez olduğunu ilettiğini belirtti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile temas kurulduğunu aktaran Halbusi, paylaşımda ısrar edilmesi üzerine Irak’ın resmi kanalları üzerinden ülkesinin tutumunu netleştiren bir metin yayımlandığını ifade etti.
“Tarihimizin, medeniyetimizin ve Arap kimliğimizin gerektirdiği duruş budur. Bu konu tartışmaya kapalıdır.” diyen Halbusi, yaşananların karşılıklı bir duruştan ibaret olduğunu söyledi.
İran Meclis Başkanı Kalibaf’ın Bağdat ziyareti sonrasında sosyal medya hesabından, arka planda “Fars Körfezi” ifadesinin yer aldığı bir haritanın önünde çekilmiş fotoğrafını paylaşmıştı.
Irak Meclis Başkanı Halbusi’nin de Kalibaf’ın paylaşımından kısa süre sonra arka planda “Arap Körfezi” ifadesinin yer aldığı bir haritayı gösteren fotoğrafı sosyal medya hesabından yayımlamıştı.
İki paylaşımın, Kalibaf ile Halbusi’nin Bağdat’ta yüz yüze görüşmesinin hemen ardından yapılması dikkati çekmişti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ASELSAN liseleri LGS'de başarı çıtasını yükseltiyor

2026-08-15 19:38 - Teknoloji

Milli cimnastikçi Adem Asil, Avrupa Şampiyonası'nda olmayacak

2026-08-18 20:28 - Spor

'1 Şehit, 1 Öykü, 1 Şiir' kitabının 5. cildi Konya'da tanıtıldı

2026-08-15 23:07 - Kültür Sanat

Kurumları yapay zekaya taşıyacak milli platform göreve hazır

2026-08-16 15:08 - Teknoloji

Ressam Yüksel Akman'ın "Kurtuluşa Doğru" sergisi İstanbul'da açıldı

2026-08-18 13:27 - Kültür Sanat

Türkiye, FIBA'nın Dünya Kupası Avrupa Elemeleri "güç sıralamasında" zirvede

2026-08-18 16:22 - Spor

FIBA Kadınlar 16 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye çeyrek finale yükseldi

2026-08-18 17:33 - Spor

Süper Lig'den 13 takım, PFDK'ye sevk edildi

2026-08-18 18:32 - Spor

Çocuklar TEKNOFEST Mavi Vatan'da "Tekno Muhabir" oldu

2026-08-20 17:08 - Teknoloji

Rus RIAC uzmanı Mardasov: Rusya’nın Suriye’deki askeri üsleri Türkiye’ye karşı denge unsuru olarak kalacak

2026-08-16 08:12 - Özel Haber

İlgili Haberler

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 329'a çıktı

21:07 - Dünya

Kanada Başbakanı Carney ABD'nin tarifelerine cevap vereceklerini söyledi

20:57 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail saldırılarında biri çocuk 8 Filistinli yaralandı

20:53 - Dünya

Putin, ülkesinin "sahadaki gerçekler temelinde" barış görüşmelerine hazır olduğunu belirtt

19:18 - Dünya

Fransa, Ukrayna'ya önleyici füzeler gönderecek

17:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 329'a çıktı

21:07 - Dünya

Kanada Başbakanı Carney ABD'nin tarifelerine cevap vereceklerini söyledi

20:57 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail saldırılarında biri çocuk 8 Filistinli yaralandı

20:53 - Dünya

Trabzon Havalimanı'nda tüm zamanların günlük uçak trafiği rekoru kırıldı

20:07 - Ekonomi

Irak Meclis Başkanı'ndan İranlı mevkidaşına: Arap Körfezi adı Irak’ın resmi duruşudur

19:37 - Dünya