?>

İnsanlık tarihinin kara lekesi: Çerkes sürgünü

Tarihin en acı olaylarından birisi olan Çerkes sürgünü, üzerinden 155 yıl geçmesine rağmen hala acıyla hatırlanıyor.

Dünya - 6 yıl önce

Moskova

Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 155 yıl geçti.

Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü.

Çerkesleri yok ederek Kafkas Dağlarının iç kesimlerine ilerleyen Ruslar, teslim olanları ya Çarlık ordusuna katılma ya da göç etme seçeneğine zorladı.

21 Mayıs 1864’ten itibaren Çerkes toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi.

Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes bir ay içinde sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

Sürgüne tabi tutulanlar Anapa, Novorossiysk, Gelincik, Soçi, Adler gibi Karadeniz limanlarından gemilere bindirildi ve birçoğu Anadolu’da Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Yozgat, Düzce, Adapazarı, Kocaeli’ye yerleştirildi.

Çerkeslerin bir kısmı ise Suriye ve Filistin başta olmak üzere Ortadoğu’ya yerleştirildi. Sürgüne maruz kalan Çerkesler zamanla yerli halka karıştı.

Osmanlı İmparatorluğu’na gönderilemeyen Çerkesler ise Orta Laba ve Orta Kuban nehirleri bölgesindeki Rus Kazak köylerine yerleştirildi.

Rusya’nın çok önceden planladığı "Çerkes halkını öz vatanlarından sürgün etme operasyonu" adım adım gerçekleştirilen bir eylem olarak değerlendiriliyor.

Osmanlı topraklarına bile ulaşamadan binlerce kişinin öldüğü bu sürgün "tarihin en acı olaylarından birisi" olarak nitelendiriliyor.

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Çerkes sürgünü, her yıl Türkiye’de yaşayan Çerkesler tarafından da anılıyor. Deniz kenarında "Nart ateşi" yakıp çevresinde "mezar taşı nöbeti" tutulan anma törenleri, "Sürgün Andı" okunması ile sona eriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Selçuk’tan 19 Mayıs mesajı

2019-05-19 16:16 - Genel

Nepalli dağcı 24’üncü kez Everest’in zirvesinde

2019-05-21 19:27 - Dünya

Yolun karşısına geçmek isterken otomobilin altında can verdi

2019-05-21 07:07 - Asayiş

Evin tavanı çöktü: 5 kişi canını zor kurtardı

2019-05-21 19:17 - Asayiş

Gözleri sınırda kulakları ezanda

2019-05-17 15:40 - Genel

İBB’den makam araçlarıyla ilgili iddialara yalanlama

2019-05-21 12:36 - Genel

İnsanlık tarihinin kara lekesi: Çerkes sürgünü

2019-05-21 19:32 - Dünya

Türkiye'nin adak kurbanları Etiyopya'da sofraları bereketlendirdi

2019-05-21 13:42 - Gündem

Ege Denizi'nde korkutan deprem!

2019-05-19 14:57 - Asayiş

Tarihi ve kültürel potansiyel turizme kazandırılacak

2019-05-19 15:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya

Tunus’ta 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi başladı

21:43 - Dünya

Trump yönetimi federal çalışanları işten çıkarmaya başladı

21:17 - Dünya

Trump nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getiren Çin'i tarife artışıyla tehdit etti

19:33 - Dünya

Avrupa Birliği, 6 yapay zeka fabrikası daha kuracak

15:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'ye dönüşleri sağlanan 249 aktivistten 96'sı "şikayetçi" olarak ifade ver

23:37 - Gündem

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya

Ümit Milli Futbol Takımı, Litvanya'yı 2-0 yendi

23:08 - Spor

Atlı jandarma timi Tendürek Dağı eteklerinde devriyede

22:47 - Gündem

Tunus’ta 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi başladı

21:43 - Dünya