?>

Tunus’ta 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi başladı

Arap Üniversiteler Birliği, Avrasya Üniversiteler Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle düzenlenen 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi, Tunus El Menar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Dünya - 12 saat önce

Tunus

Türkiye ve Arap dünyasından 100’ün üzerinde üniversite rektörü ile çok sayıda akademisyenin yer aldığı kongrenin açılışına, Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Tunus Yüksek Öğrenim Bakanı Munzer Belid, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Arap Bilimsel Araştırma Konseyleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Abdulmecid Binamare, Arap Üniversiteleri Birliği Genel Sekreteri Amr ez-Zad Selam, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Tunus El Menar Üniversitesi Rektörü Muaz eş-Şefra katıldı.

????

Açılışta konuşan YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretimde fikir alışverişinin ve akademik dayanışmanın önemine dikkat çekerek, “Küresel dünyada ortak meselelerimizi ancak karşılıklı anlayış, istişare ve iş birliğiyle çözebiliriz. Üniversitelerimiz arasında kurulacak yeni ağlar, ortak araştırma projeleriyle bölgesel potansiyelimizi harekete geçirecek, bilgi üretiminde sinerji yaratacaktır.” dedi.

Özvar, Türkiye’nin son yıllarda yükseköğretim alanında önemli bir dönüşüm yaşadığını belirterek, “Bugün ülkemizde 200’ün üzerinde üniversite, 8 milyondan fazla öğrenciye eğitim vermektedir. Yükseköğretim sistemimiz artık sadece ulusal değil, uluslararası ölçekte rekabet edebilir bir yapıdadır. Arap dünyasıyla bu alanda iş birliğimizi derinleştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Eğitim, sadece kalkınmanın değil, milletler arasında en güçlü köprüdür.”

Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Demircan, kongrenin Türkiye ve Arap ülkeleri arasında yükseköğretim, araştırma ve inovasyon alanlarında stratejik ortaklığı derinleştirdiğini vurgulayarak, “Bugün artık tek başına ilerleyenlerin değil, iş birliği yapanların dünyasındayız. Eğitim, sadece kalkınmanın değil, milletler arasında en güçlü köprüdür.” ifadesini kullandı.

Demircan, Türkiye’nin 370 binden fazla yabancı öğrenciye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bu öğrenciler ülkelerimiz arasında kalıcı dostluk köprüleri kuruyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Artık uluslararası iş birlikleri bir tercih değil, zorunluluk haline geldi.”

EURAS Başkanı Aydın, kongrede dijitalleşme, yapay zekâ, uluslararasılaşma ve öğrenci hareketliliği gibi konuların ele alındığını belirterek, “Artık uluslararası iş birlikleri bir tercih değil, zorunluluk haline geldi. Üniversiteler kendi sınırlarının dışına çıkmadıkça sürdürülebilir gelişim mümkün değildir.” dedi.

Aydın, Tunus’un tarihi ve kültürel yakınlığının bu ortaklığı güçlendirdiğini vurgulayarak, “Tunus ve Türkiye üniversiteleri, yalnızca tecrübe paylaşımıyla değil, ortak araştırmalar ve projelerle kalıcı akademik bağlar kuracaktır. Burada atılan adımların, bölgedeki yükseköğretim ekosistemine uzun vadeli katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Çift diploma programları ve bilimsel iş birlikleri hedefleniyor

Ev sahibi Tunus El Menar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. El-Şefra ise kongrenin, Türk ve Arap üniversiteleri arasında ortak projeler, çift diploma programları ve bilimsel iş birlikleri açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

El-Şefra, “Yapay zekâ, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm alanlarında ortak çalışma kültürü geliştirerek bölgesel rekabet gücümüzü artırabiliriz. En büyük hedefimiz, imzalanan anlaşmaların uygulamada da somut sonuçlar doğurmasıdır.” dedi.

Kongreye katılan üniversiteler arasında çeşitli iş birliği protokollerinin imzalanması beklenen kongre iki gün boyunca devam edecek.

Kongrenin sona ermesinin ardından kongre katılımcısı birçok üniversite temsilcisiyle 12 Ekim’de Türk üniversitelerinin tanıtılacağı eğitim fuarı düzenlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hamas Müzakere Heyeti Başkanı: Arabulucular ve ABD'den Gazze’deki savaşın sona erdiğine dair garanti aldık

2025-10-09 22:47 - Dünya

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

2025-10-10 00:08 - Spor

Kırklareli'nde belediye işçileri mesai sonrası mehteran oluyor

2025-10-10 13:07 - Çevre-Hayat

İran’da nükleer belirsizlik ve yaptırım sorunları derinleşirken muhtemel savaşa karşı da askeri hazırlıklar sürüyor

2025-10-10 14:41 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Vodafone Sultanlar Ligi'nde 42. sezon yarın başlayacak

2025-10-10 13:17 - Spor

Vadiler arasındaki "Uçarsu Şelalesi" alternatif turizm rotası olmaya hazırlanıyor

2025-10-10 12:52 - Çevre-Hayat

Hastalığını atlatarak 13 ay sonra okuluna kavuşan öğrenciye duygulandıran karşılama

2025-10-10 11:58 - Sağlık

Turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de

2025-10-10 16:43 - Siyaset

Lise Klaveness, futbolda İsrail'e yaptırım tartışmasının sürmesini istiyor

2025-10-10 18:02 - Spor

Nitelikli dolandırıcılık ve 'sanal kumar' suçlarına yönelik operasyonlarda 28 şüpheli yakalandı

2025-10-10 08:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Trump, federal çalışanların işten çıkarılmasının "Demokrat odaklı" olacağını söyledi

07:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Filistinli STK: İsrail, 67'si çocuk 735 Filistinlinin naaşını alıkoyuyor

01:47 - Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya

Trump yönetimi federal çalışanları işten çıkarmaya başladı

21:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, federal çalışanların işten çıkarılmasının "Demokrat odaklı" olacağını söyledi

07:58 - Dünya

Unutmayacağız! -E. Komando Kd. Hava Albay Fevzi Yurtoğlu yazdı-

07:39 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Filistinli STK: İsrail, 67'si çocuk 735 Filistinlinin naaşını alıkoyuyor

01:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin'e yüzde 100 ek tarife uygulayacaklarını açıkladı

00:48 - Ekonomi