?>

İnşaat sektöründe istihdam rekoru kırıldı

Türkiye'de ağustos ayında "inşaat" sektöründe ücretli çalışan sayısı 1,7 milyonla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkede sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ağustosta 15 milyon 289 bin 258 kişiye yükseldi.

Söz konusu istihdamın alt dağılıma bakıldığında, "inşaat" sektöründe çalışan sayısındaki artış dikkati çekti. Sektörün geçen yıl 1 milyon 597 bin sınırına kadar yükselen ve 6 Şubat'ta meydana gelen depremler öncesinde 1 milyon 497 bin 590'a gerileyen istihdamı, mart ayından itibaren dalgalı bir seyirle yükseliş gösterdi. Haziranda 1 milyon 611 bin 53'e, temmuzda da 1 milyon 696 bin 652'e kadar çıkan sektör istihdamı ağustosta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1 milyon 740 bin 387'ye ulaştı.

Böylece sektörün istihdamı 11 ili etkilen depremler sonrasında 242 bin 797 kişi artmış oldu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, son zamanlarda gençlerin hizmet sektöründe yoğunlaşmasının sanat ve zanaatkarlık gerektiren birçok mesleği olumsuz etkilediğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşaat sektöründe elemana talebin arttığını ifade eden Tellioğlu, bu durumun usta yevmiyelerini 500 liradan 1500 lira seviyesine kadar yükselttiğini dile getirdi.

Tellioğlu, inşaat sektöründe iş gücüne talebin devam edeceğini vurgulayarak, "Gençlerin meslek okullarına yöneltilmesini talep ediyoruz. Beden gücü gerektiren alanlarda kopukluk var. Bu durum ileride ciddi sorunlar oluşturabilir. Üniversitelerde yaklaşık 13 milyona yakın öğrencimiz var. Bunu olumlu buluyoruz ama geleceğimizin teminatı olan, tarım, inşaat ve sanayi gibi sektörlerin de geleceğini düşünmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat sektöründe nitelikli iş gücünün önemine işaret eden Tellioğlu, meslek okullarında bu alana yönelik eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

Tellioğlu, nitelikli usta ve elamanların yurt dışına çıkışlarının belirli bir süre engellenmesini talep ederek, "Deprem bölgesindeki inşaat yoğunluğu istihdam artışına neden oldu. İnşaat sektörü nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Bu durum bazı projelerin gecikmesine neden oluyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Belçika'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

2023-10-15 20:38 - Dünya

İnşaat sektöründe istihdam rekoru kırıldı

2023-10-17 16:12 - Ekonomi

Iğdırlı nalbant mesleğini 45 yıldır sürdürüyor

2023-10-16 13:33 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta Fevkani Köprüsü yıkılıyor

2023-10-14 18:42 - Gündem

Bütün savaşlar bu savaş için -Ülkü Menşure Solak yazdı-

2023-10-12 08:35 - En Son Yazılar

Trabzonspor'un anlaşmaya vardığı teknik direktör Abdullah Avcı, Trabzon'a geldi

2023-10-12 15:32 - Spor

Ukrayna Savunma Temas Grubu, NATO'da toplandı

2023-10-11 13:02 - Dünya

Milli futbolcu Arda Güler, "Golden Boy" için son 25 aday arasında yer aldı

2023-10-13 13:37 - Spor

Rusya’da bazı ihracatçı şirketlere döviz satışı zorunluluğu getirildi

2023-10-12 09:17 - Ekonomi

Bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele 2023 yılı destek tutarları belirlendi

2023-10-12 10:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD, Kazakistan petrolünün taşındığı Hazar Boru Hattı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

17:33 - Ekonomi

IRENA: Türkiye temiz enerji dönüşümünde doğru yönde hızla ilerliyor

13:33 - Ekonomi

Bulgaristan'ın Lukoil'e uygulanacak yaptırımlardan geçici muaf olması ülkede olumlu karşıl

13:23 - Ekonomi

Çin'le rekabet AB'yi içten yanmalı motorlara devam etme düşüncesine itiyor

13:17 - Ekonomi

Mücevher ihracatı 5 yıldır her ocak-ekim döneminde arttı

13:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İSKİ'den İstanbul'da musluklardan çamurlu su akmasına ilişkin açıklama

01:17 - Gündem

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çökmesi sonucu yaşanan kazada 1 işçi öldü

23:42 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, Gazze'de elini taşın altına koymaya hazırdır

23:12 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'nin Dera ilinde sınır ihlallerini sürdürüyor

23:03 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

22:38 - Siyaset