?>

İngiltere Başbakanı Starmer, AB ile yapılan anlaşmanın sınırları güçlendireceğini söyledi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmanın ülkede faturaları düşüreceğini, istihdamı artıracağını ve sınırları güçlendireceğini belirtti.

Dünya - 2 ay önce

LONDRA

Starmer, İngiltere Parlamentosunda AB ile İngiltere arasında yapılan anlaşmayı ve ikili anlaşmada gelinen seviyeyi değerlendirdi.

AB ile anlaşmada üç temel hedefe odaklandıklarını anlatan Starmer, "Faturalar düşecek mi? İstihdam artacak mı? Sınırlarımız güçlenecek mi? Üçünde de cevap güçlü bir evet." dedi.

????

"İngiltere dünya sahnesine geri döndü." diyen Starmer, ABD ve Hindistan'la da ticari anlaşmalar yaptıklarını ifade etti.

Starmer, AB ile anlaşmanın İngiltere'ye Avrupa pazarına daha önce görülmemiş bir erişim sağlayacağının altını çizerken, güvenlik alanındaki işbirliğinin de ulusal güvenliği güçlendireceğini vurguladı.

İngiltere'nin bu anlaşma sayesinde Avrupa'nın 150 milyar avroluk savunma fonuna katılabileceğini de kaydeden Starmer, Muhafazakar Parti hükümetlerini Avrupa'yla anlaşma yapmayarak ülkeyi pahalılığa mahkum etmekle suçladı.

Muhafazakar Partiyi sınırları zayıflatmakla da eleştiren Starmer, "Yeni anlaşma tüm boşlukları kapatıyor. Kolluk, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele işbirliğini artırıyor, Avrupa kurumlarıyla yakın operasyon işbirliğini, yüz tanıma gibi istihbarat ve veri paylaşımlarını güçlendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Starmer, İngiliz turistlerin Avrupa'ya seyahatinde pasaport kontrol sıraları beklemeden elektronik kapılardan da geçebileceğini hatırlattı.

"AB'ye katılma planımız yok"

Starmer, anlaşmayı AB yararına olmakla eleştiren ana muhalefetteki Muhafazakar Parti lideri Kemi Badenoch'a yanıt verdi.

Muhafazakar Parti döneminde yapılan anlaşmaların İngiliz ekonomisine zarar verdiğini söyleyen Starmer, Badenoch'un savunma alanındaki işbirliğine de karşı çıkmasını eleştirdi.

Starmer, AB ile her yıl yapılacak zirvelerde anlaşma şartlarının daha da ileri götürüleceğini vurgularken, Muhafazakar Partili Bernard Jenkin, İngiltere'yi AB dışında bırakan Brexit referandumunu hatırlattı.

İngiltere'nin AB kontrolünde bir ekonomiye girdiğini savunan Jenkin'e yanıt veren Starmer, "AB'ye, ortak pazara, gümrük birliğine ve Schengen'e katılma planımız yok. Bu kırmızı çizgilerimizi savunacak şekilde bir anlaşma yaptık." dedi.

Starmer, İngiliz gençliğinin Avrupa'da okuma, çalışma ve gönüllülük projelerine katılabileceğini de vurguladı.

AB'yle anlaşmanın Kuzey İrlanda'ya etkisine yönelik soruyu da değerlendiren Starmer, AB'yle yapılan anlaşmalar ve gelişen ilişkilerin Kuzey İrlanda'ya da olumlu yansıyacağını bildirdi.

Starmer, AB'yle anlaşmaya varılan konuların parlamentonun önüne geleceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğru Yemek Masası Takımı ile Yemek Odana Şıklık Kat

2025-05-20 12:03 - İnsan&Hayat

Samsun'da Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 'Çelik Kanatlar' gösteri uçuşu yaptı

2025-05-19 17:23 - Çevre-Hayat

Kars'taki tarihi Kız Kalesi turizme kazandırılmayı bekliyor

2025-05-17 17:25 - Kültür Sanat

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

2025-05-20 11:58 - Sağlık

İçişleri Bakanlığından güvenlik koruculuğunun 40. yılına özel paylaşım

2025-05-16 16:57 - Gündem

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde Şükran Günü kutlandı

2025-05-17 13:18 - Gündem

Atatürk'ü temsil eden bayrak Samsun'da karaya çıkarıldı

2025-05-19 14:13 - Gündem

Milli sporcular BM Genel Merkezi'ni ziyaret etti

2025-05-17 14:43 - Spor

Rusya Devlet Başkanı Putin, KazanForum'a mesaj gönderdi

2025-05-16 13:22 - Dünya

Sardes Antik Kenti'nde gece müzeciliği deneyimi başlıyor

2025-05-18 10:33 - -

İlgili Haberler

Pezeşkiyan: Komşular ile siyonist rejim arasında askeri işbirliği iddiaları teyit edilmedi

23:22 - Dünya

Beyaz Saray: Trump ve Netanyahu bu akşam Gazze dahil Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşecek

22:43 - Dünya

Beyaz Saray, Trump'ın tarife erteleme süresini 1 Ağustos'a uzatacağını bildirdi

22:38 - Dünya

İran, İsrail'in 12 gün süren saldırılarında can kaybının bin 100'e yükseldiğini duyurdu

22:18 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Güney Kore ve Japonya mallarına yüzde 25 tarife uygulanacağını duyurdu

20:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç'tan CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamasına tepki

23:48 - Siyaset

Ada Kıbrıs Projesi kapsamında KKTC ile THY ve AJet arasında protokol imzalandı

23:27 - Siyaset

Pezeşkiyan: Komşular ile siyonist rejim arasında askeri işbirliği iddiaları teyit edilmedi

23:22 - Dünya

ABD'li şarkıcı Lana Del Rey'den Filistin'e destek açıklaması: Barış en büyük dileğim

23:08 - Magazin

Beyaz Saray: Trump ve Netanyahu bu akşam Gazze dahil Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşecek

22:43 - Dünya