'İki dönemin yaşanacağı bir iklime doğru gidiyoruz'

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen, "Eylül ayı artık yaz mevsimine dahil oldu. Bundan sonra ekimin bir bölümü ve kasımda görülürse sonbahar görülecek. Artık bahar ayları 1,5 aya inecek." dedi.

Teknoloji - 9 yıl önce

İSTANBUL - HALİL İBRAHİM BAŞER
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bulunduğu bölgede küresel ısınmanın etkilerinin her yıl giderek arttığını, buna bağlı olarak da üst üste sıcaklık rekorları ve aşırı yağışlar meydana geldiğini söyledi.
"Sıcaklık rekorları kırılmaya devam edecek"
Prof. Dr. Şen, Türkiye'de son dönemde sıcaklık rekorlarının çok sık görüldüğünü hatırlatarak, "Bundan sonra da sıcaklık rekorları kırılmaya devam edilecek önümüzdeki yıllarda. Bu ne demek? Bu durum, artık küresel ısınmanın etkilerinin Türkiye'de iyice yerleştiğini gösterir." şeklinde konuştu.
"Eylül artık bir yaz ayı"
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, eskiden beri alışık olunan mevsimlerin de bir anlamı kalmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Çünkü görüyorsunuz eylül ayı artık yaz mevsimine dahil oldu. Bundan sonra ekimin bir bölümü ve kasımda görülürse sonbahar görülecek. Bu durum ilkbahar için de geçerli olacak. Artık bahar ayları 1,5 aya inecek. Mevsimlerin geçiş dönemleri olan baharlar artık daralıyor. Yıl boyu sıcak ve serin dönem yaşanacak. Bunun arasında geçişler çok yumuşak ve çabuk olacak. O açıdan ilkbahar ve sonbahar ayları 3 değil 1,5 ve daha sonra da bir aya düşecek. Belki de daha sonra ortadan da kalkacak. Onun yanında soğuk bir kış ve sıcak bir yaz olacak. Bu biraz da Akdeniz iklimine benziyor. Türkiye giderek önce yarı kurak sonra da kurak bir iklime gidiyor. Yağışın çok yağdığına bakmayın. Yarı kurak iklimlerde yağışlar böyle şiddetli yağar."
Ekvator bölgesinde Türkiye'deki gibi 4 mevsim yaşanmadığını dile getiren Şen, "4 mevsim bizim bulunduğumuz enlemlerde görülüyor. Ancak, nasıl o bölgelerde böyle mevsim dağılımı yoksa, bizde de öyle olacak. Şimdi yaşadığımız üçer aylık ilkbahar, sonbahar, kış yaz mevsim dağılımı artık daha kuzey enlemlerde görülmeye başlanacak. Ülkemiz iklim değişikliği yaşıyor. Bu değişiklik daha kurak bir iklime doğru gidiyor. Yani artık eskisi gibi 4 mevsim değil, biri sıcak diğeri serin iki dönemin yaşanacağı bir iklime doğru gidiyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanına suikast girişimi davasında sanıklar son sözlerini tamamladı

2017-10-04 17:37 - Asayiş

Dolandırıcıların yeni hedefi yastık altı altınları

2017-10-09 14:22 - Asayiş

Ekmek arabası, üzeri toprakla kapatılan çukura düştü

2017-10-09 14:47 - Asayiş

'İki dönemin yaşanacağı bir iklime doğru gidiyoruz'

2017-10-09 14:47 - Teknoloji

Karadağlılar ebruyu sevdi

2017-10-08 16:48 - Genel

'Türkiye-İran işbirliği bölgenin istikrarına katkı sağlayacak'

2017-10-04 03:12 - Dünya

Meteoroloji'den sağanak uyarısı

2017-10-08 17:02 - Gündem

Mikroçipli yılkı atları sosyal hayatı renklendirecek

2017-10-05 16:01 - Genel

Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ilişkileri ileriye taşıyacak

2017-10-08 17:17 - Gündem

Las Vegas saldırganının kimliği belli oldu

2017-10-02 19:52 - Dünya

İlgili Haberler

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Güney Kore ordusu, personel sayısının azalmasıyla yapay zeka ve robotik teknolojilerine yöneliyor

12:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya