?>

IEA Başkanı Birol: Kömüre çok ciddi bir eğilim gelebilir

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, petrol ve doğal gaz fiyatlarının yüksek seviyede olmaya devam etmesinin beklendiğini, piyasalardaki fiyatlar ve Rusya-Ukrayna savaşı nedenleriyle bazı ülkelerin kömüre yönelme riski olduğu uyarısında bulundu.

Ekonomi - 3 yıl önce

Davos

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Birol, “Şu anda dünya birinci global enerji krizinden geçiyor. 1970’li yıllarda petrol krizleri olmuştu. Ama o zaman etkilenen tek yakıt petroldü. Şimdi doğal gaz, kömür, petrol hepsinde fiyatlar arttı. Hepsinde arz sorunları yaşıyoruz. Rusya birkaç ay öncesine kadar bir numaralı petrol ihracatçısı, bir numaralı doğal gaz ihracatçısı ve kömür piyasalarında önemli bir oyuncuydu.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının küresel enerji arzını aksattığını belirten Birol, “Dünyada enerji fiyatlarının artmasının ana sebebi şu an yaşadığımız kriz. Bence eğer çok büyük bir sürpriz olmazsa, önümüzdeki aylarda hala yüksek petrol ve doğal gaz fiyatları göreceğiz ve volatilite de bizle birlikte olacak.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın enerji kaynaklarının kullanılmaması durumunda ihtiyacın başka kaynaklarla ikame edilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Birol, “Ülkeler, Rus gazını ikame etmek için şu anda Cezayir’den, Azerbaycan’dan, Norveç’ten, ABD’den gaz ithal etmeye başladılar. Yenilenebilir enerji kaynaklarına daha da önem vermeye başladılar. Nükleere veda eden ülkeler tekrardan nükleeri gündemlerine aldılar.” dedi.

“Bazı ülkelerde panik var”

Uluslararası piyasalarda artan enerji fiyatlarının iklim hedeflerinin riske atılmasına neden olmaması gerektiğine işaret eden Birol, “Benim devlet başkanlarına yaptığım konuşmada söylediğim şuydu; kömüre çok ciddi bir eğilim gelebilir. Şu andaki mevcut durumda. Bazı ülkelerde bir panik durumu var. Kömüre ilişkin yatırımlar iklim hedeflerine ulaşmamızı etkileyebilir. O bakımdan dikkatli olmak gerekir.” diye konuştu.

İklim hedeflerinin son derece önemli olduğunu belirten Birol, “Kömüre yapılan yatırımlar iklimin geleceğini tehlikeye atar.” uyarısında bulundu.

Gelişmekte olan ekonomiler için enerji talebinin karşılanmasının zaruri olduğunu belirten Birol, “Türkiye’nin ve Hindistan’ın durumu Avrupa’dakilerden daha zor. Enerjimizin büyük bir kısmını ithal ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Birol, şunları kaydetti:

“Türkiye’deki fiyat artışlarının esas nedeni, uluslararası piyasalardaki gelişmeler. Ben Türkiye’de bütün dünyada olduğu gibi kısa sürede bu sorunlara çözüm bulunabileceğini düşünmüyorum. Çünkü Türkiye dünya enerji piyasalarını belirleyen bir ülke değil. Dünya enerji piyasalarının Türkiye’deki gelişmeleri belirleyen bir yön var. O yüzden Türkiye’de enerji fiyatlarının dünyaya paralel olarak yüksek seviyede kalacağını düşünüyorum. Ama ileride Türkiye’nin yenilenebilir ve nükleerde attığı ve atacağı adımlar, Türkiye’nin bağımlılığını bir nebze azaltacaktır. Bu bizim dışa olan bağımlılığımızı azalttığı gibi ekonomimizi daha dirençli hale getirecektir.”

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da 50 milyon doldurulmuş makaron ele geçirildi

2022-05-22 14:02 - Asayiş

Fethiyespor TFF 2. Lig'e yükseldi

2022-05-23 23:20 - Spor

Emine Erdoğan, Türk mutfağı atölyesine katıldı

2022-05-21 18:35 - Çevre-Hayat

IEA Başkanı Birol: Kömüre çok ciddi bir eğilim gelebilir

2022-05-25 15:32 - Ekonomi

Borussia Dortmund milli futbolcu Salih Özcan'ı renklerine bağladı

2022-05-23 12:44 - Spor

Kanada'da maymun çiçeği virüsünün ilk vakaları kaydedildi

2022-05-20 18:59 - Sağlık

Kolombiya Cumhurbaşkanı Marquez, yarın Türkiye'ye ziyarette bulunacak

2022-05-19 19:02 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık ek askeri yardımı onayladı

2022-05-19 22:35 - Dünya

Barış Pınarı bölgesinde PKK/YPG'li 5 terörist etkisiz hale getirildi

2022-05-20 11:03 - Gündem

KKTC'nin yeni Başbakanı Ünal Üstel, değerlendirmelerde bulundu

2022-05-18 20:20 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Projelerimizle toplamda yıllık 519 milyon liralık dev bir tasarruf sağladık

15:52 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Bu projelerimizle toplamda yıllık 519 milyon liralık dev bir tasarruf sağladık

14:32 - Ekonomi

Batı Akdeniz'de hububat sektörünün ihracatı yüzde 136,65 arttı

13:22 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararında

12:42 - Ekonomi

Boeing'in Türkiye'den tedariki 2 milyar doları aştı

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu: Projelerimizle toplamda yıllık 519 milyon liralık dev bir tasarruf sağladık

15:52 - Ekonomi

DMM, "MHRS hacklendi, hasta bilgileri sızdırıldı" iddiasını yalanladı

15:37 - Gündem

THY'den A Milli Basketbol Takımı'nın EuroBasket 2025 final maçı için Riga'ya ek sefer

15:33 - Gündem

Avrupa Müslüman Forumu, İsrail'in Gazze soykırımına karşı Şanlıurfa'da toplantı düzenledi

15:12 - Gündem

Yeni Zelanda ve Avustralya'daki Filistin'e destek gösterilerine on binlerce kişi katıldı

14:38 - Dünya