?>

İbrahim Kalın: Birileri soykırım iddiaları ile...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “24 Nisan Tehcir Kararı”nın yıl dönümüne ilişkin mesajını hatırlatarak, “Birileri soykırım iddiaları ile soykırım yalanları ile Türkleri ve Ermenileri birbirine düşürmek isteyebilir

Siyaset - 9 yıl önce

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “24 Nisan Tehcir Kararı” nedeniyle Ermeni Patrikhanesi'nin Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde yapılan ayine gönderdiği mesajda ifade ettiği “Ortak tarihleri ve benzer gelenekleri olan iki komşu halkı nefret ve düşmanlık söylemleri ile birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefi ile çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz” sözlerini hatırlatarak, bu kararlılığın aynen devam ettiğini söyledi. 

24 Nisan Tehcir Kararı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014 yılından beri yaptığı gibi bir mesaj yayınlayarak bu olaylar sırasında hayatını kaybeden Ermeniler dahil bütün Osmanlı vatandaşları için taziyelerini ifade ettiğini kaydeden İbrahim Kalın, “Dün İstanbul’da Ermeni Patrikhanesi'nin Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde yaptığı ayine gönderdiği mesajlarında Sayın Cumhurbaşkanımız burada yaşananın ortak acı olduğu ve bir adil hafıza perspektifinden ele alınması gerektiğinin altını çizerek, ‘Ortak tarihleri ve benzer gelenekleri olan iki komşu halkı nefret ve düşmanlık söylemleri ile birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefi ile çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz’ dedi. 

Bu kararlılığımız aynen devam ediyor. Birileri soykırım iddiaları ile soykırım yalanları ile Türkleri ve Ermenileri birbirine düşürmek isteyebilir, kendilerince siyasi husumet yaratmak isteyebilir ama biz buna karşı ortak acı perspektifi ile aynı acıları paylaştığımızın altını çizmeye devam edeceğiz. Nitekim dün Erivan’da da bir takım etkinlikler yapıldı, Türk bayrağına yapılan saygısızlığa rağmen biz vakur bir şekilde, asaletimizden ve ciddiyetimizden taviz vermeden o dönemde yaşananları andık, anmaya da devam edeceğiz. Bu çerçevede dün Washington, Kanada, Ottowa’da, dünyanın değişik yerlerinde bu mesele ile ilgili Türk vatandaşları ve diğer milletlerden bireylerin katılımı ile büyük destek gösterileri ve yürüyüşleri yapıldı. 

Bunun giderek ivme kazanıyor olması da memnuniyet vericidir. Zira burada hiçte adil olmayan tek taraflı bir tarih perspektifi empoze edilmeye çalışılmakta. Ama artık buna karşı daha adil, daha büyük perspektifinden bakabilen yaklaşımların yer bulduğunu, bu seslerin daha fazla duyulmaya başladığını görüyoruz ki bu da memnuniyet verici bir gelişme ve ümit ediyoruz 100 yıl önce yaşanan bu acıların artık geride bırakılması, geleceğe bir dostluk ve birliktelik perspektifinden bakılması noktasında da önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

“TERÖRE KARŞI KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ve Hırvatistan ziyaretlerine ilişkin bilgiler veren İbrahim Kalın, Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK’lı teröristler tarafından bırakılan bomba düzeneğinin patlaması nedeniyle şehit olan askerlere rahmet diledi, yaralı askerlere de şifa temennisinde bulundu. Kalın, “Terörle mücadele konusunda kararlılığımız devam ediyor. Bu alçak terör örgütü belli yerlerden çekilirken bile geriye bomba düzenekleri bırakmak suretiyle terörün çirkin, alçak yüzünü göstermeye devam ediyor. Buna karşı bizim kararlılığımız devam edecektir. Terörün hiçbir türünün, şeklinin, biçiminin kabul edilmesi asla söz konusu değildir. 

Çeşitli şekillerde gündeme getirilen, ‘mutabakat, müzakere, anlaşma’ gibi kavramların hiçbir karşılığının olmadığı açıkça ortadadır. Dün de Sayın Cumhurbaşkanımız Adana’da yaptığı konuşmada böyle bir mutabakatın söz konusu olmadığını ve olmayacağını ifade etti. Bu vesile ile PKK terörünün ve diğer terör türlerinin şu veya bu gerekçelerle temize çıkartılmaya çalışılması yönünde yapılan bütün faaliyetleri net bir şekilde reddettiğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.Kalın, Etiyopya'da182 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak taziyelerimizi dile getiriyor ve bu tür olayların yaşanmaması için bölgesel ve Afrika genelindeki girişimleri desteklediğimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Xbox 360'ın üretimi durduruldu

2016-04-23 14:17 - Teknoloji

Teröristler vatandaşları susuz da bıraktı

2016-04-20 15:14 - Asayiş

Patlama anı saniye saniye kaydedildi

2016-04-19 12:20 - Asayiş

Gastronomi edebiyatla buluştu

2016-04-19 04:32 - Kültür Sanat

Cimbom tarih yazmak için parkede

2016-04-22 12:51 - Spor

Cerrah ve Akyürek sanık sandalyesinde

2016-04-19 15:16 - Asayiş

Yörük: Şehir planına uygun binalar inşa edeceğiz!

2016-04-22 15:47 - Ekonomi

Kanserde kişiselleştirilmiş tedavi

2016-04-22 19:17 - Sağlık

Çağla Büyükakçay’dan tarihi başarı

2016-04-23 21:36 - Spor

Haydar Baş asgari ücret sözünü yineledi

2016-04-23 11:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani yarın Türkiye'yi ziyaret edecek

17:47 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz

15:47 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Katar Devleti Şura Meclisi Başkanı Ghanim ile görüştü

14:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak alfabe konusunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz

13:33 - Siyaset

Günün Manşetleri

Vicdan gemisinden aktivist Baygın "soykırıma dur deyin" çağrısı yaptı

18:27 - Gündem

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi

Malatya'da freni arızalanan kamyonun 15 araca çarpması güvenlik kamerasında

17:57 - Gündem