Dışişleri Bakanı Fidan, ABD-İsrail'in İran'a saldırıları sonrası yoğun diplomasi trafiği y

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları ve İran'ın misillemelerinin ardından son üç günde yaptığı telefon görüşmeleriyle yoğun diplomasi trafiği yürüttü.

Siyaset - 5 ay önce

Ankara
Bakan Fidan, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a ortak saldırılar başlatmasının ardından, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefonda gelişmeleri ve saldırıların durdurulması için atılabilecek adımları görüştü.
İsrail ordusu Tahran ve Beyrut'a geniş çaplı hava saldırıları başlattığını duyurduTrump: (İran) Sert bir darbe vurmaya bile başlamadık. Büyük dalga yakında geliyorAA ekibi, Tahran'daki Şehit Mutahhari Hastanesinde oluşan hasarın boyutunu görüntüledi
Fidan, aynı gün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İspanya ve Macaristan dışişleri bakanlarıyla da ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirerek, bölgedeki saldırıları ele aldı.
????
Bakan Fidan, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile telefon görüşmeleri yaptı.
Görüşmelerde, bölgede yaşanan saldırıları sona erdirmeye yönelik çalışmalar değerlendirildi.
Bakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki tırmanmayı değerlendirdi. Kallas ile telefon görüşmesinde, çatışmaların durdurulması için yürütülmekte olan diplomatik girişimler ele alındı.
Fidan, 1 Mart'ta İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile telefonda, İran'daki son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Aynı gün Fidan, bölgedeki krizin çözümüne yönelik çabalar çerçevesinde Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile telefonda görüştü.
Fidan, 2 Mart'ta, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefon görüşmesinde, bölgedeki çatışmaları sona erdirmeye yönelik çabaları ele aldı.
Bakan Fidan, aynı gün Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nadejda Neynski ile telefon görüşmesinde karşılıklı olarak bölgedeki çatışmaların yansımalarını değerlendirdi.
Fidan, ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgede yaşanan gelişmeleri kapsamlı biçimde ele aldı. Görüşmede mevcut gerilimin düşürülmesi ve saldırıların sona ermesi için atılabilecek somut adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
Fidan, 2 Mart'ta Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile de telefon görüşmesi yaptı.
Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler siyasi, güvenlik ve insani boyutlarıyla ele alınırken, saldırıların sona erdirilmesi, gerilimin azaltılması ve ilgili aktörlerle yürütülecek diplomatik girişimlerin güçlendirilmesi amacıyla atılabilecek adımlar değerlendirildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bez Çanta Kumaşlarında Kalite Rehberi 2026

2026-02-27 13:55 - İnsan-Hayat

Yeni Dünya Düzeni ve AI ile son insan nesli olduğumuzun göstergeleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2026-03-03 09:05 - En Son Yazılar

Beşiktaş ile Kocaelispor ligde 42. randevuda

2026-02-27 11:27 - Spor

KKTC Başbakanı Üstel'den İngiltere'ye savaş uyarısı

2026-03-01 23:27 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 73 arttı

2026-02-26 01:33 - Dünya

Silivri'de fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

2026-02-26 11:07 - Gündem

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den İran lideri Hamaney için taziye mesajı

2026-03-01 15:57 - Dünya

Bakan Şimşek: Son 50 ayın en düşük enflasyonuyla karşı karşıyaysak bu ilerlemedir

2026-02-28 14:48 - Ekonomi

Azerbaycan'da Hocalı Katliamı'nın kurbanları anılıyor

2026-02-26 14:03 - Dünya

Antalya'dan ocakta 70 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı

2026-02-25 12:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: Son 2 yılda 15 farklı sigorta prim teşviki uyguladık

10:47 - Siyaset

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakalamıştır

21:43 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Siyaset

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Dusan Vlahovic, Beşiktaş yolunda

19:13 - Spor

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya