?>

HSYK Başkanvekili Yılmaz: Geçici olarak görevden uzaklaştırma bir tedbir kararıdır

HSYK Başkanvekili Yılmaz, FETÖ davasında tahliye kararı verenlerin açığa alınmasına dair, "Geçici olarak görevden uzaklaştırma bir tedbir kararıdır. Bu tedbir HSYK tarafından ilk kez uygulanmıyor." dedi.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına ilişkin davada tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Lorasdağı, üyeler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ile duruşma savcısı Göksel Turan'ı geçici görevden uzaklaştırmalarıyla ilgili gelen eleştirilere yanıt verdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tahliyelerin maksatlı tahliyeler olduğu, hukuka uymadığı, gerçekle bağdaşmadığı noktasında iddialar bulunduğunu belirtti. İddiaların tümünün araştırılması için soruşturma başlattıklarına dikkati çeken Yılmaz, HSYK Teftiş Kurulunun hazırladığı ön rapor doğrultusunda, bu kişiler hakkında yürütülen soruşturma tamamlanana kadar geçici görevden uzaklaştırılmalarına karar verdiklerini hatırlattı.

Geçici görevden uzaklaştırmanın bir tedbir kararı olduğunu dile getiren Yılmaz, bu tedbirin HSYK tarafından ilk kez uygulanmadığına işaret etti.

Yılmaz, soruşturmanın selameti ve özellikle tamamen tarafsızlık ve güvene dayanan yargı faaliyetinin her türlü kuşkudan uzak, sağlıklı biçimde yürütülmesinin, bazen bu tedbire başvurulmasını zorunlu kıldığını vurguladı.

Başkanvekili Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu tür tedbir yargıda kolay başvurulmayan istisnai bir durum ama takdir edilmeli ki yargı tabiatı itibarıyla topyekun güvene dayalı bir eylem. Yargıcın tarafsız olmasının yetmeyeceği toplumun da bu tarafsızlığa inanması gerekeceği muhakkak. Yargının tarafsızlıktan uzak yürütüldüğüne dair en ufak bir kuşku, giderek yargıya duyulan güveni tamamen göçertebilir. İşte böyle durumlarda başvurulan bir yöntemdir görevden uzaklaştırma, tabii ki menfi etkileri olacaktır. Ama bu tedbire başvurulmaması halinde yapılan faaliyet bütünüyle zarar görebilir. Bu nedenle şartlar tamam olduğunda bu tedbire başvurmamak, hem yargı hem de yargıçların tamamı için büyük bir zarara dönüşebilir."

Haftanın Öne Çıkanları

Akıllı telefonlar kendi gücünü sağlayacak!

2017-04-05 02:37 - Teknoloji

'Dijital dönüşüm firmaların merkezi stratejisi olmalı'

2017-04-06 14:17 - Teknoloji

Avrupa'nın aşırı sağcı kadın temsilcileri

2017-04-01 15:17 - Dünya

Turizmde yeni trend 'Hint düğünleri'

2017-04-01 17:22 - Ekonomi

Başbakan Yıldırım'dan Rusça 'Acınızı paylaşıyorum' mesajı

2017-04-04 03:32 - Gündem

Abdullah Avcı'dan Anadolu Ajansı'na ziyaret

2017-03-31 13:42 - Spor

Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası sular altında

2017-04-06 15:32 - Dünya

Avrupa'da şampiyonluğu ilk kez yaşadı

2017-04-03 16:02 - Spor

'Hiçbir taraf Kerkük'ün geleceğine tek başına karar veremez'

2017-04-05 20:07 - Dünya

İşlerin yüzde 30’u robotlara devrediliyor

2017-03-30 19:07 - Teknoloji

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Günün Manşetleri

Yarın Mevlit Kandili

11:52 - Gündem

Altının onsu Fed'e ilişkin artan gevşeme beklentilerinin desteğiyle rekor kırdı

11:52 - Ekonomi

İstanbul'da 417,5 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

11:48 - Gündem

Türkiye'de 3 bölge kuraklık sinyali veriyor

11:42 - Gündem

Afganistan'da meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000'i aştı

11:37 - Dünya