?>

ABD'de milyonlarca kişi Trump karşıtı 'Krallara Hayır' protestolarında bir araya geldi

ABD genelinde milyonlarca kişi, "Krallara Hayır" (No Kings) protestolarında bir araya gelerek Başkan Donald Trump'ın politikalarına yönelik tepkilerini ortaya koydu

Dünya - 2 ay önce

Washington

İlki haziran ayında düzenlenen ve Trump'ın ülkeyi daha "militer ve otokratik" bir yöne götürdüğünü savunan "Krallara Hayır" protestolarının ikincisi ABD genelinde yapıldı.

Başkent Washington'dan Los Angeles'a, New York'tan Chicago'ya kadar başta büyük şehirler olmak üzere 2 bin 500'den fazla yerde düzenlenen eylemlere katılan milyonlarca kişi, Trump'ın özellikle Demokrat eyaletlere "güvenlik" gerekçesiyle Ulusal Muhafız göndermesine tepki gösterdi.

"No Kings" protestolarının organizatörleri arasında yer alan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve kürtaj, eğitim, silah kontrolü, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik gibi konularda savunuculuk yapan sivil toplum örgütleri, Trump'ın sivil haklar alanındaki bazı politikalarına karşı çıkıyor.

Göstericiler, Trump yönetiminin düzensiz göçmenlere yönelik baskıları, Chicago ve Los Angeles gibi kentlere ABD ordu mensuplarının konuşlandırılması, ekonomide federal harcama kesintileri gibi başlıklarda hükümetin kararlarını protesto ediyor.

Washington Anıtı yakınında düzenlenen gösteriye katılan Bağımsız Senatör Bernie Sanders, "Milyonlarca Amerikalı bugün Amerika'dan nefret ettikleri için sokağa çıkmıyor, biz Amerika'yı sevdiğimiz için buradayız." dedi.

Sanders, Trump'ın yönetim tarzının Amerikan değerlerine uymadığını savunarak, "Bugün, Amerikan tarihinin bu tehlikeli döneminde mesajımız tamamen aynı. Hayır Başkan Trump, sizin ya da başka bir kralın bizi yönetmesini istemiyoruz." diye konuştu.

Gösteriye katılan Demokrat Senatör Chris Murphy de Trump'ı "otoriter" bir lider olarak tanımlayarak, Trump yönetiminin ülkeye zarar verdiğini savundu.

Göstericilerden 101 yaşındaki Bob McCann, AA muhabirinin soruları üzerine, "Bugün burada, kral olduğunu iddia eden ve kral olmak için elinden gelen her şeyi yapan bir başkanı protesto ediyoruz." ifadesini kullandı.

Soyadının açıklanmasını istemeyen Terry isimli insan hakları savunucusu da "60'lı yıllarda Berkeley'de kadın hakları ve sivil haklar için mücadele ettik, şimdi de demokrasi için mücadele ediyoruz. Otoriterliğe karşı protestolar düzenliyoruz." diye konuştu.

Washington'a Ulusal Muhafızların yerleştirilmesinden rahatsız olduğunu dile getiren göstericilerden Jill Landsberg, "Askerlerin sokaklarda olmasının nedeni, bizi şiddetten korumak değil, ifade özgürlüğünü bastırmak." dedi.

ABD genelinde milyonlarca kişi, Başkan Donald Trump'ın 79. doğum günü olan 15 Haziran'da düzenledikleri ilk "Krallara hayır" gününde yine Trump'ın politikalarına yönelik tepkilerini ortaya koymuştu.

Daha önce kendisini bir kral olarak resmeden bir görseli kendi hesabından paylaşan Trump, son açıklamasında, "Ben bir kral değilim." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yoğun Haftadan Sonra Rahatlamayı Bilmek Neden Önemlidir

2025-10-15 12:22 - İnsan&Hayat

Kolonya Cilde Zararlı mı? Doğru Kullanım ile Faydalarını Keşfedin

2025-10-16 13:32 - İnsan&Hayat

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

2025-10-16 02:08 - Dünya

Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma yaşandığı bildirildi

2025-10-12 00:17 - Dünya

15 yaş altı milli sporcular Türk kadın boksuna güç vermek için yumruk sallıyor

2025-10-14 11:53 - Spor

Türk savunma sanayisi NATO'da yeteneklerini konuşturdu

2025-10-18 12:29 - Teknoloji

İstanbul'daki gıda denetimlerinde 440 milyon lira para cezası kesildi

2025-10-13 14:47 - Ekonomi

Eyüpspor'da teknik direktörlüğe Orhan Ak getirildi

2025-10-13 12:57 - Spor

Gaziantep Şehir Hastanesi 2 yılda 5,5 milyonu aşkın hastaya hizmet verdi

2025-10-14 12:03 - Sağlık

Marmara Denizi'nin derinliklerinde çok disiplinli bilim seferi başlatıldı

2025-10-13 13:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Suriye'yi güvenilir bir ortak haline getirdiklerini söyledi

21:43 - Dünya

IBM, Confluent'ı satın alacağını duyurdu

19:22 - Dünya

Paramount, Warner Bros. Discovery'yi satın almak için 108,4 milyar dolarlık teklifte bulundu

19:07 - Dünya

Associated Press: Myanmar'da askeri yönetimin saldırısında 18 kişi öldü

18:32 - Dünya

Almanya'da şirket iflaslarının 2014'ten beri en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor

17:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Suriye'yi güvenilir bir ortak haline getirdiklerini söyledi

21:43 - Dünya

İzmir'in iki ilçesine 24 saat su verilemeyecek

21:28 - Gündem

ABD'de tüketicilerin enflasyon beklentileri değişmedi

21:23 - Ekonomi

Ordu'da asma katın çökmesi sonucu düşen kişinin görüntüsü güvenlik kamerasına yansıdı

21:07 - Gündem

ABD'de ekim ayına ilişkin ÜFE raporu açıklanmayacak

20:23 - Ekonomi