Marmara Denizi'nin derinliklerinde çok disiplinli bilim seferi başlatıldı

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünden bilim insanları, R/V ALEMDAR 2 araştırma gemisiyle Marmara Denizi’nde ekosistem, biyoçeşitlilik ve müsilajla ilgili riskleri incelemek üzere çok disiplinli bilim seferi başlattı.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

İstanbul
Enstitü öncülüğünde yürütülen projeler kapsamında şekillenen sefer, Marmara Denizi’nde klasik deniz bilimi çalışmalarının ötesine geçerek çok disiplinli, yüksek çözünürlüklü ve teknolojik olarak entegre bir araştırma şeklinde yürütülüyor.
????
Seferde Gebze Teknik Üniversitesi uzmanları, insansız hava araçlarıyla (İHA) uzaktan algılama çalışmalarını sahada anlık olarak gerçekleştirirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü araştırmacıları da deniz tabanının haritalanması ve görselleştirilmesi çalışmalarına katkı sağlıyor.
Ayrıca İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı uzmanlarının, dalış ekibine eşlik ederek, dalgıç sağlığına ilişkin incelemelerde bulunmaları ve çalışmalara farklı bir boyut kazandırmaları planlanıyor.

Müsilajın nedenleri ve gelecekteki olası riskler araştırılacak

Sefer kapsamında Marmara Denizi’nde koruma altında bulunması gereken hassas türler ve ekosistemler, jeolojik yapılar ve deniz tabanının şekil özellikleri ayrıntılı biçimde incelenecek. Çalışmalar, son yıllarda tekrar eden müsilaj krizinin nedenlerini, gelişim süreçlerini ve gelecekteki olası riskleri de ortaya koymayı amaçlıyor.
Müsilajın erken evrelerini tespit ederek erken uyarı sistemlerinin oluşturulmasına bilimsel zemin hazırlama hedefindeki araştırma kapsamında ayrıca Marmara ekosisteminin biyokimyasal döngüleri yeniden modellenerek, denizin karbon tutma kapasitesi değerlendirilecek. Bu verilerin, Türkiye’nin iklim uyum politikalarına ve denizel karbon yutak alanı haritalarına doğrudan katkı sağlaması bekleniyor.

Araştırma sırasında, Marmara Denizi’nin korunması gereken bölgelerinde standart deniz ölçümlerinin yanı sıra uydu görüntüleme sistemleri ve İHA'lar kullanılacak. Belirlenen bölgelerde bilimsel dalışlar yapılacak, su altı robotlarıyla görüntü ve veri toplanacak.
Ayrıca çok ışınlı derinlik ölçer (multibeam), sismik tarayıcı ve yandan taramalı sonar gibi ileri jeofizik yöntemler birlikte kullanılacak. Bu sayede hem deniz yüzeyi hem de su sütunu ve deniz tabanı üç boyutlu olarak haritalanacak.

İklim değişikliğinin deniz üzerindeki etkileri yüksek hassasiyetle değerlendirilecek

Bilim seferi kapsamında Marmara Denizi’nde deniz suyu sıcaklığı, çözünmüş oksijen miktarı, bulanıklık, pH ve besin tuzları gibi temel su özellikleri ile fitoplankton, zooplankton ve deniz dibinde yaşayan canlılar (bentik organizmalar) eş zamanlı olarak uydular, İHA’lar ve su altı sistemleri aracılığıyla izlenecek.
Uydu görüntüleri çok renkli ve yüksek çözünürlüklü olarak değerlendirilecek, İHA’lar ise santimetre düzeyinde ayrıntı sağlayan haritalar ve ısı dağılımı görüntüleri oluşturacak. Bu veriler, yapay zeka, derin öğrenme ve sinir ağı algoritmaları kullanılarak analiz edilecek.
Yer altı yapısına ilişkin veriler, sismik yansıma taramaları, çok ışınlı derinlik ölçümleri ve yandan taramalı sonar sistemleriyle toplanacak. Bu sayede deniz tabanının şekli, tortul yapısı ve canlıların oluşturduğu özel oluşumlar (biyolojik yapılar) detaylı olarak haritalanacak.

Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan özel jeolojik bölgelerde yapılacak çalışmalarla, Holosen döneminden (son 10 bin yıl) günümüze kadar uzanan çevresel değişim kayıtları ortaya çıkarılacak ve iklim değişikliğinin deniz üzerindeki etkileri yüksek hassasiyetle değerlendirilecek.
Sefer boyunca elde edilecek yüksek çözünürlüklü veriler, Marmara Denizi’nin “sayısal ikizi” olarak adlandırılan dijital modelinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünün uzun yıllara dayanan bilimsel birikiminin sahaya aktarıldığı sefer, bütün bu yönleriyle, Marmara Denizi’nde bugüne kadar yapılan en kapsamlı, çok katmanlı ve yüksek çözünürlüklü deniz araştırmalarından biri olma özelliği taşıyor.

"Marmara Denizi’nin bütüncül modellemesine veri sağlayacak"

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, araştırmanın sadece Marmara Denizi'nin değil, Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki geçiş sisteminin bütüncül modellemesine veri üreteceğini söyledi.
Sefere öncülük eden ekip olarak yalnızca yeni bilimsel veriler üretmekle sınırlı kalmayacaklarına dikkati çeken Gazioğlu, Marmara Denizi’nin ekolojik bütünlüğünü korumayı, sürdürülebilir kullanım ilkelerini bilimsel temele oturtmayı ve teknolojik yenilikleri çevresel farkındalıkla bütünleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Gazioğlu, "Türkiye’nin deniz bilimlerindeki güçlü akademik birikimini uluslararası araştırma ağıyla birleştiren bu çalışma, ülkemizin ve enstitümüzün deniz bilimlerinde uluslararası ölçekteki öncü konumunu pekiştirecek. Çalışmamız, enstitümüzün 'bilimle koruma, teknolojiyle dönüştürme' vizyonunu sahada hayata geçiriyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çift motorlu Togg T10X ve T10F 4More siparişe açıldı

2025-10-07 15:43 - Ekonomi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Filistin halkı er ya da geç zafere ulaşacaktır

2025-10-08 22:43 - Dünya

İzmir'de Boran-7 Uluslararası Keskin Nişancı Yarışması'nda seçkin gözlemci günü yapıldı

2025-10-10 19:42 - Gündem

AMD ve OpenAI yapay zeka altyapısı için stratejik ortaklık kurdu

2025-10-06 17:42 - Teknoloji

Kuzey Makedonya'da, Türkiye'den temin edilen askeri teçhizat ve üniformaların tanıtımı yapıldı

2025-10-09 16:22 - Dünya

Bakan Göktaş: Türkiye Yüzyılı'nın temelini aile kurumu üzerine inşa edeceğiz

2025-10-07 13:37 - Gündem

Kumardan kurtulmak için gittiği YEDAM sayesinde alkol ve sigara bağımlılığını da yendi

2025-10-11 11:47 - Çevre-Hayat

Galata Kulesi'ne Filistin bayrağı yansıtıldı

2025-10-07 23:18 - Gündem

Bakan Kurum, yeni konutlarına yerleşen depremzede çiftin görüntülerini paylaştı

2025-10-07 10:48 - Gündem

"Türkiye Kadına Yönelik Şiddet Araştırması" sonuçları belli oldu

2025-10-07 14:48 - Gündem

İlgili Haberler

48 ülkedeki 172 Türk şehitliği ve anıtı özel bir çalışmayla haritalandı

11:21 - Çevre-Hayat

Bilim insanları, evcil kedilerin birbirlerini idrarlarını koklayarak tanıdıklarını ortaya çıkardı

10:48 - Çevre-Hayat

Tunca Nehri'nde debinin azalmasıyla kum adacıkları oluştu

09:02 - Çevre-Hayat

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan'dan orman yangınları için 'riskli dönem' uyarısı

01:07 - Çevre-Hayat

Uzmanından orman yangınlarına karşı mücadelede 'riskli periyot' uyarısı

01:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

20 ildeki uyuşturucu operasyonlarında 41 şüpheli tutuklandı

12:48 - Gündem

İran Meclis Başkanı Kalibaf, ABD'nin yeni yaptırımlarını aşmak için planlar geliştirmeleri gere

12:42 - Dünya

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyine hava ve topçu saldırıları düzenledi

12:37 - Dünya

Doğu Guta'daki kimyasal saldırıda 2 çocuğunu kaybeden Suriyeli anne: Sorumluların yargılanmasın

12:33 - Dünya

Türkiye'de temmuzda 78 "meteorolojik afet" meydana geldi

12:32 - Gündem