?>

'Hoca Ahmed Yesevi Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı'

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Yıldız, "Hoca Ahmed Yesevi'nin bir diğer başarısı da tarihimizde ilk defa ana dilimizle, Türkçe'mizle İslam dinini bize öğreten kişi oldu. Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı." dedi.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

SAKARYA

Kazakistan'ın Türkistan (Yesi) şehrinde bulunan Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Hoca Ahmed Yesevi'nin bir diğer başarısı da tarihimizde ilk defa ana dilimizle, Türkçe'mizle İslam dinini bize öğreten kişi oldu. Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı. Bu metodu kullanırken Hikmet yolunu seçti." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından düzenlenen "Hoca Ahmed Yesevi'nin İzinde" konferansına katılan Prof. Dr. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, katılımcılara Ahmed Yesevi'nin ilim, ibadet ve yaşantısından örnekler verdi.

Yıldız, Yesevi'nin yaydığı ışığın bugünleri de aydınlattığını belirterek, "Ahmed Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke'den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu'ya yansıttı. Bu ayna, Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti. Bugün Anadolu'da Balkanlarda Türklük varsa bu, önce Allah'ın sonra Hoca Ahmed Yesevi sayesindedir." ifadesini kullandı.

Hoca Ahmed Yesevi'ye çok şey borçlu olunduğunu ifade eden Yıldız, "Hoca Ahmed Yesevi bir dert ve dava adamı. Hoca'nın derdi uzak coğrafyalarda yaşayan insanların Müslüman olmasını sağlamak. Fas, Moritanya, Hindistan ve Sibirya'da Hoca Ahmed Yesevi tanınıyor. Onun yetiştirdiği öğrenciler dünyanın çeşitli yerlerinde onun verdiği ideallerle yayıldı. Hacı Bektaş-ı Veli de onun yetiştirdiği talebelerden biriydi ve onun ifadesiyle Yesevi Hazretleri 99 bin talebe yetiştirmiş. Bu çok zor gibi gözükse de dava adamı olunca Allah yardım ediyor. UNESCO 2016-2017 'Hoca Ahmed Yesevi Yılı' ilan etti." diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi:

"Hoca Ahmed Yesevi'nin bir diğer başarısı da tarihimizde ilk defa ana dilimizle, Türkçe'mizle İslam dinini bize öğreten kişi oldu. Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı. Bu metodu kullanırken Hikmet yolunu seçti. Alimler de peygamberlerin varisleridir. Ondan dolayı da Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri de Peygamberimizin yaptığı gibi insanları İslam'a Hikmet ile davet etti. Türk tarihinde Hoca Ahmed Yesevi'nin Türklerin Müslüman olmasındaki yeri çok büyük. İslam dünyasının büyük problemi Şeriat basamağında kalmamız, İrfan aşamasına geçemememiz. İlimle iştigal ediyoruz irfan yok. İlim bir anda bombaya dönebiliyor ama ilmi frenleyen irfan. Onu ecdad frenlediği için 623 yıldır dünyaya hükmetti."

Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin faaliyetlerinden de bahseden Yıldız, programın sonunda sorduğu soruları bilen katılımcılara kitap hediye etti.

Muhabir: Uğur Subaşı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bomba paniği

2018-03-20 11:02 - Asayiş

Yolcu treninde şüpheli valiz paniği

2018-03-21 04:02 - Asayiş

'Uyuşturucu rantı dünyada üçüncü sırada geliyor'

2018-03-19 19:10 - Genel

Hollanda, cami yapılacak alana haç dikenleri yargılamayacak

2018-03-21 06:02 - Dünya

Katar ve Pakistan'dan deniz tatbikatı

2018-03-19 05:02 - Dünya

Çin dünyanın en hızlı rüzgar tünelini inşa etti

2018-03-20 18:02 - Teknoloji

'Hoca Ahmed Yesevi Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı'

2018-03-22 00:32 - Kültür Sanat

Gazze'de Toprak Günü münasebetiyle sergi açıldı

2018-03-21 00:50 - Genel

Doğu Guta'da bulunan askeri gruplardan ortak açıklama

2018-03-17 04:54 - Genel

TİKA'dan Makedonya'da ceviz yetiştiriciliğine destek

2018-03-18 22:02 - Dünya

İlgili Haberler

Gazze'deki Filistinli ressamlardan Küresel Sumud Filosu'na duvar resimli teşekkür

10:47 - Kültür Sanat

Dünyanın Gazze'deki insanlık dramına sessiz kalmasına tepkisini sanatıyla duvara yansıttı

11:32 - Kültür Sanat

Türk Edebiyatının Milli Sesi: Yavuz Bülent Bakiler

17:50 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 12 bölgede 21 yeni oyun sahneleyecek

18:53 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, memleketi Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

17:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sumud Filosu'ndaki Türk vatandaşlarından 36'sının bugün yurda dönmesi bekleniyor

14:02 - Gündem

Sumud Filosu'ndaki Türk vatandaşlarından 36'sının bugün özel uçakla yurda dönmesi bekleniy

13:48 - Gündem

Kocaeli'de iş kazasında 2 kişi öldü

13:23 - Gündem

Geçen yıl 105 tarımsal amaçlı kuruluş "birinci derece örgüt belgesi" aldı

13:18 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu ve Gazze'ye destekler sürüyor

13:12 - Gündem