İstanbul
İsrail'in Gazze'de aylardır sürdürdüğü saldırılarda aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin de olduğu binlerce sivil bombaların altında can verirken, dünyanın bu katliama sessiz kalması vicdanları derinden yaralıyor.
????Dizi ve sinemalara yaptığı tasarımlarla tanınan, halk dilinde "grafiti" olarak bilinen duvar resimleri yapan mural sanatçısı Axel Mengü, bu sessizliği sanat aracılığıyla görünür kılmak için "Dünya İzlerken" adını verdiği bir mural çalışması gerçekleştirdi.
Suadiye'de iki gün süren çalışmasıyla Gazze'de yaşanan yıkımı ve dünyanın seyirci kalan tavrını bir duvarın yüzeyine yansıtan Mengü, siyah, yeşil ve beyaz renklerini taşıyan patlamış mısır kovasından fışkıran kanlarla oluşan Filistin bayrağını ve seyirci kalan ülkelerin ellerini kovaya her soktuğunda fışkıran kanların onlara da bulaştığını tasvir etti.
Mengü, Gazze'de yaşanan insanlık dramına tepkisiz kalan ülkelerin sinema izler gibi yaşananları seyrettiklerini anlattığı duvar resmiyle hem savaşın gölgesinde yok edilen yaşamları hem de uluslararası toplumun sessizliğini sanatın diliyle anlatmayı amaçlıyor.
"Filistin'de yaşananlara dünyanın seyirci kalmasını buradan görmek istedim"
Çalışmasını anlatan Axel Mengü, uzun yıllardır mural sanatını yaptığını, aynı zamanda sanat yönetmeni olduğunu ve sayısız çalışması bulunduğunu söyledi.
Mural sanatının daha çok "grafiti" olarak bilindiğini aktaran Mengü, yaptığı çalışmanın toplumsal mesaj içeriği taşıdığını, kendisi için yaptığı ya da toplumsal mesaj taşıyan çalışmalarda daha özgür çalıştığını, bunların üretim kısmının da daha farklı olduğunu anlattı.
Mengü, grafik kökenli olduğu için çalışmalarını önce dijital ortamda hazırladığını, çalışmanın içeriğini, görselin kompozisyonunu ve detayları kafasında kurguladığını, çalışmanın kaç gün süreceğinin duvarın büyüklüğü ve hava koşullarına göre değişkenlik gösterdiğini kaydetti.
Filistin'de yaşanan drama seyirci kalmayarak böyle bir çalışmaya başladığını ve muralın yapımının yaklaşık 2 gün sürdüğünü dile getiren Mengü, "Hem ülkemizde hem dünyada çok fazla şey oluyor, Filistin'de olan insanlık dramı gibi. Olayları kafamızda düşünüyoruz ve fikir üretiyoruz. Bunları hayata geçirmek bir süreç. Filistin'de yaşananlara dünyanın seyirci kalmasını biraz buradan görmek ve mesajımı bu şekilde vermek istedim. Dünyanın Gazze'de olup bitenlere seyirci kalmasını mural ile eleştirmek istedim. Soykırım yapılıyor ve bu insanlık dramı." diye konuştu.
"Dünyanın film izler gibi olanları izlemesine dikkati çektim"
Çalışmasından bahseden Mengü, klasik patlamış mısır kovasının tasarımının Amerika'da doğduğunu, sinema kültürü dünyaya yayıldıkça bu tasarımın da evrensel sembol haline geldiğini ve genelde kovanın kırmızı beyaz şeritli olduğunu aktararak, "Kırmızı beyazın içine yeşil ve siyah şeritler oluşturdum. Patlamış mısır kovasının içinden dökülen kanla da Filistin bayrağı ortaya çıkıyor. Dünyanın seyirci kalmasına olan eleştirimi bu şekilde dışa vurdum." dedi.
Mural çalışmanın adına "Dünya İzlerken" ismini verdiğini dile getiren Mengü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok fazla şiddet dolu bir görsel olmasını istemediğim için kanı fazla göstermedim. Patlamış mısırı temel olarak almamın sebebi, film izlerken patlamış mısır yenir. Mısırı da bir patlama efektiyle birleştirdim. Burada 'Artık bu filme seyirci kalmayın demek istiyorum.' Elinizi her patlamış mısıra götürdüğünüzde, elinizin o kana bulaşacağı mesajını vermek istedim. Dünyanın olup bitene seyirci kalması ve film izler gibi olanları izlemesine dikkati çektim. Çalışmanın adına da 'Dünya İzlerken' dedim. Uzun süredir dünyanın izlediği, sessiz kaldığı ve yeni yeni bazı ülkelerin Filistin'i tanımaya başladığı dönem yaşanıyor. Benim de mesajım, tepkim, bu şekilde oldu."
Mengü, yapım aşamasında çalışmaya yoldan geçenlerin büyük ilgi gösterdiğini, fotoğraf ve video çektiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com