?>

Havada hayati yerlileştirme

Milli hava platformları için yurt dışından temin edilen iklimlendirme sistemleri, SAHA İstanbul koordinasyonunda, alanında önde gelen firmaların oluşturduğu konsorsiyumca yerlileştirilecek.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA (AA) - Hava platformlarında uçak kokpit ve elektronik ekipman bölmelerinin en uygun sıcaklık limitlerinde tutulmasını sağlayacak sistemler yerlileştirilecek.

Türkiye'de uçar platformlarda kullanılan ve yurt dışından ithal edilen iklimlendirme sistemlerinin yerli olarak üretilmesi amacıyla SAHA İstanbul koordinasyonunda, Gökser Makine yürütücülüğünde oluşturulan konsorsiyum tarafından ''Uçar Platformlarda Kullanılan İklimlendirme Sistemleri'' projesi hayata geçirildi.

Bu alanda uzman firmalarının bir araya gelmesiyle geliştirilecek ilk yerli iklimlendirme sistemi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen Hürkuş uçağında kullanılacak. Sistem, devam eden süreçte HÜRJET, Atak helikopteri, Milli Muharip Uçak gibi platformlarda da kullanılacak ve ihraç edilecek.

Türkiye bu proje ile uçak üretiminde yurt dışına bağımlı olduğu bir alanda daha bağımsız hale gelmiş olacak.

Kalıcı iş birliğiyle tüm ihtiyaçlara yerli çözüm

Gökser Makine yürütücülüğünde oluşturulan konsorsiyumda, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Firterm, Anova Ar-Ge Teknolojileri, Gür Metal ve CES İleri Kompozit ve Savunma Teknolojileri AŞ yer alıyor.

Projenin, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) tarafından da desteklenmesi kararlaştırıldı.

Alanında uzman firmalar, proje kapsamında helikopterler ve eğitim uçakları için iklimlendirme sistemlerinin yerlileştirilmesine odaklanacak. Bu iş birliğinin sürekliliği sağlanarak, uçar platformların tamamındaki iklimlendirme sistemlerinin aynı konsorsiyum tarafından üretilmesi hedefleniyor.

Farklı irtifalarda görev yapan hava araçlarındaki sıcaklık, basınç ve oksijen düzeyi, bunları kullanan ya da araçtakiler için hayati önem taşıyor. İklimlendirme sistemi, araçtakiler için kabindeki hava basıncı ve sıcaklığın insan sağlığına en uygun limitlerde tutulmasını sağlıyor. Aynı zamanda elektronik ekipman bölmelerinin görevlerini yapabilmeleri için uygun şekilde ısıtılıp soğutulması da gerekiyor.

Ortak şirket yolda

Öte yandan, havacılık endüstrisine önemli katkı sağlayacak bu yerlileştirme projesini gerçekleştirmek için oluşturulan konsorsiyumun üyelerinden Gökser Makine, Friterm, Anova Ar-Ge Teknolojileri, Gür Metal firmaları ile TUSAŞ'ın ortak girişim şirketi olacak Tasecs İklimlendirme AŞ'nin kurulması çalışmalarına başlandı.

Söz konusu ortak girişim şirketinin faaliyet alanı, uçar platformların tamamındaki iklimlendirme sistemlerinin yerlileştirilmesi ve ihracat payının arttırılması olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Karakeçili Yörükleri yayla yolunda

2019-05-30 16:17 - Çevre-Hayat

MacKenzie Bezos 37 milyar dolarlık servetinin yarısını bağışlayacak

2019-05-28 23:03 - Genel

İstanbul'da sıra dışı Pazartesi

2019-06-03 13:01 - Günün Fotoğrafı

Sahte bombayla kuyumcuyu soydu

2019-05-29 17:50 - Asayiş

Balıkesir'de FETÖ operasyonu

2019-05-29 09:52 - Asayiş

Bomba süsü vererek kuyumcuyu soydu

2019-05-29 18:32 - Asayiş

"Gözlerde kuruluk varsa uzun yola damlasız çıkmayın"

2019-05-31 15:02 - Genel

Yabancı uyruklu karı-koca birbirini bıçakladı: 1 ölü 1 yaralı

2019-06-03 07:22 - Asayiş

Cansız bedenine ulaşıldı

2019-06-02 15:46 - Asayiş

Bugün hava nasıl olacak? 3 Haziran İstanbul'da hava nasıl? Ankara'da hava nasıl olacak?

2019-06-03 13:12 - Gündem

İlgili Haberler

Kocaeli'nin ihracatını otomotiv endüstrisi sırtlıyor

17:12 - Ekonomi

2025 MAKTEK Konya Fuarı, 36 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı

16:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile Amadeus mutabakat zaptı imzaladı

15:28 - Ekonomi

Türkiye fındık ihracatından 9 ayda 1,6 milyar doları aşkın gelir sağladı

14:32 - Ekonomi

Emtia piyasaları Trump'ın Çin tarifeleriyle dalgalandı

13:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazzeliler, yıkılan evlerinin enkazında çadır kursa da topraklarını terk etmemekte kararlı

20:58 - Dünya

Üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin detaylar Adli Tıp Kurumu raporunda

20:33 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğini ziyaret etti

20:28 - Siyaset

İsrailli hak örgütü, Özgürlük Filosu'ndan alıkonulanların tamamının serbest bırakıldığını duyur

20:17 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden Arslan ve Şimşek, Alanya'da kar

20:12 - Gündem