?>

Hava kirliliğinin azalması ortalama yaşam süresini 2,2 yıl uzatabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önerileri çerçevesinde küresel hava kirliliği seviyesini azaltmanın, ortalama yaşam süresini 2,2 yıl artırabileceği tespit edildi.

Gündem - 4 yıl önce

The Hill'de yer alan habere göre, Chicago Üniversitesine bağlı Hava Kalitesi Yaşam Endeksinin (AQLI) yayınladığı raporda, ortalama bir insanın DSÖ tarafından kabul edilen hava kirliliğinin üç katından fazlasına maruz kaldığı ve bu durumun ortalama yaşam süresini 74'ten 72'ye düşürdüğü ortaya konuldu.

Küresel hava kirliliği seviyesini azaltmanın, ortalama yaşam süresini 2,2 yıl artırabileceği tespit edilen raporda, DSÖ standartlarını karşılayacak küresel değişikliklerle birlikte, insanların toplu olarak gezegenin nüfusuna 17 milyar yaşam yılı ekleyebileceği aktarıldı.

Çin'de son yıllarda çevre konusunda uygulanan çarpıcı gelişmelerin dünya için bir fırsat olduğu ileri sürülürken, ABD'nin benzer değişiklikleri yapmasının uzun zaman aldığı belirtildi.

Çin'de söz konusu gelişmeler sayesinde kirlilik yüzde 29 azalırken ortalama yaşam süresi yaklaşık 1,5 yıl arttı.

DSÖ'nün şehirlerdeki hava kalitesi için hazırladığı rehberi, PM 2.5 seviyelerinin (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor. Ancak araştırma, bir kişinin ortalama metreküp başına 32 mikrogram konsantrasyona maruz kaldığına vurgu yaptı.

En yüksek PM 2.5 konsantrasyonuna maruz kalan beş ülkeden dördünün Güney Asya'da yer aldığı belirtilirken, araştırma, kirliliğin DSÖ rehberini karşılayacak şekilde azaltılması durumunda Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Pakistan'da ortalama yaşam süresinin 5,6 yıl uzayacağını ortaya koydu.

Beşinci ülke olan Singapur'da ise böylesi bir değişikliğin olması durumunda ülke sakinlerinin ortalama yaşam süresi 3,8 yıl daha artabilir.

Raporda, Güneydoğu Asya'daki Bangkok, Ho Chi Minh ve Jakarta gibi yoğun nüfuslu şehirlerin DSÖ yönergelerini karşılaması halinde ortalama ömür süresinin 2 ila 5 yıl artabileceğine işaret edildi.

Öte yandan, Orta ve Batı Afrika'da partikül kirliliğinin yaşam süresi üzerindeki etkilerinin HIV/AIDS ve sıtma gibi tehditlerin etkileriyle eşit olduğunu ortaya koyan çalışmada, Nijerya'nın Nijer Deltası sakinlerinin önlem almamaları halinde yaşam sürelerinin yaklaşık 6 yıl azalacağı belirtildi.

Yine çalışmaya göre, 611 milyon Latin Amerika sakininin yarısından fazlası, DSÖ rehberini aşan PM 2.5 seviyelerine maruz kalıyor. Çalışmada, belirli metropollerde çoğunlukla araç emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması halinde ortalama yaşam süresinde Lima'da 4,7 yıl, Bogota'da 1,8 ve Medellin'de 2,2 gibi önemli artışlar görülebileceği ifade edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray, Kasımpaşa'ya konuk olacak

2021-08-28 12:46 - Spor

Albay Pedro Baños Afganistan’daki Son Durumu Değerlendirdi

2021-08-26 14:54 - Gündem

Bangladeş’te dang hummasının 'DENV-3' varyantının baskın tür olduğu açıklandı

2021-08-30 17:21 - Sağlık

Etiyopyalı atlet Yehualaw, kadınlar yarı maraton dünya rekorunu kırdı

2021-08-29 20:11 - Spor

Hava kirliliğinin azalması ortalama yaşam süresini 2,2 yıl uzatabilir

2021-09-01 20:47 - Gündem

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda yarışan milli yüzücüler yurda döndü

2021-09-01 11:46 - Spor

ABD'nin Florida eyaletinde gelişmiş sürücü destek sistemi bulunan Tesla, iki araca çarptı

2021-08-29 16:41 - Genel

Irak Başbakanı Kazımi, ülkesinin başkalarına saldırı sahası olmasına izin vermeyeceklerini açıkladı

2021-08-28 17:26 - Dünya

F1 Belçika Grand Prix'sine yağmur engeli

2021-08-30 00:11 - Spor

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Bahattin Hekimoğlu bronz madalya kazandı

2021-08-30 18:17 - Spor

İlgili Haberler

AFAD: Trabzon'daki sel ve taşkın sonrası 120 kişinin acil ihtiyaçları için destek sağlandı

16:37 - Gündem

İstanbul'da bayramın ikinci gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

16:32 - Gündem

Tarihi Yarımada'da bayram yoğunluğu

16:22 - Gündem

Bayramın ikinci gününde Edirnekapı Şehitliği'ne ziyaretler devam etti

16:08 - Gündem

İstanbullular bayramın ikinci gününde sahil ve parklarda vakit geçirdi

16:03 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

İstanbul'da pitbull cinsi köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

21:08 - Asayiş

Almanya'da bir aracın yayalara çarpması sonucu 5 kişi yaralandı

20:38 - Dünya

ABD ve Çin heyetleri tarife görüşmeleri için İngiltere'de bir araya gelecek

19:42 - Ekonomi

Fransa’da LGBT propagandasına geçit vermeyen futbolculara 4'er maç ceza verildi

18:42 - Spor