'Halep'in doğusundaki ateşkes Türkiye ile Rusya'nın çabası'

ABD Dışişleri Bakanlığı, Halep’in doğusunda ateşkes sağlanmasına ABD’nin müdahil olmadığını, bunun Türkiye ile Rusya arasındaki çabaların bir sonucu olduğunu bildirdi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 10 yıl önce

WASHINGTONABD Dışişleri Bakanlığı, Halep’in doğusunda ateşkes sağlanmasına ABD’nin müdahil olmadığını, bunun Türkiye ile Rusya arasındaki çabaların bir sonucu olduğunu bildirdi.
Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya destekli rejim güçleri arasında ateşkes sağlanmasına ilişkin konuştu.
Kirby, ateşkes anlaşmasının ilişkin raporları gördüklerini belirterek, “Anladığımız kadarıyla (ateşkes) önümüzdeki saatlerde uygulanabilir.” dedi.
Bir soru üzerine Kirby, “Bu ABD’nin içinde yer almadığı, Türkiye ile Rusya’nın çabasıydı.” ifadesini kullandı.
Kirby, Türkiye ve Rusya’nın Halep’te ateşkes sağlanmasına ilişkin yaptığı görüşmelerden haberdar olmadıklarını belirterek, “İkili bir görüşmenin olduğuna dair bize herhangi bir haberin geldiğini bilmiyorum. Bizim için kim tarafından ve nasıl olduğu değil, bunun sonucu önemli.” diye konuştu.

Kirby şunları kaydetti:

“Eğer bu haberler doğruysa ve bir anlaşmaya varılması durumunda şiddet olayları azalır ve sivil halk Halep’ten çıkartılırsa bunu memnuniyetle karşılarız. Bu tür bütün çabaları memnuniyetle karşılarız.”
“ABD bu sürecin tamamen dışarısında mı tutuldu? Ve artık bu görüşmelerin dışında mı duracaksınız?” şeklinde bir soruya ise Kirby “Böyle bir durumu tamamen reddediyorum. Bu konuya ilişkin etkimizin sona erdiği, ABD’nin liderliğinin bittiği söz konusu değil.” cevabını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ın sık sık bir araya geldiğini ve telefonla görüştüne dikkat çekilerek, “Lavrov sizi bu süreçten haberdar edebilirdi.” şeklinde bir soru üzerine ise Kirby, “Halep’ten gelen fotoğrafları düşününce kimsenin protokol uygulayacak bir zamanı olmadığını anlarsın. Biz, birisinin telefonu alarak bizi aramasını önemsemiyoruz.” dedi.
Kirby ABD’nin Suriye’de siyasal çözüm arayışlarına devam edeceğini kaydetti.
Öte yandan Kirby, Halep’in tamamen rejimin kontrolü altına geçtiği yönündeki bilgileri doğrulayamacağını belirtti. Halep’ten çok sayıda “rahatsız edici” fotoğraflar geldiğine dikkat çeken Kirby, “İnsanların sokakta öldürüldüğünü görüyoruz.” dedi.
İran ve Rusya’ya çağrıda bulunan Kirby, rejim güçlerine desteğin son bulması gerektiğini söyledi.Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TCG Nusret gemisi ziyarete açılacak

2016-12-07 14:17 - Çevre-Hayat

Fransız vekilden Avrupa’ya Halep çağrısı

2016-12-13 02:02 - Gündem

Canikli’den taşeron işçilerini ilgilendiren açıklama

2016-12-09 07:22 - Siyaset

Kehribar taşında 99 milyon yıllık fosil bulundu

2016-12-09 11:17 - Dünya

Suç mahalli için artırılmış gerçeklik

2016-12-10 20:27 - Teknoloji

Bakan Müezzinoğlu: '2017’de 600 bin yeni istihdam hedefliyoruz'

2016-12-14 01:02 - Asayiş

13 Aralık 2016 yurtta hava durumu

2016-12-13 11:08 - Gündem

'Halep'in doğusundaki ateşkes Türkiye ile Rusya'nın çabası'

2016-12-14 02:12 - Dünya

Sanatçı Elles'ten onkoloji hastalarına moral ziyareti

2016-12-07 17:52 - Çevre-Hayat

Pakistan'da yolcu uçağı radardan kayboldu

2016-12-07 17:52 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail saldırısıyla hayallerini kaybeden Filistinli küçük kız, kopan bacağını fotoğraflarda arıyor

14:27 - Dünya

İran'da komuta kademesine yapılan atamalar ülkenin askeri yapısını yeniden gündeme getirdi

14:23 - Dünya

Güney Kore'de sivrisineklerde sıtmaya neden olan genetik materyalin tespitinin ardından alarm v

14:17 - Dünya

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet, TİKA tarafından restore edilecek

14:07 - Dünya

Pakistan-Türkiye ilişkileri, yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekilleniyor

13:52 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail saldırısıyla hayallerini kaybeden Filistinli küçük kız, kopan bacağını fotoğraflarda arıyor

14:27 - Dünya

İran'da komuta kademesine yapılan atamalar ülkenin askeri yapısını yeniden gündeme getirdi

14:23 - Dünya

Güney Kore'de sivrisineklerde sıtmaya neden olan genetik materyalin tespitinin ardından alarm v

14:17 - Dünya

Adalet Bakanı Gürlek: Kimse dokunulmaz değildir, kimse kanunlar karşısında imtiyazlı değildir

14:13 - Gündem

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet, TİKA tarafından restore edilecek

14:07 - Dünya