?>

Güvenli enerjinin anahtarı 'blockchain' uygulamaları

Energy Web Foundation Temsilcisi Arslan, blockchain uygulamasının güvenli enerji sistemlerinin oluşturulmasında kullanılabileceğini belirtti.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara

Energy Web Foundation Temsilcisi Can Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, blockchain (blokzinciri) uygulamalarının özellikle Türkiye gibi ülkelerde temiz enerji üretimi finansmanında kullanılabileceğini söyledi.

Tüketicilere blockchain uygulamasıyla uluslararası standartlarda Yenilenebilir Enerji Sertifikası düzenlenebildiğini ifade eden Arslan, yenilenebilir enerji üreticileriyle tüketicileri ve perakende tedarik şirketlerini bir araya getirerek, söz konusu sertifikaları oluşturabildiklerini dile getirdi.

Arslan, temel teknolojilerle, veri yönetimi, yapay zeka ve blockchain sistemlerinin entegre edildiğini belirtti.

"Blockchain platformuyla güvenli enerji sistemi oluşturulabilir"

Bu teknolojilerin veriyi insan müdahalesi olmadan yönetmeye ve geçmiş verilerle geleceğe yön vermeye imkan sağladığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Bu teknolojiyle üreticiden tüketiciye, sistem operatörlerinden düzenleyici kuruluşlara herkesin parçası olduğu bir blockchain platformuyla güvenli enerji sistemi oluşturulabilir. Türkiye yetenekli genç nüfusunu kullanarak bu alanlarda kısa zamanda ilk uygulamaları gerçekleştirebilir ve yenilenebilir enerji devrimine liderlik yapabilir. Elektrik şebekesinin çevreci bir yaklaşımla yönetilmesi için verilerin doğru ölçülmesi ve aktarılmasını sağlayan akıllı sayaçlarla haberleşme protokolleri temel teknolojilerdir. Bu alanda Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 yol haritasının dikkatle takip edilmesi, araştırmacı ve girişimcilerle bir ekosistem oluşturulması gerekmektedir."

Elektrik şebekelerinde "blockchain" dönemi

Arslan, elektrik şebekesinde azami yenilenebilir enerji kapasitesi sağlanabilmesi için verilerin doğru yönetilmesi gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Blockchain teknolojisi ticari verilerin ve şebeke yönetiminin güvenliği açısından kendini ispat etmiş bir teknolojidir. Bu alanda Avrupa'da elektrik dağıtım şirketlerinin blockchain üzerinde kodlama yarışmaları düzenlediğini takip ediyoruz ve bu siber güvenlik testlerinin sonuçlarını kendi şirketimizde de paylaşıyoruz."

Türkiye'de elektrik tüketimi arttıkça yerli kaynaklarla bu talebi karşılamanın zorlaştığına işaret eden Arslan, "Yerli enerji kapasitemizi artırabilmek için yenilenebilir enerji finansmanına çözümler geliştiriyoruz. En sürdürülebilir çözüm, tüketiciyle yenilenebilir enerji üreticisi arasında uzun dönemli tedarik anlaşmalarının yapılmasıdır fakat bu anlaşmalarda, elektrik tedarikçimizin bize yüzde 100 yenilenebilir enerji verdiğini nasıl ispat edeceğiz? İşte bu teknolojilerle belirsizlikler önlenecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel Mülteci Forumu Cenevre'de başladı

2019-12-17 17:02 - Dünya

Komandolardan öğrencilere videolu mesaj

2019-12-15 18:17 - Gündem

'Geçitkale Havaalanı'na İHA intikali söz konusu değil'

2019-12-15 18:37 - Dünya

Sanofi'den “BIO-Scouting projesi“

2019-12-13 15:31 - Genel

NBA'deki 'Türk derbisi'nin galibi Ersan'ın takımı

2019-12-15 15:54 - Spor

Kuveyt Türk XTM'in işaret dili özelliğine ödül

2019-12-13 17:40 - Genel

Kayserispor'da eksikler can sıkıyor

2019-12-11 19:02 - Spor

Tapu işlemi yapmada yeni kolaylık

2019-12-14 15:17 - Gündem

Ekonomistler 200-250 baz puanlık faiz indirimi bekliyor

2019-12-11 14:39 - Ekonomi

ABD 2020 için petrol fiyatı tahminini yükseltti

2019-12-11 15:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

TUSAŞ, Paris Airshow’da yerli teknolojileri vitrine çıkarıyor

16:28 - Teknoloji

Alman Ifo: Almanya’da şirketlerin yüzde 40,9'u faaliyetlerinde yapay zeka kullanıyor

12:43 - Teknoloji

Avustralyalı bilim insanları, beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirdi

12:38 - Teknoloji

Milli teknolojiler yeni uçaklarda gücü yönetmeye hazırlanıyor

12:58 - Teknoloji

İnsansız Hava Araçları Türkiye Şampiyonası'nın 1. etabı Ankara'da yapıldı

19:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, İsrail-İran gerilimi nedeniyle Kanada'daki G7 Zirvesi'nden erken dönüyor

02:58 - Dünya

Chelsea, Kulüpler Dünya Kupası'nda Los Angeles'i yendi

02:33 - Spor

ABD Başkanı Trump: Tahran'daki herkes derhal tahliye edilmeli

02:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, İngiltere ile ticaret anlaşmalarının uygulanmasına yönelik kararnameyi imzaladı

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi Rus medyasında geniş yer aldı

01:03 - Özel Haber