?>

TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni yapıldı

TÜBİTAK Başkanı Aydın, araştırma merkez ve enstitülerinde, savunma, havacılık, uzay, raylı ulaşım sistemleri, kutup, kuantum ve yapay zeka gibi pek çok kritik alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunduklarını belirtti.

Teknoloji - 18 saat önce

Ankara

"TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üretmeye, geliştirmeye, yeni buluşlara imza atmaya devam edeceğiz

Burada konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK'ın, üniversitelere, kamu ve özel sektör ile girişimcilere önemli AR-GE ve yenilik destekleri sunduğunu ifade ederek, "Bünyemizde bulunan araştırma merkez ve enstitülerimizde, savunma, havacılık ve uzay, yazılım, nanoteknoloji, raylı ulaşım sistemleri, metroloji, biyoteknoloji, kutup, kuantum ve yapay zeka gibi pek çok kritik alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz." dedi.

????

Bilim diplomasisine de önemli katkılar sağladıklarını söyleyen Aydın, "İkili ve çoklu işbirliklerimizin sayısını her geçen yıl artırıyoruz." ifadesini kullandı.

Aydın, ödül alan bilim insanlarına seslenerek, "Değerli ödül sahipleri, ödüller yıllarca süren emeklerinizin karşılığı olamaz. Zira, bilime adanmış bir ömrün kıymeti hiçbir şeyle ölçülemez. Ödül yalnızca bir hakikati hatırlatmak içindir, yalnız olmadığınızı. Daha nice güzel çalışmalara imza atacağınıza yürekten inanıyorum. Yaktığınız meşaleler ülkemizin yarınlarına ışık tutsun, aydınlatsın." diye konuştu.

Bilimi ve teknolojiyi insanlığın hayrına geliştirmeye devam edeceklerini belirten Aydın, TÜBİTAK olarak değer bilmeye, değer vermeye, değer katmaya devam edeceklerini dile getirdi.

"Küresel rekabet bilimsel itibarda da yaşanıyor"

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de dünyanın, bilimin ve bilginin stratejik güç, teknolojinin ise rekabetin belirleyicisi haline geldiği bir döneme girdiğini söyledi.

Küresel rekabetin, artık yalnızca üretimde değil, araştırma ekosisteminde, yetenek çekiminde, standart koymada ve bilimsel itibarda da yaşandığını belirten Şeker, "Bu yarışta öne çıkan ülkeler, nitelikli insan kaynağını koruyup geliştiren, araştırma altyapısını güçlendiren ve bilimi uzun vadeli devlet aklıyla yöneten ülkelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Şeker, Türkiye'nin yapay zeka ve ileri teknolojiler yarışında güçlü bir konum elde etmesinin, yalnızca hız ve kapasite odaklı altyapı yatırımlarıyla değil, aynı zamanda hukuk, etik ve toplumsal fayda ilkeleriyle uyumlu üretim yapan bilinçli bir beşeri sermaye ile mümkün olduğunu ifade etti.

Bilimsel rekabetin en önemli boyutlarından birinin de itibar olduğunu belirten Şeker, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı'mızın himayelerinde yürüttüğümüz ödül programları, tam da bu noktada ülkemizin bilimsel iddiasını görünür kılan, uluslararası saygınlığı besleyen, genç kuşaklara güçlü bir öz güven aşılayan stratejik bir itibar göstergesidir. Bilim, hakikatin izini sürerken, insan hayatını, onurunu ve adaleti önceleyen bir duruşu da temsil etmelidir. TÜBA olarak bilimsel üretimi teşvik ederken, aynı zamanda bilimin insanlık vicdanıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Devlet desteğiyle besiciliğe başlayan veteriner, babasının emanetine de sahip çıkıyor

2025-12-23 13:58 - Çevre-Hayat

Hacı adayları vize işlemlerini 'Saudi Visa Bio' uygulaması üzerinden yapabilecek

2025-12-23 12:21 - İslam-Hayat - Receb 1447

TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni yapıldı

2025-12-23 17:03 - Teknoloji

Asteğmen Kubilay şehit edilişinin 95. yılında Menemen'de anıldı

2025-12-23 13:28 - Gündem

Milli basketbolcu Alperen Şengün, "Balkanlar'da Yılın Sporcusu" ödülü için ilk 10

2025-12-23 15:07 - Spor

Ticaret Bakanı Bolat, Azerbaycan'la serbest ticaret anlaşması yapmak istediklerini bildirdi

2025-12-23 12:42 - Ekonomi

Ayakkabı yan sanayicileri katma değeri yüksek ürünlere yönelmek istiyor

2025-12-23 12:02 - Ekonomi

Bu hafta yurdun büyük bir bölümünde sağanak bekleniyor

2025-12-23 16:22 - Gündem

TİKA, Mozambik’te şiddet mağduru kadınlara sürdürülebilir destek sağlıyor

2025-12-23 14:02 - Gündem

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

2025-12-23 03:48 - Dünya

İlgili Haberler

"2025 Türk-Macar Bilim ve İnovasyon Yılı" dolayısıyla çok sayıda proje hayata geçirildi

22:12 - Teknoloji

Japonya ayı saldırılarına karşı yapay zeka destekli gözetleme sistemi kullanıyor

17:18 - Teknoloji

Enerjide arz güvenliği yapay zeka, siber güvenlik ve şebeke esnekliğiyle yönetilecek

14:03 - Teknoloji

TÜİK, "Teknogirişim Araştırması, 2024" bültenini yarın yayımlayacak

13:32 - Teknoloji

Veri İstanbul: Yapay Zeka Destekli Açık Veri Kütüphanesi projesi tanıtıldı

13:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Galatasaray'ın ilk yarıdaki en istikrarlısı Abdülkerim Bardakcı oldu

11:23 - Spor

AB'nin sınırda karbon vergisi uygulaması 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor

11:17 - Ekonomi

İstanbul merkezli operasyonlarda 17,5 ton sahte alkol ele geçirildi

11:02 - Gündem

Epstein belgelerinde Trump'ın uçuş kayıtları ve "sahte" içerikler dikkati çekti

10:57 - Dünya

Kars ve Ardahan'da soğuk hava etkili oluyor

10:53 - Gündem