?>

Geleneksel yaşamın dokusunu illüstrasyonlarıyla sonsuza taşıyor

İranlı ressam Ali Miri'nin "Teknoloji ve tüketim toplumunun bizden çaldığı mutluluğu anlatmak istiyorum." dediği eserleri dünyada olduğu kadar Türkiye'de de büyük ilgi görüyor.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

İstanbul

Eserlerinde incelikle yansıttığı geleneksel hayat temalı çizimlerle dünyanın sayılı illüstrasyon sanatçıları ve ressamları arasında gösterilen İranlı Ali Miri'nin "Teknoloji ve tüketim toplumunun bizden çaldığı mutluluğu anlatmak istiyorum." dediği eserleri dünyada olduğu kadar Türkiye'de de büyük ilgi görüyor.

Çalışmalarındaki temel amacı "Geleneksel yaşamın huzur ve içtenlik dolu ruhunu yansıtarak modern yaşamın yalnızlaştırıcı etkisiyle mücadele" olarak tanımlayan Miri, çocukluğunda hafızasında yer etmiş anları resmederek günümüze taşıyor.

Çocuk yaşta başladığı resim sanatına 30 yıldır aralıksız devam eden Miri, 21. yüzyılda insanların yaşamlarının, aile hayatlarının, çocukluk ve yaşlılık dönemlerinin geri dönülemez bir biçimde değiştiğini fark ederek eserlerinde önemli bir değişikliğe gitti.

Değişen dünyada "temiz mutlulukları" unutturmamak için başlattığı geleneksel yaşam illüstrasyon çizimleriyle İran'da olduğu kadar dünyada ve Türkiye'de de büyük ilgi gören Miri, Zoom programı üzerinden AA muhabirine, sanat anlayışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Çocukluğumu hatırladığımda hissettiğim hüzün dolu mutluluk beni bu çizimlere itti"

Birçok sanat dalının yoğun olarak icra edildiği bir ortamda çocukluğundan beri resimle uğraştığını söyleyen Miri, ilk resminin 27 yıl önce bir kitapta yayınlandığını, ardından birçok farklı türde eserler verdiğini belirtti.

Sanat hayatı boyunca özellikle çocuklar için eserler ürettiğini anlatan Miri, "Bu işe bir anda girmedim. Bir anda bir karar almadım. Toplumda gördüğüm değişim ve dönüşüm beni çok etkiledi. Aslında nostaljik işlere girmek bir koku, bir şarkı, bir melodi gibi bizi geçmişe götürür. Ben de geçmişimin izinde bu kararı aldım. Çocukluğumu hatırladığımda hissettiğim 'hüzün dolu mutluluk' beni bu tarz çizimlere yöneltti. Bu kadar ilgi göreceğini düşünmemiştim ama ilk çizimimden itibaren eserlerim büyük beğeni topladı. Çünkü bence eserlerim sadece benim değil herkesin çocukluğunda, geçmişinde bir duyguya bir anıya tekabül ediyor." diye konuştu.

Miri, geleneksel yaşam kodlarının dünyanın birçok ülkesinde benzer aile yapılarının doğmasına neden olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"Kapitalist toplumla mücadelemi eserlerimle yapıyorum"

Dünyadaki kültürel değişimleri yakından takip ettiğini ve bu değişimlerin yeni eserler ortaya koyması için kendini daha çok motive ettiğini dile getiren Miri, eserlerindeki hedefleri şu sözlerle anlattı:

"Şimdi tüketim dünyasında yaşıyoruz ve eşyayı satın aldığımızda mutlu olacağımıza inandırılıyoruz. Mutluluğun dış dünyayla ilgili olduğu inandırılmaya çalışılıyor. Ben kapitalist topluma sayfalarca eleştiri yazacağıma çizimlerimle o eski mutlu günleri tasvir ediyorum ve mücadelemi bu şekilde yapıyorum. Eserlerim geleneksel yaşamda çok da fazla eşyaya sahip olmadığımız ama mutlu olduğumuz günlerin bir yansıması aslında."

Birkaç yıl önce İstanbul'a geldiğini ve şehri uzun uzun inceleme fırsatı bulduğunu anlatan Miri, İstanbul'daki incelemelerinin ardından sanat ve kültür için sınırların olmadığını fark ettiğini dile getirdi.

Ressam Ali Miri, sözlerine şöyle devam etti:

"Sınırlara inanmıyorum. Benim için sınır yok aslında, siyasi sınıra çok fazla inanmıyorum. İnsanlar coğrafi ve kültürel olarak birbirine karışmış durumda. Türkiye ve İran arasındaki yakınlık ve kültürel bağlar geçmişten kaynaklanıyor. En çok Türkiye'den yorum alıyorum. Özellikle Türkiye'nin doğusundan çok güzel tepkiler alıyorum. Farsça yazanlar oluyor. Bunun sanki bir Türk sanatçı tarafından çizildiğini zannettiklerini söylüyorlar. Bu benim için büyük bir mutluluk kaynağı. Bu ilgi beni cezbediyor. Türkiye'den ilgi görmek mutluluk verici. Türkiye'den gelip belgesel yapanlar olmuştu. Çalışmalarımın Türkiye'deki sosyal medya hesaplarında sık sık paylaşılması harika. Türkiye’deki takipçilerime elimden geldiğince cevap veriyorum. Desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Şunun altını bir kez daha çizerek söylüyorum, Türkiye’yi ve Türk insanını yabancı olarak görmüyorum. Aynı kültürel ve tarihi kaynaklardan beslenen insanlarız."

Türkiye ve İran'ın kültürel kodlarının birbirine çok yakın hatta birçok noktada ortak olduğunu dile getiren Miri, "Ama zamanla bunlar ayrıldı. Batılı yaşam formlarının Türkiye'de daha etkili olduğunu düşünüyorum. İran'da sınırlar ve bazı sebeplerden dolayı bu etki nispeten daha az. Bunu iyi ya da kötü olarak değerlendirmiyorum. Sadece kültürlerin farklılaşmasındaki etkenlerden birisi. Türkiye'den gelen tepkilerde genelde geçmişe özlem, çocukluk ve geleneksel yaşamın mutluluk sağlayan yapısından bahsediliyor." ifadesini kullandı.

Miri, ülkesine uygulanan ambargolar yüzünden eserlerini yurt dışına çıkarmakta zorlandığını, Türkiye'deki firmalarla çalışmayı çok istediğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tekrar uyardı: Devlete sızmaya çalışan cemaatlere dikkat!

2020-10-15 01:50 - Özel Haber

Rus uzman Lukyanov’dan, "Türkiye'ye karşı Rusya ve Avrupa birleşmeli" önerisine cevap: "Allah korusun!"

2020-10-20 08:42 - Özel Haber

'HES Matik' cep telefonundan HES kodunu okuyup temassız ateş ölçüyor

2020-10-14 15:07 - Çevre-Hayat

ASELSAN'dan lise öğrencilerine mesleki eğitim

2020-10-16 16:21 - Teknoloji

TÜBİTAK ile CeNAT-CONARE arasında mutabakat zaptı imzalandı

2020-10-14 19:25 - Ekonomi

Halk sağlığı uzmanından 'El yıkandığında bulaşıcı hastalıkların üçte birini önlemek mümkün'

2020-10-15 15:46 - Sağlık

Haber Global ‘CEO'su Gülmemmedov'dan yazar Elif Şafak'a Karabağ tepkisi: Gence'ye de bekleriz!

2020-10-18 06:51 - Özel Haber

Uzmanlara göre KKTC'de yeni bir dönem başlıyor

2020-10-19 19:24 - Genel

Turkcell, şirketlerde sosyal mesafe kurallarına uyulması için yeni bir çözüm geliştirdi

2020-10-13 16:36 - Ekonomi

Fransa'da son 24 saatte 12 bin 993 Kovid-19 vakası kaydedildi

2020-10-14 01:56 - Dünya

İlgili Haberler

Yücel Arzen Hacıoğulları 'Anneler Günü' için beste yaptı

14:38 - Kültür Sanat

Kütahyalı çini ustası 'Ameli İsmail' eserlerinde Sümerlerden bugüne köprü kuruyor

12:37 - Kültür Sanat

İzmir'de ceviz bahçesinde Roma dönemine ait mezar taşları tespit edildi

18:12 - Kültür Sanat

Amasya'da bir grup öğrenci, kitaplarını kermeste satıp gelirini Gazze'ye gönderdi

00:01 - Kültür Sanat

Diyarbakır'da '5. Çermik Kitap Fuarı' kapılarını açtı

19:09 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile telefonda görüştü

21:07 - Gündem

İsrailli barış kampı, Türkiye'yi iki devletli çözümü tesis etmeye çağırıyor

20:57 - Dünya

SOLOTÜRK Malatya'da gösteri uçuşu yaptı

20:48 - Gündem

Kudüs İbrani Üniversitesi öğrencileri Nekbe'nin 77'nci yıldönümünde protesto düzenledi

20:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü

20:13 - Gündem