?>

Halk sağlığı uzmanından 'El yıkandığında bulaşıcı hastalıkların üçte birini önlemek mümkün'

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, doğru el yıkamayla bulaşıcı hastalıkların en az üçte birini önlemenin mümkün olduğunu belirtti.

Sağlık - 5 yıl önce

Edirne

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, doğru el yıkamayla bulaşıcı hastalıkların en az üçte birini önlemenin mümkün olduğunu belirtti.

Yorulmaz, "Dünya El Yıkama Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgınla birlikte el yıkamanın öneminin daha fazla anlaşıldığını söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de el yıkama konusunda sorunlar bulunduğunu dile getiren Yorulmaz, el yıkamanın bulaşıcı hastalıklardan korunmada son derece önemli olduğunu ifade etti.

Gün içerisinde farkına varmadan dokunulan her yerin mikroplarla dolu olduğuna dikkati çeken Yorulmaz, "Dokunduğumuz her yerden ellerimize çok sayıda mikrop bulaşıyor. Bu mikropları da günde ortalama 25 defa dokunarak yüzümüze, oradan da vücudumuza bulaştırıyoruz. Dokunduğumuz yerdeki kimyasal maddeler gibi başka kirleticiler de sağlımızı etkiliyor." dedi.

Yorulmaz, el yıkamada temel olarak su ve sabun kullanılması gerektiğini aktardı.

"Hava yoluyla bulaşan hastalıkların da yaygınlaşacağı bir dönem"

Yapılan çalışmaların, su ve sabunun etkisini el dezenfektanıyla elde etmenin mümkün olmadığını gösterdiğini vurgulayan Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Eğer erişebiliyorsak mutlaka su ve sabunla el yıkamamız doğru olacaktır. El yıkamak bütün bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemli. El dezenfeksiyonu, ellerin yıkanması koronavirüsten korunmada da son derece önemli. Koronavirüs hastalığının girmekte olduğumuz mevsimle birlikte başımıza daha çok dert açacağını biliyoruz.

Hava yoluyla bulaşan hastalıkların da yaygınlaşacağı bir dönem. El yıkama bu tür hastalıkların tümü için koruma sağlıyor. Bunun dışında gıdalarla bulaşan hastalıklar, sindirim sistemiyle bulaşan ishal gibi hastalıklardan da korunmada el yıkama son derece önemli. Bulaşıcı hastalıkların azalmasında yapılan çalışmalara göre ilaçlardan çok daha etkili el yıkama. El yıkandığında bulaşıcı hastalıkların en az üçte birini önlemek mümkün. "

Yorulmaz, tuvalete girmeden, diş fırçalamadan ve yemek hazırlamadan önce de ellerin yıkanması gerektiğine işaret etti.

Kovid-19 el yıkama sıklığını değiştirdi

Vatandaşlardan Serpil Şinikçi de koronavirüs salgınıyla birlikte el yıkama alışkanlığının da değiştiğini söyledi.

Salgın döneminde el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu anladıklarının altını çizen Şinikçi, "Bizler gerek mesleğimiz gerekse ailemiz ve kendimiz için ellerimizi sık sık sabunla yıkıyoruz. El yıkamanın da tabii ki bazı püf noktalarını öğrendik. Uzmanların verdiği tavsiyeler doğrultusunda ellerimi sık sık yıkıyorum." diye konuştu.

Levent Yaçi de Türk halkı olarak çok zor bir süreçten geçtiklerini, her zamankinden daha çok hijyen ve temizliğe önem verdiklerini anlattı.

Yaçi, koronavirüsle birlikte günlük el yıkama sayısının arttığını belirterek, "Eskiden bir veya iki kez elimizi yıkıyorsak şimdi en az 10 defa yıkıyoruz. Lütfen kurallara uyalım. Koronavirüsten kurtulmak istiyorsak temizliğimize dikkat edelim." ifadelerini kullandı.

Yuşa Yılmaz ise pandemi döneminde hijyenin ne kadar önemli olduğunu gördüklerini, temizliğin de el yıkama ile başladığını vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA Uluslar Ligi'nin dördüncü haftası 20 maçla tamamlandı

2020-10-15 03:16 - Spor

Şile bezi endüstrisi yeniden hayata dönüyor

2020-10-11 14:51 - Gündem

Tacikistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı

2020-10-12 00:11 - Dünya

Ekrem İmamoğlu'nu tehdit eden sanığa hapis cezası

2020-10-08 16:01 - Gündem

İki kalkınma ajansına 14 personel alınacak

2020-10-15 12:31 - Ekonomi

Halk sağlığı uzmanından 'El yıkandığında bulaşıcı hastalıkların üçte birini önlemek mümkün'

2020-10-15 15:46 - Sağlık

Geleceğin teknolojilerini tüketiciler belirliyor

2020-10-12 14:15 - Genel

İstanbul'da alkol satılan yerlerde denetim yapıldı

2020-10-14 12:26 - Gündem

Tel Abyad'ın yeni Yerel Meclis binası törenle açıldı

2020-10-09 21:01 - Gündem

Ermenistan, Dağlık Karabağ'daki yalanlarını haber yapan Rus gazetecinin akreditasyonunu iptal etti

2020-10-08 19:51 - Medya

İlgili Haberler

"Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri"nde 4. gün oturumları gerçekleştirildi

19:47 - Sağlık

Prof. Dr. Alper Şener'den 65 yaş üstü vatandaşlara "grip aşısı olun" çağrısı

14:32 - Sağlık

Araştırmaya göre, 2050'de dünyada kanser vakası 30 milyonu, ölümler 18 milyonu aşacak

14:02 - Sağlık

Nadir hastalığa yakalanan kişi, TÜRKÖK'ten bulunan ilikle sağlığına kavuştu

12:33 - Sağlık

Diyarbakır'da iki bebek biyonik kulak ameliyatıyla ilk kez duymaya başladı

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kabine üyelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile görüşmesine ilişkin paylaşım

03:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile görüşmesine ilişkin

02:22 - Gündem

Avrupa Ligi'nde ilk hafta tamamlandı

02:12 - Spor

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarına ilişkin payl

02:08 - Gündem

Trump, TikTok'un ABD’deki operasyonlarının satılmasının önünü açan kararnameyi imzaladı

02:02 - Dünya