Gazzeli kız çocuğu, İsrail ablukası sebebiyle teşhis ve tedaviden mahrum kaldı

Rantisi Çocuk Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Başkanı Doktor Ragıp Verş Ağa, "Bu kız çocuğu bu şekilde devam eder ve kilo kaybı yaşarsa bağışıklık sistemi zayıflar ve akut enfeksiyonlar gelişebilir ve bu da ölüme kadar gidebilir." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

Gazze
İsrail'in 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarını kapatarak ilaç ve gıda gibi temel ihtiyaç malzemelerinin girişine engel olduğu Gazze'de bilinmeyen bir hastalığa yakalanan ve aynı zamanda yetersiz beslenme sorunu yaşayan Rahaf Ayyad tedavi olamıyor.
Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 12 yaşındaki Rahaf Ayyad, saldırılardan önceki ve sonraki hali arasında yaşanan büyük değişimle gündeme gelmişti. Sosyal medyada bir kişi tarafından yayımlanan videoda Rahaf, "Eskisi gibi olmak istiyorum, saçlarım uzasın onları tarayayım, ayakta namaz kılabileyim." diyor ve ağlıyordu.
Kemikleri sayılacak kadar zayıflayan ve saçları da dökülen Rahaf, artık anne ve babasının desteği olmadan yürüyemeyecek kadar güçsüz durumda. Annesi ve babası tarafından Gazze kentindeki Rantisi Çocuk Hastanesine getirilen Rahaf, eski günlerine dönmenin hayaliyle yaşıyor.
Hastalığı da Gazze'deki sağlık sisteminin çökmüş olması nedeniyle teşhis edilemiyor. Teşhis konulsa da açlığın ve tıbbi imkansızlıkların kol gezdiği bir yerde tedavi imkanının olmayacağı ifade ediliyor.

Abluka ve mahrumiyet, kız çocuğunu ölüme götürebilir

Gazze kentindeki Rantisi Çocuk Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Başkanı Doktor Ragıp Verş Ağa, yapılan tahlil sonuçlarına göre, Rahaf'ın idrarında protein kaçağı olduğunu, yetersiz beslenme sorunu da yaşadığını söyledi.
Rahaf'ın hastalığının yeni ortaya çıkmadığını ancak eskiden iyi beslendiği için anlaşılmadığını kaydeden Ağa, "Bu hastalık ablukayla birlikte net bir şekilde ortaya çıktı. Bu kız çocuğu bu şekilde devam eder ve kilo kaybı yaşarsa bağışıklık sistemi zayıflar ve akut enfeksiyonlar gelişebilir ve bu da ölüme kadar gidebilir." dedi.
Sınır kapılarının açılarak tıbbi malzeme, ilaç ve gıda girişinin yapılmasını istediklerini kaydeden Ağa, "Tıbbi araçlar ve yeterli laboratuvarlar olmadığı için hastalıkları teşhis edemiyoruz. Savaş öncesinde bile bazı ilaçlarda sıkıntı çekiyorduk şimdi bu sıkıntı daha da büyüdü. Bu çocuğun hastalığının teşhis edilmesi ve tedavi olması için Gazze dışına çıkması gerekiyor." diye konuştu.

Annesi, kızının eskisi gibi kardeşleriyle oynamasını istiyor

Rahaf'ın annesi Şuruk Ayyad ise kızının el ve ayakları ile kemiklerinin ağrıdığını, ödemi olduğunu, saçlarının döküldüğünü ve Gazze'deki ablukadan ötürü durumunun her geçen gün kötüleştiğini söyledi.
El-Ehli Baptist Hastanesinde daha önce yaptıkları tahlillerin eski olduğu ve yeni tahlil istendiğini belirten anne, "doktorların, teşhis etsek bile ilacımız yok nasıl tedavi edeceğiz" dediklerini aktardı.
Anne Şuruk, "Sınır kapılarının açılmasını, kızımın dışarı çıkıp tedavi görmesini, eski haline dönüp kardeşleriyle oynamasını istiyorum. Çocuklarımız gözlerimizin önünde ölüyor ama bir şey yapamıyoruz." diyerek yaşadıkları çaresizliği anlattı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan, şehit Uzman Çavuş Özen için başsağlığı mesajı

2025-05-05 00:32 - Siyaset

İsrail'in 64 gündür yardım girişini engellediği Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlıktan ölebilir

2025-05-04 20:43 - Dünya

2. Lig'de normal sezon yarınki maçlarla tamamlanacak

2025-05-02 11:32 - Spor

TEKNOFEST KKTC'nin teknoloji yarışmalarında 4 ana kategoride birinciler belli oldu

2025-05-03 20:02 - Teknoloji

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde futbolcuya lazer tutan taraftara spordan men cezası

2025-05-05 14:23 - Spor

Gazzeli kız çocuğu, İsrail ablukası sebebiyle teşhis ve tedaviden mahrum kaldı

2025-05-05 15:03 - Dünya

Bursa'daki Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi yabancı uzmanlardan tam not aldı

2025-04-30 16:23 - Gündem

Göztepe'nin "haylaz" taraftarı, takımını ilk kez tribünden destekledi

2025-04-29 14:07 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk dünyasının gençleri, dilde, fikirde ve işte birliği sağlayabilir

2025-04-29 14:18 - Siyaset

Kick boksçu anne baba 3 çocuğuyla beraber ringlerin tozunu attırıyor

2025-05-04 11:38 - Spor

İlgili Haberler

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Gazze’de nüfusun yüzde 90’ı derme çatma çadırlar, barınma merkezleri ve evlerin enkazında yaşıyor

16:22 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Yükseköğretim Kurulu "öğrenci affı"nın usul ve esaslarını belirledi

16:48 - Gündem

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Adalet Bakanı Gürlek, yorgun mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Emir Yuşa'nın ailesiy

16:37 - Gündem

Baykar: Ülkemiz için geliştirmeye, üretmeye, ihraç etmeye ve değer oluşturmaya devam edeceğiz

16:33 - Ekonomi