?>

Fındıkta rekolte kaybı

- UFK Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran: - "Ramazan ayının başında görülen fındık, şu an için kayboldu. Bizim o zaman gördüğümüz fındığın yüzde 40'lık kısmı şu anda yok ve fındık hızlı bir şekilde dökülüyor"

Genel - 7 yıl önce

DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Batı Karadeniz'de ramazan ayının başında bahçelerde görülen fındığın şu anda yüzde 40'lık kısmının çeşitli nedenlerle döküldüğünü söyledi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta bazı olumsuzluklar nedeniyle bir rekolte düşüklüğü meydana geldiğini söyledi.

Hastalıklar nedeniyle fındıkta önemli ölçüde kayıp olduğunu vurgulan Başaran, "Fındığın en büyük problemlerinden biri de külleme dediğimiz mantar hastalığıdır. Üreticilerimizin büyük bir kısmının ilaç maliyetinin yüksek olması, mücadelenin zor olması ve arazilerin küçüklüğü nedeniyle bu hastalıklarla mücadele edemedi. Hastalık fındıkta azalmalara sebep oldu." dedi.

Fındıkta ciddi dökülme olduğunu anlatan Başaran, şunları kaydetti:

"Ramazan ayının başında görülen fındık, şu an için kayboldu. Bizim o zaman gördüğümüz fındığın yüzde 40'lık kısmı şu anda yok ve fındık hızlı bir şekilde dökülüyor. Bunun başlıca sebebi külleme ve bir diğer sebebi ise iklim şartlarıdır. Ayrıca fındığın döküm yapacağı dönemde sisli ve soğuk hava döllenmeyi azalttı. Bu nedenlerle bu yıl rekoltenin tahminin çok altında altında olacağını düşünüyorum."

- Fiyat beklentisi

Başaran, geçen yıl fındıkta düşük fiyattan zarar gören çiftçilerin bu yıl iyi bir fiyat beklediğini vurguladı.

Maliyetlerin yükseldiğini, 15 liranın altında bir rakamı üreticinin kabullenmesinin zor olduğunu söyleyen Başaran, "Fiyat çok afaki bir fiyat değil. Üreticimiz sadece ürettiği fındığı iyi fiyata satmak istiyor. Bizim de beklentimiz bu yöndedir." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

YouTube'dan asılsız haberlere önlem

2018-07-10 19:46 - Genel

'Cocu'nun sistemine alışmaya çalışıyoruz'

2018-07-08 04:32 - Spor

'Çin'in kredi profili dengeli'

2018-07-06 03:32 - Dünya

Fenerbahçe Volkan Demirel'le sözleşme yeniledi

2018-07-09 14:02 - Spor

Edremit batı sahillerini aratmıyor

2018-07-08 18:47 - Gündem

Fındıkta rekolte kaybı

2018-07-11 17:09 - Genel

Sofuoğlu'ndan lüks aracıyla ilgili eleştirilere cevap

2018-07-07 21:32 - Siyaset

1,5 yaşındaki Rüya ve anneannesi bulundu

2018-07-04 19:22 - Asayiş

Milli golfçü Taner Yamaç'tan tarihi başarı

2018-07-06 22:02 - Spor

Beşiktaş ilk hazırlık maçında galibiyeti kaçırdı

2018-07-08 05:32 - Spor

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

BM raporu: PKK/YPG'li teröristler Rakka'da 14 yaşındaki çocuğu öldürdü

13:38 - Dünya

OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek

13:32 - Ekonomi

Erzurum, Kars ve Ardahan çevreleri için kuvvetli yağış uyarısı

13:08 - Gündem

İzmir'de depremzedelerin yerleştikleri evlerin su ve elektriklerinin kesilmesine tepki

12:57 - Gündem

Yargıtay, başkasının telefon numarasını ilana ekleyen sanığın cezasını onadı

12:52 - Gündem