?>

Europol raporuna göre PKK, terör örgütü listesinden çıkmak için AB'de lobicilik yapıyor

Avrupa Polis Teşkilatının (Europol) raporunda, PKK'nın, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve terör örgütleri listesinden çıkmak için AB'de lobicilik faaliyetinde bulunduğu belirtildi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Europol'ün "Avrupa Birliği (AB) Terörizm Durumu ve Trendi 2023 Raporu"nda, terör örgütü PKK'nın faaliyetlerine ve yeni dönem hedeflerine yer verildi.

YPG'nin, Türkiye tarafından PKK'nın uzantısı olarak kabul edildiği anlatılan raporda, terör örgütünün AB'de topladığı paraları, Suriye'de YPG militanlarını desteklemek için kullandığı vurgulandı.

Raporda, İsveç'in NATO'ya başvurusunun ve "2022 NATO Madrid Zirvesi"nin aşırı sol çevrelerde gündem oluşturduğu, PKK'nın, AB'de propaganda, eleman devşirme ve finansman faaliyetlerine odaklanmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Terör örgütü PKK'nın, Avrupa'da çok aktif olduğu, idari, istihdam ve finansman amaçları için AB üyesi ülkeleri üs olarak kullandığı aktarılan raporda, PKK'nın, "kampanya" olarak isimlendirdiği yıllık para toplama faaliyeti kapsamında AB içinde büyük miktarda para topladığı bildirildi.

PKK, AB içindeki aşırı sol çevrelerle beraber eğitiliyor

Raporda, PKK'nın, AB içindeki aşırı sol ve anarşist ayrılıkçılar ile yakın ilişkisini sürdürdüğüne değinilerek, aşırı sol çevrelerin örgüte sadece destek sağlamadığı, çatışma bölgelerinde beraber eğitildikleri ve yıllardır onlarla birlikte savaştığı ifade edildi.

Europol'ün raporunda, AB vatandaşı olan veya üye ülkelerde süresiz oturum izni bulunan bazı PKK'lıların silahlı çatışmalara katılmak üzere genelde örgütün tertiplemesiyle Suriye ve Irak'taki çatışma bölgelerine seyahat ettikleri, bunun PKK üyelerinin AB'ye geri dönmesine de olanak sağladığına değinildi.

Raporda, Suriye'nin kuzey doğusundan 2022'de ülkelerine dönen yabancı terörist savaşçıların muharebe eğitimi aldıkları ve bu nedenle AB ülkeleri açısından tehdit oluşturabileceği vurgulandı.

Dört üye devletten 18 kişinin etno-milliyetçi ve ayrılıkçı hareketlere müdahil olmaktan 2022'de tutuklandığı ve tutuklama için en çok başvurulan gerekçenin "terör örgütüne üyelik" olduğu kaydedilen raporda, 2022'de Almanya'da 4 kişinin tutuklandığı ve 4'ünün de Türk vatandaşı olduğu, bu kişilerin PKK'ya üyelikle suçlandıkları, İtalya’da da 1 kişinin tutuklandığı, bu kişinin de PKK bağlantılı olduğu ifade edildi.

Raporda, "SDG'nin ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından desteklenen Arap ve Kürt milislerinin ittifakı olduğu, Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak gördüğü YPG'nin, SDG'ye hakim olduğu" değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, Avrupa'da gerçekleştirilen "dolandırıcılık-sahtekarlık" ve uyuşturucu ticaretinin de PKK'nın yasa dışı gelir temin etmesinde rol oynadığı, PKK'nın, online mecralar üzerinden Türkiye'ye para akışının durdurulması ve Türk ürünlerinin boykot edilmesi yönünde bazı çağrılarda bulunduğu bildirildi.

"Abdullah Öcalan'a yönelik söylemlerini yüksek sesle ifade etmeye başladılar"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, AA muhabirine rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki lobicilik faaliyetinin 1980'den itibaren başladığını, yazılı ve görsel medya üzerinden hem karar vericilere hem de kamuoyuna erişmede hiçbir zaman problem yaşamadığını belirtti.

PKK'nın son 10 yılda Avrupa'daki sivil toplum kuruluşlarının sayısını artırma yöntemiyle siyasilere erişmeye çalıştığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"PKK, PKK ile ilintili sözde sivil toplum örgütlerinin bilinçli bir şekilde sayısını artırırken, AB'de ve Avrupa devletleri nezdinde Abdullah Öcalan ile ilgili söylemler seslendirilmeye başlandı. PKK'nın uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı ve haraç toplama gibi faaliyetleri Avrupa'da kaygı uyandırıyor olsa da DEAŞ tehlikesini dengeleyeceğine inanılan PKK'ya göz yumuldu. Bu durum karşısında PKK da görünürlüğünü artırdı ve Abdullah Öcalan'a yönelik taleplerde bulundu."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir'de hasat döneminin ilk mahsulü arpa, borsaya getirildi

2023-06-23 14:32 - Ekonomi

Paris'te gaz kaçağı kaynaklı patlamada 4 kişi yaralandı

2023-06-21 19:37 - Dünya

Kastamonu'da bıçakçıların "kurban" mesaisi

2023-06-27 21:27 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis'in NATO Zirvesinde buluşması bekleniyor

2023-06-26 22:32 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı Ervin İbrahimovic ile görüştü

2023-06-26 20:28 - Gündem

Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Rusya'da 24 Haziran'da yaşananları görüştü

2023-06-26 16:07 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (23 Haziran 2023)

2023-06-23 17:22 - Ekonomi

Titanik enkazına sefer yapan denizaltının şirketi, güvenlik endişeleri hakkında defalarca uyarılmış

2023-06-21 13:27 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP Grup Başkanı Özel ve grup başkanvekillerini kabul etti

2023-06-21 19:17 - Siyaset

ABD'de 2015-2022 döneminde 895 çocuk kazara silah ateşledi

2023-06-21 13:14 - Dünya

İlgili Haberler

Çekmeköy'de inşaat alanındaki göçükte bir işçi öldü, bir işçi yaralandı

17:27 - Gündem

Samsun Çarşamba Havalimanı 4 ayda 452 bin 945 yolcuya hizmet verdi

17:23 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Terörsüz Türkiye'nin meşalesi yakılmıştır

17:18 - Gündem

Diyarbakır'da 1 milyon 94 bin 950 kök Hint keneviri ve 333 bin 850 kök skunk ele geçirildi

16:22 - Gündem

"Terörsüz Türkiye" süreci kararlılıkla ilerliyor

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Çin, ABD ile tarife uzlaşmasını diyaloğa yönelik önemli bir adım olarak görüyor

17:53 - Dünya

Trump: (İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmesi) Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüy

17:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Perşembe günü (İstanbul'da) Rusya ve Ukrayna ile yapılacak toplantı çok önem

17:33 - Dünya

Çekmeköy'de inşaat alanındaki göçükte bir işçi öldü, bir işçi yaralandı

17:27 - Gündem

Samsun Çarşamba Havalimanı 4 ayda 452 bin 945 yolcuya hizmet verdi

17:23 - Gündem