?>

E3 ülkeleri, İran'a karşı "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya baş

İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan E3 ülkeleri, İran'a BM yaptırımlarını getirebilme imkanına sahip "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya başvurdu.

Dünya - 8 saat önce

Londra/Tahran

İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan E3 ülkeleri, İran'a BM yaptırımlarını getirebilme imkanına sahip "snapback" mekanizmasının işletilmesi için BMGK'ya başvurdu.

İran, Avrupa’nın snapback kararını "haksız ve hukuki dayanağı olmayan eylem" olarak nitelendirdi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 2015'teki nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan E3 ülkelerinin İran'a Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını geri getirebilecek snapback mekanizmasını tetikleme kararını hukuki açıdan "temelsiz" olarak niteleyerek, İran'ın bu "haksız eyleme" uygun şekilde yanıt vereceğini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul'un yanı sıra AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın da yer aldığı Avrupalı yetkililer, İran Dışişleri Bakanı Erakçi ile telekonferans görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Avrupalılar, İranlı Bakan'a, snapback mekanizmasının işletilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) resmi olarak başvurma niyetlerini bildirirken aynı zamanda, sorunları çözmek ve BM yaptırımlarının geri dönmesini önlemek için 30 günlük süreç içinde diplomatik bir çözüm bulmaya hazır olduklarını vurguladı.

Erakçi ise Avrupa'nın Tahran'a BM yaptırımlarını geri getirebilecek "snapback" mekanizmasını işletme kararını "haksız, hukuka aykırı ve hukuki dayanaktan yoksun" olarak nitelendirdi.

İran'ın süreç boyunca meselenin çözümü için diplomasiye bağlı kalarak sorumlu ve iyi niyetli yaklaşım sergilediğini söyleyen Erakçi, İran'ın "ulusal hak ve çıkarlarını korumak ve güvence altına almak amacıyla bu hukuka aykırı ve haksız eylemine uygun şekilde yanıt vereceğini" Avrupalı yetkililere iletti.

Erakçi, nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya'yı sorumlu bir yaklaşım benimseyerek ve mevcut gerçekleri anlayarak ilerleyen günlerde bu "yanlış eylemi" uygun şekilde düzelteceklerini umduğunu belirtti. ​​​​​​​​​​​​​​

İngiltere, Fransa ve Almanya, ABD'nin 2018'de tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve "snapback" olarak adlandırılan ve İran'a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip mekanizmayı işletme kararı almıştı.

BM yaptırımları nasıl geri getirilir?

Nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BMGK kararına göre, anlaşmaya "katılan" herhangi bir devlet, İran'ın anlaşmaya önemli ölçüde uymadığını düşünmesi halinde Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunabiliyor. Konu BMGK'ye ulaştığında, 30 günlük bir süreç başlayacak.

Bu sürede BMGK'nin İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının devamı için yeni bir karar alması gerekecek. Bu kararın da BMGK daimi üyeleri Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

Bu karar zamanında kabul edilmezse, 2015'teki anlaşma kapsamında kaldırılan BM yaptırımları otomatik olarak yeniden yürürlüğe girecek. Konseyde başka bir oylamaya gerek duyulmuyor.

Hangi BM yaptırımları geri dönebilir?

Mekanizmanın devreye girmesiyle 2006-2010 arasında İran'a karşı çıkarılan 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 ve 1929 sayılı kararlar yeniden geçerlilik kazanacak.

Bu durumda geri getirilecek yaptırımlar arasında silah ambargosunun yeniden yürürlüğe girmesi, İran’ın nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip füze geliştirmesinin yasaklanması ve yüzlerce kişi ile kuruluşa yönelik mali ve seyahat kısıtlamaları yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Moldova Cumhurbaşkanı seçimlerin ardından Ukrayna'ya 700 gönüllü göndermeyi planlıyor

2025-08-27 13:18 - İnsan&Hayat

Ticaret Bakanı Bolat: Cilvegözü ve Öncüpınar gümrük kapılarında transit ticarette 24 saat geçiş serbestleşecek

2025-08-27 23:42 - Siyaset

Benfica, Club Brugge ve Kopenhag, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde lig aşamasına kaldı

2025-08-28 00:37 - Spor

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

2025-08-28 02:02 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde lig aşaması kuraları çekilecek

2025-08-28 02:18 - Spor

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan avukat Nusret Yılmaz adliyede

2025-08-27 12:37 - Gündem

Kadın futbolcuların 'II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni' Ankara'da yapıldı

2025-08-28 00:13 - Spor

Wilfried Singo, Galatasaray için İstanbul'da

2025-08-28 01:58 - Spor

Fenerbahçe yoluna Avrupa Ligi'nden devam edecek

2025-08-28 00:23 - Spor

BTK ile Türk Telekom arasındaki anlaşmayla sabit hizmetler imtiyazı 2050'ye kadar uzatıldı

2025-08-27 19:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'ya yaklaşık 825 milyon dolarlık silah satışını onayladı

00:33 - Dünya

ABD'ye ait bir denizaltı ile 7 savaş gemisi Karayipler'e hareket etti

23:38 - Dünya

Almanya'da polis Filistin'e destek eylemine katılanlara sert müdahalede bulundu

22:43 - Dünya

Polonya'da hava gösterisi hazırlıkları sırasında bir F-16 savaş uçağı düştü

22:27 - Dünya

İtalya, Ukrayna'da konuşlandırılması muhtemel çok uluslu güce katılmayı öngörmüyor

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

UEFA Konferans Ligi play-off turu, 23 rövanş maçıyla tamamlandı

01:03 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'ya yaklaşık 825 milyon dolarlık silah satışını onayladı

00:33 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi play-off turu, 11 rövanş maçıyla sona erdi

00:12 - Spor

Beşiktaş'ta Ole Gunnar Solskjaer ile yollar ayrıldı

23:47 - Spor

ABD'ye ait bir denizaltı ile 7 savaş gemisi Karayipler'e hareket etti

23:38 - Dünya