Eski Cezayir Başbakanı Hamruş Buteflika'nın halefi olmayacak

Cezayir'de Buteflika'nın ardından ülkeyi seçime taşıyacak geçici süreci yönetmek için adı geçen eski Başbakan Hamruş, "Herhangi bir geçiş sürecini yönetmeye ya da tarihi, mahiyeti ne olursa olsun hiçbir seçimde aday olmayacağım." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

Cezayir
Cezayir'de 28 Nisan'da görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın ardından ülkeyi seçime taşıyacak geçici süreci yönetmek için adı geçen eski Başbakan Mevlud Hamruş (76), hiçbir şekilde Buteflika'nın halefi olmayı düşünmediğini açıkladı.
Hamruş, yaptığı yazılı açıklamada, "Herhangi bir geçiş sürecini yönetmeye ya da tarihi, mahiyeti ne olursa olsun hiçbir seçimde aday olmayacağım." ifadesini kullandı.
Cezayir'de son günlerde, Buteflika'nın görev süresinin sona ereceği 28 Nisan sonrası ülkeyi seçime taşıyacak geçiş sürecini yönetmesi için Mevlud Hamruş'un adı sıkça geçiyordu.
Cezayir'de 1989-1991 yıllarında başbakanlık yapan Hamruş "siyasi reform mühendisi" lakabıyla anılıyor. 1999'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Buteflika karşısında aday olan Hamruş, seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla son anda adaylıktan çekilmişti.
Uzun süredir sessizliğini koruyan ve medyadan uzak duran Hamruş, son dönemde bazı muhalif çevreler tarafından düzenlenen demokratik geçiş sürecine ilişkin birtakım toplantılara katılarak yeniden dikkatleri üzerine çekmişti.
Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.
Cumhurbaşkanı Buteflika, 11 Mart'ta sürpriz bir kararla 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini, adaylığını geri çektiğini ve hükümette kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu.
Cezayirliler söz konusu kararlarla "Buteflika'nın görev süresinin tarihi belirlenmeyen seçimlere kadar uzatıldığı" gerekçesiyle gösterilerini sürdürüyor.
Buteflika'ya yakın medya grubu, herhangi bir uzatma yoluna gitmeden Cumhurbaşkanı'nın 28 Nisan'da görev süresinin dolmasıyla birlikte yönetimden ayrılabileceğini ileri sürmüştü.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YouTuber Mia Khalifa, dünya evine giriyor!

2019-03-22 17:27 - Medya

"KDV ve ÖTV indiriminin uzatılması otomotiv iç pazarını olumlu etkileyecek"

2019-03-21 15:46 - Genel

Fenerbahçe’den taraftarlara bağış uyarısı

2019-03-20 22:58 - Spor

Irak’taki feribot faciasında ölü sayısı 100’e yükseldi

2019-03-22 12:56 - Dünya

Trabzonspor'dan 'Hello Brother' mesajı

2019-03-23 19:17 - Spor

Eski Cezayir Başbakanı Hamruş Buteflika'nın halefi olmayacak

2019-03-26 19:02 - Dünya

Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıyan kararı imzaladı

2019-03-25 23:53 - Genel

'7 Nisan'dan sonra tüm operatörler İstanbul Havalimanından hizmet verecek'

2019-03-22 14:02 - Ekonomi

15 kişilik minibüsten 40 kaçak göçmen çıktı

2019-03-20 12:33 - Asayiş

Kazakistan Devlet Başkanı istifa etti

2019-03-19 19:28 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat