?>

Elektrik enerjisinde 'üreterek tüketme' yaygınlaşıyor

Güneş Enerjisiyle Üreten Tüketiciler Platformu, yerli ve yabancı çevre dostu enerji üreticilerini bir araya getirmek için Prosumer 2022: Üreten Tüketiciler Kongresi ve Fuarı'nı Ankara'da da düzenlemeye karar verdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Antalya

Çatılara ve binalara yerleştirilen güneş panellerinin, boş arazilerde oluşturulan güneş tarlalarının, temiz enerji modelinde popülerliği giderek artıyor.

Merkezi Hollanda'da bulunan Güneş Enerjisiyle Üreten Tüketiciler Platformu (Solar Prosumer) Kurucusu Ateş Uğurel, AA muhabirine, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasının "üreten tüketici" konseptini doğurduğunu söyledi.

Doğru bilgilendirme ve geniş kitlelere ulaşabilme adına Hollanda'da düzenledikleri "Prosumer 2022: Üreten Tüketiciler Kongresi ve Fuarı"nı, Türkiye'deki tüketicilerin güneşten ve rüzgardan enerji üretimine ilgilerinin artması nedeniyle bu yıl Ankara'da da organize etmeye karar verdiklerini dile getiren Uğurel, "Etkinlikte, hem güneş ve rüzgar enerjisi sektöründeki oyuncular hem de rüzgar ve güneşten yararlanarak kendi çatısına ve arazisine santral kurarak enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan sanayiciler bir araya gelecek. Türkiye'de ilk olacak." dedi.

İzmir rüzgarın, Antalya güneşin başkenti

Etkinliğin 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Ankara ATO Congresium​​​​​​​'da düzenleneceğini belirten Uğurel, programın, enerji santrallerine ilişkin bilgilerin verildiği, stantlar ile uygulamaların gösterildiği bir etkinlik olacağını ifade etti.

Kongrede "Güneşten, rüzgardan yararlanarak elektrik maliyetini nasıl düşürebilirim?" sorusuna yanıt aranacağını söyleyen Uğurel, şöyle devam etti:

"Şu anda en çok şikayet ettiğimiz şey, elektrik ve doğal gaz faturaları. Bunları azaltmak için hükümet de çok çaba harcıyor. Bu global bir durum, sadece Türkiye'ye özel değil. Almanya'da, Hollanda'da, ABD'de, Avustralya'da enerji fiyatları inanılmaz arttı. Bundan kurtulmanın en güzel yolu, güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapmak. Yatırıma bir miktar para harcıyorsunuz ama kaynak bedava. Türkiye'de rüzgar ve güneş çok bol. Avrupa'da İspanya'dan sonra ikinci potansiyele sahibiz. İzmir rüzgarın, Antalya güneşin başkenti."

Uğurel, çok sayıda iş insanının da bu alanda çok doğru adımlar atmaya başladığını ifade etti. Otellerin güneş enerjisine yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Uğurel, bu işletmelerin hem otelin çatısına hem de arazilere santraller kurup elektrik üreterek tükettikleri elektrik için mahsuplaşma istediklerini belirtti.

Topyekun temiz enerji seferberliği başlatılması gerektiğini vurgulayan Uğurel, "Dünya ölçeğinde Türkiye kötü durumda değil ama daha iyisi olabilir. Türkiye'nin yaklaşık 8 bin megavat kurulu gücü var, bunun sadece yüzde 8'i güneş, daha yüksek rakamlara ulaşmasını istiyoruz. Ayrıca güneş panellerini üretmeye, yazılımlarını yerli yapmaya başladık. Çok büyük avantaj. Kaynak bedava, teknolojiyi de yerli ve milli hale getirmeye başladık, Türkiye için müthiş bir nimet." diye konuştu.

Antalya OSB'deki GES sayısı artıyor

Önemli bir güneş potansiyeline sahip Antalya'da, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bazı firmalar ve otel yöneticileri, binalarını panellerle kaplayarak tükettikleri enerjiyi üretmeye çalışıyor.

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da "Çatılara özgürlük" projesiyle bölgede GES atılımı yaptıklarını ifade etti. Şu anda 17 firmanın, kurdukları GES'lerle, tükettikleri enerjinin büyük bölümü ürettiklerine dikkati çeken Bahar, "Bölgede 35 firma daha GES projesi için harekete geçti. Projeler tamamlandığı takdirde bölgedeki GES sayısı 52'ye, toplam kurulu güç ise 34 bin 814 kilovata ulaşacak." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkü Deyince Aklınıza Gelecek Üç İsim

2022-04-23 18:34 - İnsan&Hayat

Çebi: Zorlu bir süreçten geçiyoruz

2022-04-27 13:02 - İnsan&Hayat

'Tenekeci Durmuş' mesleğin yok olmasından endişe ediyor

2022-04-28 16:21 - Çevre-Hayat

Fırat Nehri, kürek maratonuna ev sahipliği yapacak

2022-04-25 11:57 - Spor

İçişleri Bakanı Soylu: Bizden sonraki nesiller terör örgütü görmeyecek

2022-04-23 23:12 - Gündem

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını görüyoruz

2022-04-28 12:33 - Ekonomi

Almanya'dan 40 diplomatını sınır dışı eden Rusya'ya tepki

2022-04-25 18:56 - Dünya

Jürgen Klopp 2026'ya kadar Liverpool'da

2022-04-28 20:55 - Spor

Güreşin dünü ve bugünü! Güreş Milli Takımlar Koordinatörü Ata Karataş ile…

2022-04-29 04:50 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Pentagon: ABD'nin gönderdiği 90 obüs sisteminin yarısı Ukrayna'ya ulaştı

2022-04-28 01:21 - Dünya

İlgili Haberler

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi kapılarını ziyaretçilere açtı

20:42 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:51 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı yılın 8 ayını rekorlarla kapattı

17:32 - Ekonomi

ABD'de hükümetin kapanması Fed'in faiz indirimlerini öteleyebilir

14:42 - Ekonomi

Türkiye-Endonezya ilişkilerindeki olumlu seyir ticarete güç kattı

12:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi kapılarını ziyaretçilere açtı

20:42 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında katledilen gazetecilerin sayısı 254'e çıktı

19:48 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'u kabul etti

19:22 - Siyaset

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 83'e ulaştı

18:58 - Çevre & Seyahat

MSB: Doğu Akdeniz'deki insani yardım faaliyetleri kapsamında 11 kişi tahliye edildi

18:38 - Gündem