?>

Dünyadaki 6 bin dilin yüzde 43'ü yok olma tehlikesi altında

BM'ye göre dünya üzerinde yaklaşık 6 bin farklı dilin yüzde 43'ü yok olmak üzere ve 2 haftada 1 dil yok oluyor.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA - Tuğçenur Yılmaz

Kimliklerin en önemli unsurlarından birini oluşturan anadiller, iletişim, sosyal entegrasyon, paylaşım ve eğitim alanlarında belirli bir toplumun yapı taşlarından birini oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, dünya genelinde konuşulan yaklaşık 6 bin dil var ve bunların yüzde 43'ü yok olma tehlikesi altında bulunuyor.

Her 2 haftada 1 dil yok oluyor

Bir anadilin ortadan kalkması, o ana dille bağlantılı geleneklerin ve toplumsal hafızanın da yitip gitmesi anlamına geliyor. Özellikle yerli halkların konuştuğu dillerin yok olma oranları endişe verirken, bu durum yerlilerin özgünlüklerini koruma açısından da kötü bir tablo oluşturuyor.

Uluslararası raporlara göre her 2 haftada 1 dil yok oluyor. Bu durum dünya kültür zenginliklerinin giderek azalması açısından tehlike arz ediyor. Zira bir dilin yok olması, o dille ilintili kültürel ve entelektüel mirasın da beraberinde zamanla yitip gitmesi anlamına geliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor

Dillerin yaşatılmasının kamusal alanda kullanılmasıyla doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor. Ancak dünya genelinde yalnızca birkaç yüz kadar dil, eğitim ve kamusal alanda, bunların daha az bir kısmı ise dijital ortamda kullanılıyor. Dünya nüfusunun yüzde 40'ı çeşitli nedenlerden dolayı anadillerinde eğitim hakkına sahip değil.

BM'ye göre dünya genelinde 370 milyon yerli bulunuyor. Yerliler, daha iyi bir yaşam arayışı için ve topraklarına yapılan müdahaleler yüzünden zorunlu göçe maruz kalıyor ve bu durum yerlilerin kültürleri ve yaşam biçimlerinin muhafazasını tehlikeye atıyor.

Bu tehlikelerin başında ise yerlilerin ana dillerinin korunamaması geliyor. Gittikleri yerlerde anadillerinin resmi dil veya eğitim dili olmaması uzun vadede yüzlerce dilin yok olmasına neden oluyor.

Tehlike altındaki diller

Kaybolma tehlikesi altında bulunan diller arasında İtalya'nın belirli bölgelerinde konuşulan Hint-Avrupa Dil ailesine ait Liguryan, Afrika'da konuşulan Tamaşekçe, Romen dillerinden Picard, Kuzey Kafkasya'da yaşayanların konuştuğu Karaçay-Balkarca, Pontus Rumcası, Horasan Türkçesi, Gagavuzca, Kırım Tatarcası, Yunanistan ve İtalya'da konuşulan Arbıreşçe, Gürcistan'da konuşulan Svanca, İrlandaca, Samice, Latin Amerika'da konuşulan Kurripako, Yeni Zelanda yerlilerinin konuştuğu Maorice gibi diller yer alıyor.

UNESCO başta olmak üzere BM bünyesinde çeşitli farkındalık projeleriyle, dillerin kaybolmasının önüne geçmek için özellikle anadillerin okullarda öğretilmesi konusunda bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.

Uluslararası Anadil Günü

UNESCO tarafından Uluslararası Anadil Günü günü ilan edilen 21 Şubat, 2000'den bu yana kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Pakistan'ın Urdu dilinin 1952'de Bangladeş halkının da resmi dili olduğunu deklare etmesinden sonra ortaya çıkan Bengal Dil Hareketinin temelini oluşturduğu Anadil Günü dolayısıyla anadilin önemi, kaybolmaya yüz tutmuş dillerin tanıtılması ve bu dilleri konuşanların desteklenmesi gibi hedeflerle çalışmalar yürütülüyor.

Uluslararası Anadil Günü, bu yıl, "Yerli dillerin kalkınma, barışın tesisi ve uzlaşı için önemi" teması ile kutlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prens Philip trafik kazasından yargılanmayacak

2019-02-14 17:47 - Dünya

İşçilerin gökdelen temizliği böyle görüntülendi

2019-02-19 12:45 - Çevre-Hayat

Galatasaray’dan Benfica’ya maç öncesi dostluk yemeği

2019-02-14 20:23 - Spor

Ozan Arif’e son görev

2019-02-16 17:23 - Gündem

Binali Yıldırım’ın istifasını yorumladı

2019-02-19 15:42 - Siyaset

Metris Cezaevinde yangın

2019-02-16 02:27 - Gündem

Domaniç’te trafik kazası: 1 ölü

2019-02-18 23:32 - Asayiş

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

2019-02-19 01:55 - Genel

Kayseri’deki FETÖ operasyonunda 5 tutuklama

2019-02-19 02:32 - Asayiş

Çıldır Gölü'nden renkli görüntüler

2019-02-17 19:32 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

Sumud Filosu'nun Belçikalı aktivisti Lari, İsrail'in hukuksuz müdahalesi ve muamelelerini

12:53 - Dünya

İsrail'in Gazze'de 2 yıldır sürdürdüğü soykırımı, ekonomisini de vuruyor

12:33 - Dünya

Everest'in doğusundaki kar fırtınası nedeniyle mahsur kalan 1000'den fazla kişi kurtarıldı

12:02 - Dünya

Aşırı sağcı İsrailli Bakan Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

11:58 - Dünya

UNRWA, Gazze'de 2 yıldır devam eden insani kriz ve yıkımın görüntüsünü paylaştı

11:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Otomotivde üst üste üçüncü kez 9 aylık ihracat rekoru kırıldı

13:43 - Ekonomi

5G, Türkiye'nin enerji ve maden sektöründe sürdürülebilirliği artırarak maliyetleri düşürecek

13:38 - Ekonomi

İstanbul'da bazı AVM'lerdeki mağazalar bir günlük kazançlarını Gazze'ye bağışlayacak

13:32 - Gündem

İstanbul'da düzenlenen terörle mücadele konferansı ikinci gününde devam ediyor

13:28 - Gündem

Kayseri'de muhtarlar afetlere karşı "destek AFAD gönüllüsü" oluyor

13:22 - Gündem