?>

Dünya Bankası: Doğal su depolama hacmi son 50 yılda düştü

Dünya Bankası, su depolamasına ilişkin yayımladığı raporda, son 50 yılda dünya nüfusu iki katına çıkarken, doğal su depolama hacminin 27 trilyon metreküp azaldığını bildirdi.

Dünya - 3 yıl önce

New York

Dünya Bankası, çeşitli insani, ekonomik ve çevresel ihtiyaçları karşılamak için su depolama çözümleri çağrısında bulunduğu bir rapor yayımladı.

Çağrıda hem kamu hem de özel sektör hedef alınırken, depolama açıklarını kapatmak için çok sektörlü çözümler geliştirmenin önemi vurgulandı. Ayrıca, önerilen entegre su depolama çözümlerinin sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedeflerine dayandırıldığı kaydedildi.

Raporda öne çıkan bulgulara göre, aşırı iklim olayları arttıkça, su depolama, iklim değişikliği ve suyla ilgili diğer zorluklara uyum sağlamak için giderek daha hayati bir araç haline geldi.

Dünyada kuraklıktan sellere, ardında çevresel ve ekonomik kayıplar bırakan aşırı iklim olayları, onlarca yıllık kazanımları birkaç günde silebiliyor. Su kıtlığı nedeniyle ülkelerin büyüme oranlarında yüzde 6'ya varan düşüş görülebileceği ifade ediliyor.

Rapora göre, son 20 yılda 1,43 milyar kişi kuraklıktan, en az 1,65 milyar kişi de sellerden olumsuz etkilendi. 2030'a kadar 180 milyon kişinin daha doğrudan sellerden etkileneceği tahmin ediliyor.

Su depolama adımları atan toplumlar daha dayanıklı olacak

Aşırı iklim olaylarının yanı sıra, daha az tahmin edilebilir hale gelen değişken yağışlar, şehirlerde güvenilir su teminini zorlaştırıyor, tarımsal üretimi azaltıyor ve yatırımcıların cesaretini kırıyor.

Su depolamanın, suyun mevcudiyetini iyileştirme, sellerin etkilerinin azaltılması ve enerji, ulaşım ve diğer sektörlerin desteklenmesi için su akışının düzenlenmesi olmak üzere üç ana faydası bulunuyor.

Öte yandan rapora göre, su depolama iklim değişikliği ile mücadele kapsamında temiz enerji üretmek için de kullanılabiliyor. Gelecek yıllarda su depolamaya yönelik adımlar atan toplumların daha istikrarlı ve dayanıklı olması bekleniyor.

Mevcut yaklaşımların değişmesi çağrısı

Rapora göre dünya nüfusunun depolamaya daha fazla ihtiyacı olmasına rağmen, düşen tatlı su depolama hacmi, küresel bir kriz yaratıyor.

Son 50 yılda, dünya nüfusu iki katına çıkarken, doğal su depolama hacminin, sulak alanların ve taşkın yataklarının yok edilmesi ile eriyen buzullar nedeniyle yaklaşık 27 trilyon metreküp azaldığı görülüyor.

Gerekli olan su depolama miktarı ile depolanan miktarın arasındaki farka karşılık gelen su depolama açığı giderek artıyor. Rapora göre bu açığı gidermek için, su depolamaya yönelik mevcut yaklaşımların değişmesi gerekiyor.

İklimle ilgili felaketlerin etkisini azaltabilecek ve su depolama açığını kapatabilecek dayanıklı, sürdürülebilir çözümler sunan rapor, ülkelere depolama kapasitelerini artırmak için verimli yaklaşımlar aramalarını öneriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bolu Dağı'nda kar yağışı aralıklarla sürüyor

2023-01-30 21:23 - Gündem

Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar etkili oluyor

2023-01-31 10:04 - Çevre-Hayat

Avustralya Açık'ta kadınlarda Sabalenka şampiyon oldu

2023-01-28 15:04 - Spor

FETÖ’cülere kim cesaret veriyor! -Selim Çoraklı yazdı-

2023-01-30 21:37 - En Son Yazılar

Turistler karla kaplanan Kapadokya'da gezdi

2023-02-01 15:58 - Çevre-Hayat

Türk sağlık ekibi Çad'da şifa dağıttı

2023-02-03 15:32 - Dünya

Putin, Güvenlik Konseyi ile terörle mücadeleyi görüştü

2023-02-03 16:52 - Dünya

Fatih Karagümrük, Süper Lig'de yarın Beşiktaş'ı konuk edecek

2023-01-30 09:56 - Spor

Bingöl'de kuraklığın bal üretimini düşürmesinden endişe ediliyor

2023-01-28 12:28 - Gündem

Dolmuşçu 'Şair Baba', romanının dizi olmasını istiyor

2023-02-02 11:54 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu, Gazze'ye onlarca gemiyle gıda ve insani yardım götürmeye hazırlanıyor

12:32 - Dünya

Putin, ABD’ye satılan Alaska’yı ziyaret eden ilk Rus lider olacak

11:48 - Dünya

SETA Berlin Araştırma Direktörü Ayvaz, Alman hükümetinin 100 gününü değerlendirdi

11:43 - Dünya

İspanya'nın kuzeyi yılın en kötü orman yangınlarıyla mücadele ediyor

10:37 - Dünya

ABD'de eve çarpan gök taşının Dünya'dan daha yaşlı olduğu belirlendi

10:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Meteorolojiden 4 il için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

12:43 - Gündem

Kayseri'de 14 katlı apartmanda çıkan yangın söndürüldü

12:38 - Gündem

Küresel Sumud Filosu, Gazze'ye onlarca gemiyle gıda ve insani yardım götürmeye hazırlanıyor

12:32 - Dünya

Kayseri'de 14 katlı apartmanda yangın çıktı

12:27 - Gündem

Sinop'taki orman yangını kontrol altına alındı, Mersin'deki orman yangınına müdahale sürüy

12:18 - Gündem