?>

Kudüs Valiliği, İsrail'in Mescid-i Aksa çevresindeki kazı çalışmaları konusunda uyardı

Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valiliği, İsrail'in Mescid-i Aksa çevresinde Filistinlilerin tarihi ve dini simgelerini hedef alan kazılar yaptığı ve bunun "statüko" yasasını ihlal ettiği konusunda uyarıda bulundu.

Dünya - 2 ay önce

Ramallah

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Kudüs Valiliği Müsteşarı Maruf er-Rifai, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Rifai, "İsrail'in Mescid-i Aksa'nın altında sürdürdüğü kazı çalışmalarının, özellikle de çeşitli sömürge bölgelerini birbirine bağlayan tünellerin kazılmasının, Eski Kudüs'teki tarihi ve İslami yapıları Yahudileştirme planının bir parçası olduğunu ve bunun hukuka ve yasalara aykırı olduğunu" belirtti.

????

Tünellerin çoğunun tarihi su yolları olduğunu ve bunlar kurutularak tünellere, müzelere ve sinagoglara dönüştürüldüğünü kaydeden Rifai, bu tünellerden birinin de 'Cebbane Çarşısı' olarak bilinen tünel olduğunu ve "Mescid-i Aksa'nın altındaki altyapıyı tehdit eden bir Yahudi turist yoluna dönüştürüldüğünü" aktardı.

Kazıların, tarihi evler ve eski okullar gibi bazı Filistin simgelerinin tahrip olmasına yol açabileceği gibi, Mescid-i Aksa'nın altındaki toprağı da etkileyerek temellerinin sağlamlığını da tehdit edebileceğini belirten Rifai, kazıların bilimsel metodolojiden yoksun ve statükonun ihlali niteliğinde olmasının, kazıların tamamen siyasi amaçlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Tünellerin, kutsal şehrin geleceği ve Filistin kimliği konusunda endişelere yol açan bir hamle olarak, Kudüs'teki kutsal mekanlar üzerinde İsrail denetimini sağlamayı amaçladığını aktaran Rifai, bu girişimin, Eski Şehir'i Yahudileştirmeyi ve özelliklerini değiştirmeyi amaçlayan uzun vadeli bir siyasi projenin parçası olduğunu vurguladı.

İsrail'in kazılarının, Kudüs ve içindeki Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal alanlar üzerinde İsrail denetimini tesis etmek amacıyla, Mescid-i Aksa'nın duvarları ve çevresi de dahil olmak üzere dini mekanları tahrip etmeye odaklandığını kaydeden Rifai, İsrail'in, var olan tarihi yapıları yıkarak yerleri kendi anlatısına uyacak şekilde değiştirdiğine dikkati çekti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eylül ayında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikte, İsrail'in Kudüs'ün Eski Kent bölgesinde ve Mescid-i Aksa çevresinde kazdığı onlarca tünelden biri olan "Hacılar Yolu" adlı tünelin açılışını yapmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Artvin'de lezzet ödüllü "Butko zeytini" hasadı başladı

2025-10-21 19:27 - Ekonomi

500 bin sosyal konut projesinin detayları cuma günü İstanbul'da açıklanacak

2025-10-22 13:38 - Gündem

İstanbul merkezli 5 ildeki silahlı suç örgütü operasyonunda 30 şüpheli tutuklandı

2025-10-22 12:37 - Gündem

Yerli turistler yılın ikinci çeyreğinde 116,9 milyar lira seyahat harcaması yaptı

2025-10-22 10:48 - Çevre & Seyahat

Hz. Muhammed’in Rahip Bahira ile karşılaştığı şehir: Busra

2025-10-21 12:38 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

2025-10-16 02:08 - Dünya

Türk Yıldızları Selimiye Meydanı'nda gösteri uçuşu yapacak

2025-10-22 13:33 - Gündem

Milli robot köpek 2026 başında göreve hazır olacak

2025-10-19 11:42 - Teknoloji

Basketbolun zirvesi NBA'de rekor yayın haklarıyla yeni sezonun perdesi açılıyor

2025-10-21 15:46 - Spor

Milli Kung Fu Takımı, Çin'de dünya şampiyonu oldu

2025-10-20 14:07 - Spor

İlgili Haberler

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye’de rejimin çöküşünün yıl dönümünde açıklamalarda bulundu

00:48 - Dünya

İsrail ve ABD donanmaları, 1 hafta sürecek askeri tatbikat başlattı

23:53 - Dünya

Benin'deki darbe girişimi engellendi

23:43 - Dünya

UNIFIL Komutanı Abagnara: İsrail, Lübnan'daki ateşkesi açıkça ve sürekli ihlal ediyor

23:12 - Dünya

İtalya, Ukrayna'ya enerji altyapısı ve sivilleri desteklemek için acil yardım gönderecek

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye’de rejimin çöküşünün yıl dönümünde açıklamalarda bulundu

00:48 - Dünya

İstanbul'da ‘Küllerinden Yeniden Çiçeklensin Gazze’ programı düzenlendi

00:03 - Gündem

İzmir'de kontrolden çıkan pikap iş yerinin deposuna girdi

23:58 - Asayiş

İsrail ve ABD donanmaları, 1 hafta sürecek askeri tatbikat başlattı

23:53 - Dünya

Benin'deki darbe girişimi engellendi

23:43 - Dünya