?>

Alman Anayasa Mahkemesi, Berlin eyaletinin başörtüsü konusundaki temyiz müracaatını reddetti

Anayasa Mahkemesi, Federal İş Mahkemesinin başörtüsü yasağına ilişkin kararına karşı Berlin eyaletinin yaptığı temyiz müracaatını kabul etmeyerek başörtüsü takmanın genel olarak yasaklanmaması gerektiğine karar verdi.

Dünya - 3 yıl önce

Berlin

Alman Anayasa Mahkemesi, Berlin eyaletinin başörtüsü konusundaki temyiz talebini kabul etmedi.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın sevindirici olduğunu söyledi.

Kesici, uzun zamandır Tarafsızlık Yasası'nın anayasaya aykırı olduğunu ifade ettiklerini belirterek, "Başörtülü öğretmenlerin çalışamamasının insan haklarına aykırı olduğunu söylüyorduk. Verilen karar sevindirici. İnşallah şimdi eyaletin yasayı düzenleyerek başörtülü öğretmenlere izin vermesini umut ediyoruz." dedi.

Dava süreci

Berlin İş Mahkemesi 2018'de, bir öğretmenin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin eyaletine karşı açtığı davayı, eyaletin çıkardığı Tarafsızlık Yasası'nı gerekçe göstererek reddetmişti.

Öğretmenin buna itiraz etmesi üzerine bir üst mahkeme olan Eyalet İş Mahkemesi, yerel iş mahkemesinin kararını haksız bulmuş ve mağdur öğretmene 5 bin 159 avro tazminat ödenmesine karar vermişti.

Mahkeme, Tarafsızlık Yasası'nın öğretmeni dini inancından dolayı dezavantajlı duruma düşürdüğüne hükmetmişti.

Berlin Eyalet Yönetimi, bunun üzerine davayı Federal İş Mahkemesine temyize götürmüştü.

Erfurt kentindeki Federal İş Mahkemesinde görülen temyiz davasında, başörtüsü taktığı gerekçesiyle okulda çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin dini inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığı belirtilerek, Eyalet İş Mahkemesinin kararı onamıştı.

Mahkeme, Berlin eyaletinde 2005'te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası'nda yer alan genel başörtüsü yasağının da anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Federal İş Mahkemesinin kararında, Anayasa Mahkemesinin 2015'te verdiği karara atıfta da bulunulmuştu.

Almanya Anayasa Mahkemesi, 2015'te iki kadın öğretmenin derslerinde başörtülü olabileceğine onay vermiş, bu kararda da "soyut bir tehlikeden" dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına ancak okul huzurunun bozulmasında "yeterli somut tehlike" görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kangal köpekleri bakıcılarıyla karda oyun oynadı

2023-01-30 12:57 - Magazin

Galatasaray, Okan Buruk yönetiminde tarih yazıyor

2023-01-29 12:14 - Spor

Tuz Gölü'nün su alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü

2023-01-31 13:39 - Gündem

İdlib'de savaş mağduru kadın kedilerinden vazgeçmiyor

2023-01-29 12:02 - Çevre-Hayat

Rus Ural petrolünün fiyatı yüzde 42 azaldı

2023-02-01 14:39 - Ekonomi

İsrail savaş uçakları Gazze'yi vurdu

2023-02-02 06:39 - Dünya

Sivasspor, Süper Lig'de yarın Alanyaspor'a konuk olacak

2023-01-30 12:03 - Spor

Medipol Başakşehir, Caner Erkin'le anlaştı

2023-01-28 18:45 - Spor

Bolu Dağı'nda kar yağışı aralıklarla sürüyor

2023-01-30 21:23 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop'tan Batılı ülkelere "iki yüzlülük" eleştirisi

2023-01-29 16:58 - Siyaset

İlgili Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım

23:23 - Dünya

Hamas, Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını reddettikleri iddiasını yalanladı

22:27 - Dünya

Guterres: İnsafsız insan acılarının yaşandığı bir çağa girdik, BM ilkeleri kuşatma altında

21:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Suudi Arabistan'ın Milli Gün resepsiyonunda konuştu

00:47 - Siyaset