'Düğmeli ev'in ihtiyar delikanlısı

Antalya Akseki'de 19 yıl muhtarlık yapan 90 yaşındaki Mustafa Karahan, ilçeye özgü mimarisiyle dikkati çeken ve "düğmeli ev" olarak anılan evinden çarşı pazar alışverişi haricinde çıkmıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

ANTALYA - Abdullah Çatlı

"Düğmeli ev"leri ile bilinen Akseki'de 19 yıl muhtarlık yapan 90 yaşındaki Mustafa Karahan, 64 yıldır yaşadığı düğmeli evinden sadece çarşı pazar alışverişi için çıkıyor.
"Haziran'ın 29'u gelirse 91'e atlayacağız." diyerek ilerleyen yaşına vurgu yapan Mustafa Karahan'ın eskiden muhtarı olduğu Sarıcahacılar Mahallesi'nde, bazıları yıkılmaya yüz tutmuş yüze yakın "düğmeli ev" bulunuyor.

Evinin temizliğini de bakımını da kendisi yapıyor

Birbirinin içine geçerek taş duvarların dışına taşan uç kısımlarına "düğme" denilen andız ağacından ahşap iskeletlerle kurulu bu evlerden birini, uzun yıllar çobanlık yaparak biriktirdiği parayla satın alan Karahan, 9 sene evvel eşini kaybedince tek başına kalmış.
Karahan, her anından büyük keyif aldığını belirttiği evinin temizliğini de bakımını da kendisi yapıyor.
Kapıyı çekip çıktığı andan itibaren dönmek için büyük bir özlem duyan Karahan, yalnız yaşamaya alıştığını, evinin her köşesindeki, eşinin ve büyütüp evlendirdiği 3 çocuğunun doldurduğu hatıraların kendisine yettiğini söylüyor.
Bir süre önce İzmir'de yaşayan oğlu kendisini oraya götürdüğü Karahan, iki ay olmadan büyük bir hasretle evinin yolunu tutmuş.

"Kokusundan, dokusuna her bir şeyi çok özel"

Apartman köşelerinde, ruhsuz binalarda soluk alamadığını belirten Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Benim evim, daha doğrusu düğmeli evler de insanlar gibi. Bu evlerin bizim gibi yaşadığına inanıyorum. Sevgi istiyorlar, sürekli bakım, onarım, temizlik istiyorlar. Kokusundan, dokusuna her bir şeyi çok özel." dedi.
Karahan, "Yaşım ileri, 91'e gidiyor ama ben delikanlı adamım. Kendime de evime de gözüm gibi baktım. Gözüm gibi baktığım bir kıymetlim daha vardı ama 9 sene evvel işte bu evde, ellerimin içinde vefat etti. Hak vaki olunca ben de karım gibi canım evimizde ölmek isterim." şeklinde konuştu.

Düğmeli ev, Osmanlı mimarisi içinde

Osmanlı mimarisi çerçevesinde Akseki ve bazı köylerine has yapılar "Düğmeli ev" olarak biliniyor. İki katlı olan bu evlerin taş duvarları taşıyıcı gibi gözükse de asıl ağırlık ahşap iskelet üzerine kurulu. Evlerin taş duvarlarından uçları dışarı taşan dikine atılmış kısa kalaslar da "düğme" olarak adlandırıyor. Bu düğmelerde, çoğunlukla andız ağacı kullanılıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump’a Suriye’de adım atması için baskı yapılıyor

2017-04-06 04:02 - Dünya

Cumhuriyetçiler Suriye’de adım atması için Trump’a baskı yapıyor

2017-04-06 04:27 - Genel

'Hiç kimse Türkiye'nin kurduğu cumhuriyeti değiştiremez'

2017-04-10 21:37 - Siyaset

'Düğmeli ev'in ihtiyar delikanlısı

2017-04-11 16:17 - Çevre-Hayat

KKK personeline saat 22.00'de darbe teşebbüsü bildirilmiş

2017-04-10 18:32 - Gündem

İdlib'deki kimyasal saldırıda en az 27 çocuk öldü

2017-04-06 21:27 - Dünya

Kurtulmuş 'Evet' ve 'Hayır' stantlarını ziyaret etti

2017-04-06 21:27 - Genel

Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu açıkla FETÖ'ye diyet borcun mu var

2017-04-06 23:12 - Genel

'Darbe gecesi Kılıçdaroğlu havaalanına iniyor, kontrollü kaçış var '

2017-04-11 00:27 - Gündem

'Tek adamın kim olduğunu bu millet çok iyi biliyor'

2017-04-08 20:27 - Gündem

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem