?>

DSÖ: Ukrayna'da sağlık merkezlerine 147 saldırı yapıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine şimdiye kadar 147 saldırının yapıldığını duyurdu.

Dünya - 3 yıl önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında konuşan DSÖ Avrupa Sözcüsü Bhanu Bhatnagar, Ukrayna'da sağlık sisteminin mevcut durumunu ve Örgüt'ün bölgedeki tıbbi yardımlarını değerlendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Katliam yapan Rusya, anlayışı hak etmiyor

Bhatnagar, DSÖ'nün şimdiye kadar Ukrayna'ya 218 ton acil yardım ve tıbbi malzeme yolladığını belirterek, ihtiyaç duyulan hastanelere bu hafta dağıtılması planlanan 15 jeneratörün de gün içinde ilgili bölgelere ulaştırılacağını kaydetti.

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da hastane, klinik ve diğer sağlık merkezlerine 147 saldırı gerçekleştiği bilgisini paylaşan Bhatnagar, bu saldırılarda en az 73 kişinin yaşamını yitirdiği ve 52 kişinin yaralandığını belirtti.

Bhatnagar, yoğunlaşan çatışmalardan ötürü DSÖ'nün bazı bölgelerde tıbbi malzeme tedarik zincirinin aksadığını, ihtiyaç sahibi kişilere yardımları sürdürebilmekten endişe duyduklarını vurguladı.

6 milyon kişi gıda ve paraya muhtaç

Öte yandan toplantıda konuşan BM Dünya Gıda Programı (WFP) Ukrayna Acil Durum Koordinatörü Jakob Kern, Ukrayna'da insani durumun giderek kötüleştiğini kaydetti.

Kern, an itibariyle Ukrayna'da yaklaşık 6 milyon kişinin insani krizin ortasında kaldığını, gıda ve paraya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, çatışmalar devam ettikçe bu rakamın artacağı uyarısında bulundu.

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana WFP'nin Ukrayna'da 1,7 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırdığı bilgisini veren Kern, 2 milyon kişiye hazirana kadar yetecek 60 bin tonluk gıda yardımının da ihtiyaç duyulan bölgelere sevk edildiğini belirtti.

Kern, yardım ulaştırılan 1,7 milyon kişiden 1,4 milyonunun mahsur durumdaki siviller olduğunu vurgulayarak, kuşatma altındaki Mariupol'de 100 binin üzerinde sivilin gıda ve su ihtiyacının olduğu, fakat yardıma erişemediğini aktardı.

Ukrayna'nın dünyanın beşinci en büyük buğday, üçüncü en büyük mısır ve ayçiçeği ihracatçısı olduğunu hatırlatan Kern, Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) tahminlerine göre savaş nedeniyle Ukrayna'daki buğday ve mısır tarlalarının yüzde 20'sinin Temmuz ayında ekilemeyeceğini, bu durumun küresel pazarı da olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan'da elma üretimi için Türk-Hint ortak girişimi kuruldu

2022-04-14 16:04 - Ekonomi

Irak’ın kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik Pençe Kilit Operasyonu başladı

2022-04-18 01:58 - Gündem

Uganda'da ordu tırtıl istilasıyla mücadele için görevlendirildi

2022-04-15 14:03 - Dünya

Kerkük'te DEAŞ'a yönelik 'Demir Çekiç' operasyonu başlatıldı

2022-04-19 04:59 - Dünya

Sivas'taki 'leylekli okulun' misafirleri geldi

2022-04-14 18:53 - Çevre-Hayat

İsrail polisi, sabah baskın düzenlediği Mescid-i Aksa'dan çekildi

2022-04-17 14:28 - Dünya

Rize-Artvin Havalimanı'nda test uçuşu yapıldı

2022-04-14 13:14 - Ekonomi

Bakan Kurum'dan Hazineye ait taşınmazlarının hak sahiplerine satışına ilişkin açıklama

2022-04-15 15:42 - Gündem

Kızılhaç ve Kızılay, Ukrayna'da savaş mağdurları için 1,2 milyar dolar yardım çağrısı yaptı

2022-04-14 20:40 - Dünya

Trakya'da çiçek açan kanola bitkisi tarlaları sarıya boyadı

2022-04-16 15:44 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

Süveyda'da zorla yerinden edilen Bedevi Arap aileler tahliye edildi

11:38 - Dünya

Sırbistan'da yüksek sıcaklık nedeniyle kırmızı alarm verildi

11:17 - Dünya

ABD'li Senatör Graham'dan Rus petrolü alan Çin, Hindistan ve Brezilya'ya tarife uyarısı

09:38 - Dünya

Tüm düzensiz göçmenler ve işverenleri ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesinin hedefinde

08:48 - Dünya

Trump'tan "Bessent'in Powell'ın görevden alınmasını önlediği" iddiasına tepki

08:13 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM'de sandalye dağılımı değişti

11:47 - Siyaset

OECD Çevre Direktörü’nden Türkiye'nin Sıfır Atık Günü'ne desteğine övgü

11:42 - Gündem

Süveyda'da zorla yerinden edilen Bedevi Arap aileler tahliye edildi

11:38 - Dünya

Borsada gelecek dönemde hisse ve sektör bazlı hareketlerin öne çıkması bekleniyor

11:32 - Ekonomi

Türkiye'nin yerel gücü, kalkınma ajanslarının destekleriyle harekete geçiriliyor

11:28 - Ekonomi