?>

Mozambik-Türkiye Savunma Sanayii İşbirliği Forumu Maputo'da başladı

Mozambik'in başkenti Maputo'da, Savunma Sanayii Başkanlığı ve İletişim Başkanlığı koordinasyonunda ilk kez düzenlenen "Mozambik-Türkiye Savunma Sanayii İşbirliği Forumu" başladı.

Siyaset - 7 saat önce

Maputo

İki gün sürecek foruma, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ve HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ile Türk savunma sanayi heyeti katıldı.

İki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğini değerlendirmek üzere düzenlenen forum kapsamında, Mozambik medyasına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.

????

Forumda, Türk ve Mozambikli savunma sanayi paydaşları bir araya gelerek mevcut işbirliği imkanlarını ele alacak ve stratejik ortaklıkları güçlendirmeye yönelik yeni açılımlar üzerinde duracak.

Açılışta konuşan Görgün, Türkiye-Mozambik Savunma Sanayii İşbirliği Forumu'nun ilkini başlatmanın büyük bir onur olduğunu belirterek, "Türkiye'nin Afrika'daki artan varlığı, geçici bir ilgiyi değil, eşitlik, karşılıklı yarar ve yerel sahiplenmeye dayalı gerçek bir ortaklığa yönelik ilkeli ve uzun vadeli bir taahhüdü yansıtmaktadır." dedi.

Bu yılın, Türkiye'nin Afrika Birliğinde gözlemci statüsünün 20. yılı olduğunu vurgulayan Görgün, "Projeler ve rakamların ötesinde, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini gerçekten tanımlayan şey, ortak kader duygusudur. Mücadele, onur ve bağımsızlık tarihimiz bizi birbirimize bağlamaktadır." diye konuştu.

Görgün, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini uzun vadeli, sürdürülebilir bir vizyon üzerine inşa ettiğini vurgulayarak, "Afrika ülkeleriyle savunma sanayi işbirliğimizi stratejik bir alan olarak görüyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, Mozambik dahil olmak üzere şu ana kadar 30 Afrika ülkesiyle Savunma Sanayii İşbirliği (DIC) Anlaşmaları imzaladık." açıklamasında bulundu.

Mozambik medyası ile bilgilendirme toplantısı

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Mozambik medyasına yönelik "Barış, Kalkınma ve Güvenlik İçin Ortak Akıl: Türkiye-Mozambik Savunma İş Birliği" başlıklı bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Türk heyeti bu toplantıda Mozambik medyasına Türkiye'nin savunma sanayindeki ileri teknolojileri ve üretim kapasitesini tanıtacak.

İHA sistemleri, deniz ve kara platformları, teknoloji transferi, yerel üretim modelleri, ortak Ar-Ge projeleri ve eğitim programları gibi alanlarda işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği toplantıda, İletişim Başkanlığınca hazırlanan "Köklerden Ufuklara Türk Savunma Sanayisinin Yükseliş Hikayesi" kitabı da katılımcılara sunulacak.

Mozambik basınının geniş katılım göstereceği toplantının, iki ülke arasında savunma sanayi alanındaki stratejik işbirliğinin doğru şekilde kamuoyuna yansıtılması ve gelecekteki ortak projelere zemin hazırlanması açısından önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde play-off oynayacak ülkeler belli oldu

2025-11-19 01:53 - Spor

Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin soruşturmada DNA örneği alınan kişi sayısı 195 oldu

2025-11-19 00:37 - Gündem

Türkiye ile Dominik Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yıl dönümü kutlandı

2025-11-19 09:42 - Magazin

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella: Bu maç beni çok fazlasıyla gururlandırıyor

2025-11-19 05:07 - Spor

Türkiye deplasmanda İspanya ile berabere kaldı

2025-11-19 00:57 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye süreciyle ülkemizi yarım asırlık prangadan kurtaracağız

2025-11-19 13:52 - Siyaset

Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 106 şüpheli yakalandı

2025-11-19 08:02 - Asayiş

Kalkınma programları kırsal bölgelere iş ve aş oluyor

2025-11-19 14:12 - Ekonomi

GSB Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Efendioğlu, CDEJ Yönlendirme Komitesi üyeliğine yeniden seçildi

2025-11-19 12:03 - Spor

Sivas'ta demir madeni ocağında göçük altında kalan işçiyi arama çalışmaları yeniden başladı

2025-11-19 09:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:37 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TBMM eski Başkanı Toptan'a ziyaret

23:47 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Ankara'da AGİT Genel Sekreteri Sinirlioğlu ile görüştü

23:42 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul sürecinin sorunları giderecek şekilde devreye girmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz

19:44 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye ve Romanya olarak işbirliğimizi ilerletme azmindeyiz

22:27 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:37 - Siyaset

Fatih'te ölen Böcek ailesinin otelde kilitli kaldıkları ortaya çıktı

00:23 - Gündem

İsrail, Suriye'nin güneyine baskın düzenleyerek 3 kişiyi alıkoyduğunu duyurdu

00:03 - Dünya

ABD Adalet Bakanı Bondi, Epstein dosyalarını 30 gün içinde açıklayacaklarını bildirdi

23:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ittifakı eskisinden daha da güçlü hale getiriyoruz

23:49 - Dünya