?>

Down sendromlu 'saz üstadı'nın müzik serüveni

Kendisini "saz üstadı" olarak tanımlayan down sendromlu Çağatay Aras, bağlamasıyla bütünleşerek sanatını icra ediyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

İSTANBUL - Zeynep Rakipoğlu

Amatör olarak bağlama çalan babasının 5 yaşında eline verdiği sazla büyüyen ve iyi bir ritim kulağına sahip olduğu için duyduğu notaları zamanla çalmaya başlayan down sendromlu Çağatay Aras, performansıyla dinleyenleri kendisine hayran bırakıyor.

Doğduktan 2 gün sonra down sendromu tanısı konulan 30 yaşındaki Aras, amatör olarak bağlama çalan babasının sazını küçük yaşlarından itibaren çalmaya başladı. İlk zamanlarda bağlamayı oyuncak olarak gören Çağatay'ın zamanla bağlamasına olan tutkusu arttı.

İyi bir ritim kulağına sahip olan ve konservatuar mezunu abisinin de desteğiyle kendisini geliştiren Çağatay, belediyelerin ve derneklerin daveti üzerine özel günlerde konserler veriyor.

Gittiği her yerde bağlamasını yanından ayırmayan Çağatay, "Uzun ince bir yoldayım", "Çiğdem der ki ben alayım", "Nem Kaldı", "Bilmem ağlasam mı ağlamasam mı", "Çeşmi siyahım" ve "Selvi boylum al yazmalım" gibi türküler ile Pir Sultan Abdal şiirlerine bestelenmiş tüm eserleri çalabiliyor.

Bilinen parçaların yanı sıra kendi başına da denemeler yapan Çağatay'ın en çok sevdiği halk ozanları ise Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Zülfi Livaneli ve Neşet Ertaş. Çağatay'ın en çok keyif aldığı şeylerden biri de kendine örnek gördüğü abisiyle sokakta halk konserleri vermek.

"Saz üstadı oldum"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aras, 5 yaşında saz çalmaya başladığını ve kendi başına bağlama çalmayı öğrendiğini söyledi.

"En çok hangi sanatçıların parçalarını çalmayı seviyorusun" sorusuna "Ben" cevabını veren Aras, "Bağlama çalmayı çok seviyorum. Okul bitti, karne aldım. Saz üstadı oldum. Bağlamamı her yere götürüyorum. Konser de veriyorum. Bu beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

"Konservatuar diplomamı Çağatay için aldım"

Çağatay'ın ağabeyi Suphi Aras da kardeşinin kendisini taklit etmeye çalışmasının müziğe de yansıdığını belirterek, şunları söyledi:

"Ben de bu frekansı yakaladığımda, üzerime düşen her şeyi yapmaya çalıştım ve böyle bir yetenek, değer çıktı. Çağatay kendi başına kaldığında sürekli bağlama çalışıyor. Antrenmanını yapıyor. Birlikte zamanımız olduğunda oturup yeni eserler çalışıyoruz, daha fazla üzerinde duruyoruz. Bağlama çalmaya ciddi bir zaman ayırıyoruz. Konservatuar diplomamı Çağatay için aldım." ifadelerini kullandı.

Bir müzisyende olması gereken en önemli özelliğin ritim kulağı olduğuna dikkati çeken Aras, "Çağatay da bu doğuştan var olan bir yetenek. Çok ciddi bir ritim kulağı var. Sadece bağlama çalmıyor, askı davul, perküsyon, flüt, klavye gibi birçok enstrümanı çalıyor." dedi.

"Down sendromlu ailelere ışık tutuyor

Baba Murat Aras da down sendromunu Çağatay'la birlikte tanıdıklarını belirterek, "Elimizden gelen hiçbir fedakarlığı esirgemedik. Bugün Çağatay bizim yükümüzü azalttığı gibi down sendromlu ailelerin de yükünü azaltmaya ışık tutuyor." dedi.

Aras, ozanların ve yazarların bol olduğu Sivas'ta dünyaya geldiğini ve çocukluğundan beri içinde bağlama sevgisi olduğunu dile getirerek, "Evimizde sürekli olarak bulunan bağlama, Çağatay'ın nazarında o zamanlar bir oyuncaktı. Önüne koyuyorduk, tel kırıyordu tel alıyorduk, saz kırıyordu saz alıyorduk. Sonuçta saza bağlı bir insan oldu. İlk çaldığı parça, 'Bu da gelir bu da geçer ağlama.' Bunun bir mazisi var. Ailemizden biri trafik kazası atlatmıştı. Geçmiş olsun demeye gittik, evin içinde hiç kimse konuşmuyordu. Çağatay eski ot ev süpürgesini eline alıp, hiç kimsenin konuşmadığı bir ortamda bu türküyü çaldı. İlk parçası bu." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İlk emrin indiği Hira Mağarası'na yoğun ilgi

2018-08-13 19:27 - Dünya

YÖK başarı bursunun kapsamı genişletildi

2018-08-08 18:02 - Eğitim

'Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yanındayız'

2018-08-10 20:37 - Siyaset

Elazığ’da ev yangını

2018-08-14 04:32 - Asayiş

Dua Lipa, Antalya'da konser verdi

2018-08-15 04:32 - Magazin

İspanyol akademisyenin Bergama aşkı 'meyvesi'ni verdi

2018-08-12 16:32 - Çevre-Hayat

GAZelle Türkiye pazarında etkili olmak istiyor

2018-08-09 15:51 - Ekonomi

Rusya'dan dolara karşı önlem

2018-08-13 00:52 - Dünya

Kültepe için hedef UNESCO kalıcı listesi

2018-08-08 18:02 - Kültür Sanat

Güvenlik güçlerine milli yazılım yol gösteriyor

2018-08-08 18:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sapanca Gölü'ne alternatif kaynaklarla 3 milyon 240 bin metreküplük su takviyesi yapılacak

15:57 - Çevre-Hayat

Kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaştığı Nalbant Geçidi dronla görüntülendi

13:33 - Çevre-Hayat

Adana, Hatay, Mersin, Kayseri, Osmaniye ve Niğde'de 287 bin 254 su kuşu sayıldı

12:52 - Çevre-Hayat

Jandarmanın hassas burnu "Sima" her türlü afette görev başında

12:23 - Çevre-Hayat

Palandöken Kayak Merkezi'nin otel ve pistleri tatilde kayakseverlerle doldu

12:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Epstein dosyalarındaki yeni belgelerde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ismi de yer aldı

01:52 - Dünya

Tekirdağ'ın Malkara ve Saray ilçelerinde olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

01:43 - Eğitim

Zeytinburnu'nda bir sitenin otoparkında çıkan yangına müdahale ediliyor

00:58 - Asayiş

ABD'nin Los Angeles kentindeki ICE karşıtı protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı

23:56 - Dünya

İngiltere'de işlek bir bölgede bıçaklanan 50 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

23:53 - Dünya