Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Madrid'de İİT-Arap Ligi Temas Grubu toplantısına katılacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin oluşturduğu Temas Grubu'nun İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek geniş katılımlı toplantısına iştirak edecek.

Siyaset - 2 yıl önce

İstanbul
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bir önceki Madrid toplantısından daha geniş katılımlı gerçekleştirilecek toplantıya Bakan Fidan ile İİT-Arap Ligi Temas Grubu dışişleri bakanlarının yanı sıra Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Nijerya ve İrlanda'dan da temsilciler katılacak.
Toplantıda Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik İsrail saldırılarının acil ve kalıcı ateşkesle sona erdirilmesi, Filistin'in devlet olarak tanınması çabalarının sürdürülmesi ve iki devletli çözüm sürecinin canlandırılması konuları ele alınacak.
Toplantı kapsamında İİT-Arap Ligi Temas Grubu dışişleri bakanları ve diğer temsilcilerin, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor.

Bakan Fidan, birçok konuyu gündeme getirecek

Türkiye, öncelikle Gazze'de ateşkesin sağlanarak insani yardımların kesintisiz şekilde Gazze'ye ulaştırılması ve aynı zamanda iki devletli çözüm yolunda gerekli adımların atılmasını hedefliyor.
Bu temel hedefler doğrultusunda Bakan Fidan, uzun süredir yoğun diplomasi trafiği yürütüyor.
Bakan Fidan'ın Madrid'de katılacağı toplantıda bu hedeflere ulaşma yönünde atılabilecek adımları mevkidaşlarıyla değerlendirmesi bekleniyor.
Fidan'ın, uluslararası toplumun İsrail'e baskı kurması, Uluslararası Adalet Divanındaki davaya daha fazla ülkenin müdahil olması, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e üye olması ve daha fazla ülke tarafından tanınması, Filistinliler arasındaki uzlaşı sürecinin desteklenmesi, insani yardımlar ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına yapılan yardımların devam etmesi gibi konu başlıklarını gündeme getirmesi öngörülüyor.

İİT-Arap Ligi Temas Grubu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 11 Kasım 2023'te düzenlenen İİT-Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde Türkiye'nin aralarında bulunduğu 8 ülke (Türkiye, Filistin, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Nijerya) ile iki örgütün genel sekreterleri, "tüm üye devletler adına Gazze'deki savaşı durdurmak için uluslararası girişimlerde bulunma ile kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması adına ciddi ve gerçek bir siyasi süreç başlatmak"la görevlendirilmişti.
Bu kapsamda dışişleri bakanları düzeyinde teşkil edilen İİT-Arap Ligi Temas Grubu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılımıyla Londra, Paris, New York, Washington, Ottawa, Oslo ve Madrid'in de aralarında olduğu çeşitli merkezlerde Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını teminen ortak girişimlerde bulunmuştu.
İsrail-Filistin ihtilafının çözümünde bölgesel sahiplenme anlayışıyla hareket eden Temas Grubu, Gazze'deki savaşın durdurulması ve iki devletli çözüme ulaşılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırıma varan saldırılarına karşı çıkan ülkeler, 7 Ekim'e sebebiyet veren İsrail’in on yıllardır devam eden boğucu işgal politikasını engellemenin tek yolunun iki devletli çözümden geçtiğini savunuyor.
Son dönemde Filistin Devletini tanıma kararı alan ülke sayısı Avrupa'dan Norveç, İrlanda, Slovenya ve İspanya'nın katılımıyla 149 oldu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya'nın Filistin'i devlet olarak tanıması vesilesiyle, 29 Mayıs'ta Temas Grubu ülkelerinin dışişleri bakanlarını Madrid'e davet etmiş ve bu ziyaret vesilesiyle Gazze'deki şiddetin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün uygulanması konularında görüşmeler gerçekleştirilmişti.
İspanya'nın bu konuda İslam ülkeleriyle tarihi bağları kadar, iki devletli çözümün uygulamaya geçişinde mihenk taşlarından biri görülen Madrid Konferansı'na 1991 yılında ev sahipliği yapmış olması ve 13 Eylül tarihinin 1993 yılında Filistin ile İsrail arasında imzalanan Oslo Barış Anlaşması'nın yıl dönümünü teşkil etmesi de bu toplantı çerçevesinde önem taşıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail askerlerince öldürülen Eygi'nin naaşının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalar sür

2024-09-09 10:13 - Gündem

Libya'nın Derne kentinde 2 barajın patladığı sel felaketinin üzerinden bir yıl geçti

2024-09-11 17:05 - Dünya

Kovid-19 sürecindeki sokağa çıkma yasakları genç kızların beyinlerini daha fazla yaşlandırmış

2024-09-10 14:13 - Sağlık

İnşaat maliyet endeksi temmuzda aylık yüzde 1,91, yıllık yüzde 46,35 arttı

2024-09-11 16:58 - Ekonomi

Gazze'deki hükümet: El-Mevasi katliamında bombardımanın şiddetiyle bazı cesetler tamamen eridi

2024-09-10 19:38 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Madrid'de İİT-Arap Ligi Temas Grubu toplantısına katılacak

2024-09-12 13:48 - Siyaset

Türkiye'de OSB sayısı 362'ye ulaştı

2024-09-11 17:02 - Ekonomi

BDDK, Pratik İşlem Ödeme ve Elektronik Para AŞ'ye faaliyet izni verdi

2024-09-12 08:47 - Ekonomi

Cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi

2024-09-12 10:27 - Ekonomi

Narin Güran'ın ölümüyle ilgili gözaltına alınan 22 şüpheli adliyede

2024-09-12 09:23 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Siyaset

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Küresel elektrikli araç satışları temmuzda yıllık bazda yüzde 9 artışla 1,85 milyon oldu

08:43 - Ekonomi

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya