?>

'Devrim' 54 yaşında

Eskişehir Demiryolu Fabrikaları'nda dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla 1961 yılında üretilen ve 29 Ekim törenlerine yetiştirilen Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim'', 54’üncü yılına ulaştı.

Gündem - 10 yıl önce

Eskişehir Demiryolu Fabrikaları'nda dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla 1961 yılında üretilen ve 29 Ekim törenlerine yetiştirilen Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'Devrim'', 54’üncü yılına ulaştı. 

Devrim, Cumhuriyet'in 38. yılında biri siyah, biri de beyaz olmak üzere 4,5 ay gibi kısa bir sürede Eskişehir Demiryolu Fabrikaları'nda üretildi. Bu iki otomobil, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine yetiştirilmesi için 28 Ekim akşamı Eskişehir’den buharlı trenle Ankara’ya doğru yola çıkarıldı. Tren sabaha karşı Ankara’ya ulaştı. İki Devrim otomobili o zamanlar Sıhhiye semtinde bulunan Ankara Demiryolu Fabrikası’na indirildi. 

Manevra imkanı sağlamak için depolarına yalnızca birkaç litre benzin kondu. Asıl ikmal sabahleyin Sıhhiye’deki Mobil Benzin İstasyonu’ndan yapılacak, sonra da Meclis’e gidilecekti. 29 Ekim sabahı, Devrimler motosikletli oldukça kalabalık bir trafik ekibinden oluşan ****un arasında yola çıktı. Çıktı ama, ****takiler, benzin alma işinden haberleri olmadığı için, Mobil’e uğramadan yola devam ettiler. Meclis’in önüne gelindiğinde durum anlaşıldı, acele getirilen benzin beyaz arabaya kondu. 

Siyah arabaya konacağı sırada ise Cemal Paşa Meclis’in önüne gelmiş ve Anıtkabir’e gitmek üzere siyah Devrim otomobiline binmişti. Yola çıkıldı. Fakat 100 metre kadar sonra motor öksürerek durdu. Cemal Paşa’nın “Ne oluyor ?” sorusuna direksiyondaki Yüksek Mühendis Rıfat Serdaroğlu, “Paşam, benzin bitti” cevabını verdi. Paşa’dan özür dilenerek beyaz Devrim’e geçmesi rica edildi. Buna uyan Cemal Paşa Anıtkabir’e bu otomobil ile gitti.

BÜTÜN GAZETELERDE AYNI BAŞLIK VARDI

Ertesi gün bütün gazetelerin söz birliği etmişcesine, “100 metre gidip bozuldu” başlığını attıkları siyah Devrim, aynı gün Hipodrom’daki geçit törenine katılıyor, ne bundan, ne de Cemal Paşa’nın Anıtkabir’e bir başka Devrim otomobili ile gittiğinden söz ediliyor; yalnızca haber, yorum ve fıkralarda harcanan bunca paranın boşa gittiğinden dem vuruluyordu. Oysa aynı yıl Tarım Bakanlığı bütçesine konmuş bulunan “At neslinin ıslahı” için 25 Milyon TL ödenek ve sonucundan kimse söz etmiyordu. Bunun üzerine ise Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in seri üretimi başlamadan bitmişti.

HALA ÇALIŞIR DURUMDA

Öte yandan 1961 yılında 4 adet üretilen Devrim otomobillerinden sadece birisi günümüze ulaştı. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Eskişehir bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilen Devrim otomobili halen çalışır durumda bulunuyor.

4 YILDA 140 BİN ZİYARETÇİ

Unutulmayan Devrim'i son 4 yılda yaklaşık 140 bin kişi ziyaret ederken, bu yılın ilk 9 ayında ise ziyaretçi sayısı 36 bin 47 kişi olarak kayıtlara geçti.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Şemdinli savaş alanına döndü

2015-10-22 13:25 - Asayiş

İşte Ronaldo'nun yeni kramponları

2015-10-27 04:43 - Spor

Uluslararası havayolunda bir garip tuvalet kavgası

2015-10-25 13:45 - Genel

Medicana Sivasspor artık ona emanet

2015-10-26 01:59 - Spor

Dilek Doğan'ın babası: Ölüm tehlikesi var!

2015-10-22 00:33 - Gündem

PKK/KCK operasyonunda 4 gözaltı

2015-10-27 12:47 - Asayiş

Çocuğunu kurtarmak isterken çatıdan düştü

2015-10-23 00:08 - Asayiş

Maç sırasında sahaya helikopter inerse !

2015-10-27 15:06 - Genel

'Devrim' 54 yaşında

2015-10-28 19:06 - Gündem

WhatsApp'a yeni bir özellik daha

2015-10-23 13:04 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili 9 bakanlık personeli hakkında soruşturma izni

21:10 - Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser harcamalarına ilişkin 9 şüpheliye tutuklama talebi

19:56 - Gündem

Esenler'de 15 bin esnaf bir günlük gelirini Gazze'ye bağışlayacak

19:03 - Gündem

İstanbul'da haftanın son iş gününde trafik yoğunluğu yüzde 74'e ulaştı

18:52 - Gündem

TİKA'dan Lübnan Devlet Güvenlik Müdürlüğü'ne medya altyapı desteği

18:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'nun İtalyan katılımcıları Gazze'ye ulaşmak için kararlı

00:36 - Dünya

Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

00:12 - Asayiş

İsrail basınına göre, ABD, Netanyahu'ya Gazze savaşını sona erdirme isteğini iletti

23:52 - Medya

İtalya ve Fransa'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

23:32 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, New York'ta Nijeryalı mevkidaşı Tuggar ile görüştü

23:02 - Siyaset