Denetimlerle Türk tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kalite imajı korunacak

Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel tarım ürünleri ihracatına yönelik gerçekleştirilen ticari kalite denetimleri etkin olarak yapılacak.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Ticari kalite denetimlerinin etkin şekilde yürütülmesiyle tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kalite imajı korunacak ve uluslararası kalite standartlarını karşılaması sağlanacak.

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, ödemeler dengesinde iyileşme sağlanması için ihracat potansiyelinin daha yüksek seviyelere çekilmesi, salgın sonrası dönemin getirdiği değişimleri gözeten ve yeşil dönüşüm yaklaşımını da dikkate alan ihracatı artırmaya yönelik destek ve teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda, ihracata hazırlık aşamasındaki firmaların ihtiyaç duyacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteklenecek. Hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri kapsamında, firmaların eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, yurt dışı şirket alımlarına yönelik danışmanlık çalışmaları, şirketlerin uluslararası rekabetçiliklerini geliştirecek danışmanlık ve eğitim işlerinin desteklenmesi sürdürülecek.

İhracat destekleri kapsamında, tasarım ve markalaşma faaliyetlerine yönelik kurumsal kapasite geliştirilecek. Fuar katılımları, ofis ve mağaza açma, markalaşma ve Turquality destekleri devam edecek. Sektörel ve ülke bakımından önem taşıyan fuarlara firmaların katılımı özendirilecek.

İthalat bağımlılığının azaltılmasına yönelik yerli üretimin rekabet gücü artırılacak. İthalatın yerli üretim üzerinde neden olduğu zarar ve tehditlere karşı uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde yerli üretimin korunması sağlanacak.

İthalatta haksız rekabetin önlenmesi ve ithalatta korunma önlemleri hakkında mevzuatlar kapsamında yürütülecek soruşturmalar sonucu yerli üretim üzerinde zarara neden olan ve haksız rekabet yaratan ithalata karşı korunma önlemleri ve dampinge karşı önlemler yürürlüğe konulacak.

Ticari kalite denetimlerinin etkin şekilde yürütülmesiyle tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kaliteli imajı korunacak ve uluslararası kalite standartlarını karşılaması sağlanacak.

Bu amaçla, konjonktürel gelişmeler de dikkate alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel tarım ürünleri ihracatına yönelik gerçekleştirilen ticari kalite denetim sıklıkları artırılarak, daha etkin denetim sağlanacak.

Yabancı ülkelerle diyalog güçlendirilecek

Firmaların pazarlara erişim imkanlarının iyileştirilmesi ve adil rekabet ortamında çalışmalarının sağlanması amacıyla ikili, bölgesel, çoklu ve çok taraflı platformlarda yabancı ülkelerle diyalog güçlendirilecek. 

Makroekonomik hedefleri destekleyici yeni serbest ticaret anlaşmaları müzakere edilecek ve yürürlükteki serbest ticaret anlaşmalarının kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda, Japonya, Tayland, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri sürdürülecek.

Afrika açılımı çerçevesinde kıta ülkeleriyle olan diplomatik, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler daha da güçlendirilecek.

Türkiye ile bölge ülkeleri arasında dış ticaret hacmi artırılacak. Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijer ve Gambiya ile karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısı yapılacak.

Orta Doğu bölgesinde yer alan ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkiler ilerletilecek. İsrail ve Filistin STA ortak komite toplantıları yapılacak.

Irak, Cezayir, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Umman ile KEK toplantıları gerçekleştirilecek.

İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesine ilişkin müzakereler tamamlanacak.

Türk cumhuriyetleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle mevcut diplomatik, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler güçlendirilecek. Bölge ülkeleriyle dış ticaret hacmi artırılacak.

Rusya, Ukrayna, Moldova, Belarus, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan ile KEK toplantıları, KKTC ile ortak komite toplantısı gerçekleştirilecek. Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan ile ticaret ve yatırım çalışma grubu toplantıları yapılacak.

İmalat sanayisinde yüksek katma değer oluşturan komple yeni yatırımların ülkeye çekilmesi için aktif tanıtım, müzakere ve özelleştirilmiş teşvik mekanizmaları hayata geçirilecek.

Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi doğrultusunda aktif tanıtım faaliyetleri planlanacak, teşvik mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılması sağlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

Beşiktaş-Galatasaray derbisinin biletleri yarın satışa çıkacak

2021-10-21 18:26 - Spor

‘Türk Akımı’nın isim babası Talat Enver Çetin Moskova’da vefat etti

2021-10-25 18:44 - Özel Haber

Bitcoin 'ETF' sonrası rekor seviyeye yükseldi

2021-10-20 20:46 - Ekonomi

Emin Ahmadov, Azerbaycanlı sanatçılara kol-kanat gerdi

2021-10-20 21:48 - Magazin

Zafer Partisi kurucusu İsmail Türk'ten 'Z Kuşağı'na tavsiyeler

2021-10-24 19:28 - Siyaset

Terör örgütü PKK/KCK'nın sözde yöneticilerinden Taybet Bilen MİT'in operasyonuyla etkisiz hale getirildi

2021-10-22 17:59 - Asayiş

Şahsenem yeniden “Göz Yaşlarım Anlatır” dedi

2021-10-20 22:07 - Magazin

Batının tasarladığı büyüme projeleri ve İttihat Terakki örneği -Suat Gün'den benzersiz yeni dizi yazı 3-

2021-10-22 10:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye'de teröristler 180 sayısının altına düştü

2021-10-22 16:56 - Siyaset

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanlığı: KDV artışına yönelik herhangi bir çalışma yok

19:37 - Ekonomi

Küresel borçlar yılın ilk çeyreğinde 315 trilyon dolara ulaştı

18:52 - Ekonomi

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 282 baz puanın altına indi

18:07 - Ekonomi

SGK ve İŞKUR, TÜBİTAK ile işbirliği protokolü imzaladı

17:07 - Ekonomi

Sakarya'dan geçen ay 799 milyon dolarlık ihracat yapıldı

16:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Düzce'de gal arısıyla mücadele için doğaya 3 bin "torymus sinensis" böceği salındı

20:02 - Gündem

İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de öldürülen BM çalışanı sayısı 188'e yükseldi

19:58 - Dünya

Nerede yanıldık!.. -Emin Batur yazdı-

19:56 - En Son Yazılar

Şırnak'ta kar yağışı

19:52 - Gündem

Kosova, Sırp sürücü belgelerine sahip vatandaşlarına değişim hakkı tanıdı

19:48 - Dünya