Denetimlerle Türk tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kalite imajı korunacak

Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel tarım ürünleri ihracatına yönelik gerçekleştirilen ticari kalite denetimleri etkin olarak yapılacak.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara
Ticari kalite denetimlerinin etkin şekilde yürütülmesiyle tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kalite imajı korunacak ve uluslararası kalite standartlarını karşılaması sağlanacak.
2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, ödemeler dengesinde iyileşme sağlanması için ihracat potansiyelinin daha yüksek seviyelere çekilmesi, salgın sonrası dönemin getirdiği değişimleri gözeten ve yeşil dönüşüm yaklaşımını da dikkate alan ihracatı artırmaya yönelik destek ve teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
Bu kapsamda, ihracata hazırlık aşamasındaki firmaların ihtiyaç duyacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteklenecek. Hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri kapsamında, firmaların eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, yurt dışı şirket alımlarına yönelik danışmanlık çalışmaları, şirketlerin uluslararası rekabetçiliklerini geliştirecek danışmanlık ve eğitim işlerinin desteklenmesi sürdürülecek.
İhracat destekleri kapsamında, tasarım ve markalaşma faaliyetlerine yönelik kurumsal kapasite geliştirilecek. Fuar katılımları, ofis ve mağaza açma, markalaşma ve Turquality destekleri devam edecek. Sektörel ve ülke bakımından önem taşıyan fuarlara firmaların katılımı özendirilecek.
İthalat bağımlılığının azaltılmasına yönelik yerli üretimin rekabet gücü artırılacak. İthalatın yerli üretim üzerinde neden olduğu zarar ve tehditlere karşı uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde yerli üretimin korunması sağlanacak.
İthalatta haksız rekabetin önlenmesi ve ithalatta korunma önlemleri hakkında mevzuatlar kapsamında yürütülecek soruşturmalar sonucu yerli üretim üzerinde zarara neden olan ve haksız rekabet yaratan ithalata karşı korunma önlemleri ve dampinge karşı önlemler yürürlüğe konulacak.
Ticari kalite denetimlerinin etkin şekilde yürütülmesiyle tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kaliteli imajı korunacak ve uluslararası kalite standartlarını karşılaması sağlanacak.
Bu amaçla, konjonktürel gelişmeler de dikkate alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel tarım ürünleri ihracatına yönelik gerçekleştirilen ticari kalite denetim sıklıkları artırılarak, daha etkin denetim sağlanacak.

Yabancı ülkelerle diyalog güçlendirilecek

Firmaların pazarlara erişim imkanlarının iyileştirilmesi ve adil rekabet ortamında çalışmalarının sağlanması amacıyla ikili, bölgesel, çoklu ve çok taraflı platformlarda yabancı ülkelerle diyalog güçlendirilecek. 
Makroekonomik hedefleri destekleyici yeni serbest ticaret anlaşmaları müzakere edilecek ve yürürlükteki serbest ticaret anlaşmalarının kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda, Japonya, Tayland, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri sürdürülecek.
Afrika açılımı çerçevesinde kıta ülkeleriyle olan diplomatik, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler daha da güçlendirilecek.
Türkiye ile bölge ülkeleri arasında dış ticaret hacmi artırılacak. Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijer ve Gambiya ile karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısı yapılacak.
Orta Doğu bölgesinde yer alan ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkiler ilerletilecek. İsrail ve Filistin STA ortak komite toplantıları yapılacak.
Irak, Cezayir, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Umman ile KEK toplantıları gerçekleştirilecek.
İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesine ilişkin müzakereler tamamlanacak.
Türk cumhuriyetleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle mevcut diplomatik, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler güçlendirilecek. Bölge ülkeleriyle dış ticaret hacmi artırılacak.
Rusya, Ukrayna, Moldova, Belarus, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan ile KEK toplantıları, KKTC ile ortak komite toplantısı gerçekleştirilecek. Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan ile ticaret ve yatırım çalışma grubu toplantıları yapılacak.
İmalat sanayisinde yüksek katma değer oluşturan komple yeni yatırımların ülkeye çekilmesi için aktif tanıtım, müzakere ve özelleştirilmiş teşvik mekanizmaları hayata geçirilecek.
Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi doğrultusunda aktif tanıtım faaliyetleri planlanacak, teşvik mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılması sağlanacak.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

MediaMarkt Startup Challenge yarışmasının kazananları belli oldu

2021-10-23 15:05 - Yerel haber-Şirket Haber

NASA Şubat 2022'de Ay'a insansız uçuşu planlıyor

2021-10-23 18:30 - Genel

STM, beyaz şapkalı hackerları 7'nci kez buluşturdu

2021-10-24 16:00 - Teknoloji

Soros etkisindeki Balkanlara Türkiye’nin bakışı ile AB, ABD, Rusya, Çin...

2021-10-26 09:35 - En Son Yazılar

Selahaddin Eyyubi'nin hayatını konu alan diziye Pakistan'dan 10 binin üzerinde başvuru

2021-10-27 15:26 - Kültür Sanat

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin şehit Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlediği suikastı anlatt

2021-10-22 16:26 - Dünya

Denetimlerle Türk tarım ürünlerinin ihraç pazarlarındaki kalite imajı korunacak

2021-10-27 15:37 - Ekonomi

Bosna Hersek'te pek çok dönemin izlerini taşıyan Osmanlı kalesi: Ostrozac

2021-10-24 16:21 - Kültür Sanat

Türkiye şampiyonu zabıtanın yeni hedefi dünya şampiyonluğu

2021-10-22 17:11 - Spor

İlgili Haberler

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmeli

18:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya