?>

Değeri her geçen gün artan aspir, üreticisini memnun etti

Bitkisinden, tohumundan ve biyolojik atığından faydalanılan kıraç toprak şartlarına dayanıklı aspirin üreticileri, artan talebi karşılamakta zorluk çekiyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Konya

Soğuk sıkım ile yemeklik yağ çıkarılabilen aspirin küspesi de hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Kıraç iklim şartlarına dayanıklı bitkinin, çiçekleri ise safran olarak kullanılabiliyor.

Aspir, bitkisel üretime yönelik Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında yer alıyor.

Aspir Derneği Başkanı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine, küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi faktörlerin, kuraklığa meyilli ve su potansiyeli düşük havzalarda aspirin değerini artırdığını söyledi.

Yer altı ve üstü su rezervlerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Akınerdem, şöyle konuştu:

"Sular çekiliyor, göller kuruyor. Artık ürün deseninde değişimlere gidilmesi gerekmektedir. Ürün çeşitlendirmeleri yapmak zorundayız. Son beş yıldır aspir, hem yağı hem de küspesiyle halkın tüketimine sunuldu. Yağı ucuz, kalite açısından zeytin yağının altında değil. Fiyatı da soğuk sıkımda uygun. Artı küspesi var. Yüzde 25 yağ, yüzde 75 küspe çıkıyor. Gelinen noktada yağının ucuz olması, kalite açısından zeytin yağından aşağı olmaması çok önemli. Bu küspe hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Çiftçi önce kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapacak. Kısa vadede yağ olarak 200 bin tonu aşacağını, aspir tohumu üretiminde de 1 milyon tonu aşacak potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Aspire Anadolu'nun zeytini, yağına da zeytinyağı diyorum."

Akınerdem, her geçen gün aspire talep arttığını, üreticilerin ihtiyaçlara yetişmekte zorlandığını anlattı.

"Aspir ve yağlık tohumların hiçbirinde pazar problemi yok"

Sertifikalı tohum ve yağ üreticisi Derman Eser ise çok farklı alanlarda kullanılabilmesinin, nöbetli ekime uygunluğunun ve yapılan teşviklerin bitkiye ilgiyi artırdığını dile getirdi.

Son yıllarda yemeklik yağ ve tohum talebinin çok hızlı arttığına işaret eden Eser, şunları kaydetti:

"Biz 2008'de 15-20 ton arasında üretimle işe başladık. Şu anda 300 ton civarında sertifikalı tohumluk aspir üretimimiz var. O kadar çok talep oluştu ki ürün bulunamıyor. Aspir üretiminde bir kamyon ve üzeri olacak şekilde üretim yapılması nakliye maliyetleri açısından önemli. Bu bölgede sözleşmeli tarım yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinden ürün alıyoruz. Burada önemli olan kamyon yükünü tamamlamaktır. Bir kamyon ve üzeri üretimlerde hiçbir pazar problemi olmayan bir bitki."

"Tohum maliyetleri son derece az"

Eser, dekara 5 kilogram civarında tohum gittiğini belirterek, "Tohum maliyetleri son derece az. Tarlanın yabancı ot sorunu ve zararlı böcekler çok ekonomik ilaçlarla giderilebiliyor. Çiftçinin bu ürünü ekebilmek için hiçbir ilave ekipmana ihtiyacı yok. Buğday ve arpayı ektiği ekipmanla ekebiliyor, yine aynı biçerdöverle biçebiliyor. Bütün bu süreçte hiçbir ilave ekipmana ihtiyaç duyulmuyor. Ülkemiz zaten ihtiyacının yarısını üretebiliyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde 5 bin yıllık kenevir izleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-10-24 21:02 - En Son Yazılar

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın vefatının üzerinden 4 yıl geçti

2024-10-29 11:59 - Siyaset

Aysel ve Cansel Özkan kardeşler, Avrupa'da kazandıkları madalyaları değerlendirdi

2024-10-30 11:42 - Spor

Bursa'da bir yamaç paraşütçüsü amatör maçın devre arasında sahaya indi

2024-10-28 20:12 - Çevre-Hayat

Görme ve yürüme engelli iki kadından örnek dayanışma

2024-10-28 14:22 - Çevre-Hayat

Ordu'da gün doğumunda bulutlara ay yıldız silüeti yansıdı

2024-10-29 19:23 - Çevre-Hayat

İbo Aslan, UFC 308'de Brezilyalı Rafael Cerqueira'yı nakavtla mağlup etti

2024-10-27 14:08 - Spor

Şanlıurfa'da yangında mahsur kalan 2 çocuk vatandaşların açtığı battaniyeye atlayıp kurtuldu

2024-10-25 19:53 - Asayiş

Göztepe, 10 kişi tamamladığı müsabakada Trabzonspor'u 2-1 yendi

2024-10-26 21:27 - Spor

Çelik Kubbe'nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 sistemi envantere girdi

2024-10-28 18:13 - Teknoloji

İlgili Haberler

Fed tutanakları faiz indirimi konusunda görüş ayrılığını ortaya koydu

23:38 - Ekonomi

ABD'de ekim ayı istihdam raporu yayımlanmayacak

22:23 - Ekonomi

Rapor: Kadınlar, yapay zekadan kaynaklı iş kaybında iki kat daha fazla risk altında

22:17 - Ekonomi

THY, Air Albania SHPK’daki yüzde 49’luk payını satma kararı aldı

19:13 - Ekonomi

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolünde indirimin zamanla azalacağını söyledi

16:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a çip ihracatına onay

03:12 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:37 - Siyaset

Fatih'te ölen Böcek ailesinin otelde kilitli kaldıkları ortaya çıktı

00:23 - Gündem

İsrail, Suriye'nin güneyine baskın düzenleyerek 3 kişiyi alıkoyduğunu duyurdu

00:03 - Dünya

ABD Adalet Bakanı Bondi, Epstein dosyalarını 30 gün içinde açıklayacaklarını bildirdi

23:58 - Dünya