?>

Dalında kuruyan incirde yüksek kalite bekleniyor

Aydın'da sıcakla olgunlaşan, rüzgarlarla kuruyarak dallarından düşen kuru incirler, yaklaşık 80 ülkeye ulaştırılmak üzere toplanmaya başlandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Aydın

Dünyanın önde gelen kuru incir üretim merkezi Aydın'da, kalite ve rekolte açısından bereketli bir hasat sezonu yaşanıyor.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, ilde yaklaşık 40 bin hektarda 7,5 milyon ağaçtan ortalama 190 bin ton incir üretiliyor. Bunun 120 bin tonu yaş olarak ağaçlardan, kalan kısmı da dalında kuruyup yere döküldükten sonra toplanıyor.

"Kerevet" adı verilen kurutma tablaları veya örtülerin üzerinde birkaç gün daha kurutulan yaklaşık 70 bin ton kuru incir, tesislerde işlendikten sonra 80 ülkedeki sofralara ulaştırılıyor.

Haziran ayında erkek incir meyvesindeki çiçek tozlarının arılar aracılığıyla dişi meyveye taşınması için yapılan "ilekleme" işlemiyle başlayan incir mesaisi, temmuzun üçüncü haftasında taze ürün hasadıyla devam ediyor.

Ağustos ayının ikinci haftasından itibaren ise Nazilli, Buharkent, Kuyucak ve Germencik ilçeleri başta olmak üzere kuru incir mesaisi başlıyor.

Çoğu sarp arazilerde makine kullanılmadan yapılan hasat, sıcak havada aynı ağaca defalarca gidilmesi nedeniyle oldukça zorlu geçiyor.

Toplama ve kurutma sürecinde kadınların başrolde yer aldığı hasat sezonu yaklaşık 20 gün sürüyor.

"Son 10 yılın belki en kaliteli dönemini yaşıyoruz"

Germencik Ziraat Odası Başkan Vekili İbrahim Uyar, AA muhabirine, hava şartlarının istedikleri gibi gitmesinden dolayı kalite ve rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyledi.

Önceki yıl kuraklıktan dolayı kuruyan bazı ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını anlatan Uyar, "Son 10 yılın belki en kaliteli dönemini yaşıyoruz. Hava şartları bu şekilde giderse çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz ciddi anlamda altın yılını yaşayacak." ifadelerini kullandı.

"Kalitemiz, rekoltemiz çok iyi"

Üreticilerden Tansel Önder, dünyanın en kaliteli incirlerini yetiştirdiklerini dile getirdi.

Nazilli ilçesindeki incir üreticilerinden Şevki Candan da sabahın ilk ışıklarıyla bahçeye geldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"İncirimizin en önemli özelliği dalında kuruyup yere düşmesi. Yere düşeni topluyoruz. Kalitemiz geçen yıldan çok iyi. Rekoltemiz de çok iyi. Geçen haftaki yağışlardan dolayı yüzde 10'luk hafif bir zararımız var ama şu anda hava şartlarından dolayı kalitemiz çok iyi. İnşallah çiftçimizin yüzü gülecek."

Huriye Özyiğit ise hasat sürecinin kolay olmadığını ifade ederek, "Dalından düşen incirleri topluyoruz. Elbette zor. Ekmeğimizi kazanıyoruz ya bu bize yetiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeryüzü Doktorları Gazze için harekete geçti

2022-08-16 19:08 - Dünya

Nohut üretiminde bu yıl yüzde 22,1'lik artış bekleniyor

2022-08-22 11:13 - Ekonomi

Gamador İnşaat milli güreşçi Rıza Kayaalp'e sponsor oldu

2022-08-15 15:41 - Spor

Konyaspor ile Medipol Başakşehir puanları paylaştı

2022-08-15 21:45 - Spor

Almanyalı Anna Hommel Mardin'de Müslüman oldu

2022-08-20 15:21 - Çevre-Hayat

Uzay meraklısı çocuklar yeniden Türkiye'de buluştu

2022-08-18 13:14 - Teknoloji

Dalında kuruyan incirde yüksek kalite bekleniyor

2022-08-22 12:16 - Ekonomi

Karadeniz gazı, 'rekorların projesi' olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor

2022-08-20 11:44 - Ekonomi

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin aksine düşüş gösterdi

2022-08-18 16:10 - Ekonomi

Bakan Kurum: Yeni konut projesi açıklanınca fiyatlar ve kiralar daha da düşüşe geçecek

2022-08-17 18:20 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ile Karadağ ikili ticaret hacmi 213 milyon dolara ulaştı

18:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ulaştırma ve altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım

18:07 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Son bir yıldır kesintisiz devam eden dezenflasyon süreci söz konusu

16:48 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden dezenflasyon süreci söz konusu

16:43 - Ekonomi

KARDEMİR'den katma değerli üretim ve yeni ürün hamlesi

16:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ile Karadağ ikili ticaret hacmi 213 milyon dolara ulaştı

18:33 - Ekonomi

ABD'de 6 Ocak Kongre baskını soruşturmalarına katılan 3 savcının görevine son verildi

18:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ulaştırma ve altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım

18:07 - Ekonomi

İsveç'te İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

17:47 - Dünya

Yargıtaydan "tahliye taahhütnamesi" kararı

17:37 - Gündem